Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Autogordel: regels en boetes

De eisen aan bestuurders in het verkeer zijn er niet voor niets. Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen en om ervoor te zorgen dat het verkeer veilig blijft, zijn er verkeersregels en verkeersboetes opgesteld. Draag bijvoorbeeld altijd een autogordel. Zo beperkt u de schade bij een ongeval.

Daarom, gordel om

U moet altijd een autogordel dragen als uw zitplaats een autogordel heeft. Doet u dit niet, dan kunt u in 2016 een boete krijgen van € 140. Ook kan uw autoverzekering bij een ongeval de schadevergoeding niet of gedeeltelijk uitkeren als u geen gordel draagt.

Moet mijn kind een autogordel om?

U wilt uw kind natuurlijk goed beschermen in het verkeer. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moet u in een autostoel vervoeren. Zij mogen zowel voorin als achterin de auto zitten. Voor baby’s is het veiliger om zo lang mogelijk tegen de rijrichting in vervoerd te worden. U gebruikt de gordel die in de autostoel zit. Vervoert u een kind voorin de auto zonder autozitje, dan kunt u een boete krijgen van € 140 (2016).

Kinderstoeltjes en airbags

Kinderen die tegen de rijrichting in vervoerd worden, mag u niet op een zitplaats met een airbag worden vervoerd. U kunt eventueel de airbag uitschakelen. Zij-airbags zijn wel toegestaan.