Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autobanden: regels en boetes

Met een autoverzekering bent u verzekerd voor schade en ongevallen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, daarom moet uw voertuig aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten de banden van uw auto een minimaal profiel hebben en mogen er geen scheurtjes of andere beschadigingen zichtbaar zijn.

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Doe de Premie-Check van UnitedConsumers en vind de autoverzekering die bij u past.

Eisen aan autobanden

De veiligheid van uw auto is voor een groot deel afhankelijk van de staat van uw zomer- of winterbanden. Hiermee maakt u immers contact met de weg. 

Profiel van de band

Voor een goede grip is het belangrijk dat het profiel van de band minimaal 1,6 millimeter diep is. Vaak wordt bij een profieldiepte van 2,5 millimeter of minder aangeraden om de band te vervangen.

Scheurtjes en beschadigingen

Uw wiel kan beschadigd raken als u ermee langs een stoeprand schaaft of over slecht wegdek rijdt. 

Boetes voor ondeugdelijke banden

Voldoen uw autobanden niet aan de eisen, dan kunt een boete krijgen. Rijdt u met één ondeugdelijke band, dan moet u in 2016 € 140 boete betalen. Twee banden die niet voldoen kosten u € 210, drie banden € 310. Zijn alle vier de banden in slechte staat, dan kan de bekeuring oplopen tot € 470.