Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Bellen achter het stuur: een boete!

Handsfree bellen in de auto is het beste alternatief voor als dat ene telefoontje niet kan wachten. Want iedereen weet dat appen of bellen in de auto erg gevaarlijk is. Door te bellen achter het stuur kunt u in een ernstig ongeluk terechtkomen. En hoe zit het met de boete voor bellen in de auto? 

bellen in de auto header

Samenvatting

Bellen in de auto met uw smartphone in de hand is verboden. Wordt u aangehouden met uw telefoon in uw hand terwijl u rijdt? Dan moet u een boete betalen. De boetes voor mobiel bellen achter het stuur variëren van € 10,- in Bosnië-Herzegovina tot € 250,- in Nederland. De boete voor bellen achter het stuur is in Nederland hoger dan in de rest van Europa.

Boetes in Europa

Wilt u toch bellen achter het stuur? Dan mag dit alleen handsfree. U kunt handsfree bellen via de carkit in uw auto of door een speciale telefoonhouder te plaatsen in uw voertuig. 

 

Beter handsfree dan handheld

Handheld bellen betekent dat u niet handsfree belt. Oftewel: u zit achter het stuur en u heeft een gsm in uw hand. Tegenwoordig hoeft er geen sprake meer te zijn van een telefoon aan uw oor. Wanneer u uw gsm alleen vasthoudt tijdens het rijden (handheld), heeft de politie voldoende reden om u aan te houden. Voorheen waren er veel twijfelgevallen. Om die twijfel weg te nemen wordt er één lijn getrokken: gsm in de hand is een boete.

Als u geen boete wilt riskeren, kunt u beter handsfree bellen. U kunt bijvoorbeeld een speciale telefoonhouder of carkit aanschaffen, zodat u handsfree kunt bellen.

 

Boetes in Europa voor mobiel bellen in de auto

Als u in Nederland wordt bekeurd voor handheld bellen, krijgt u een boete van 250 euro. In andere Europese landen ligt het bedrag voor een bekeuring lager. U bent in Denemarken, Estland en Spanje ongeveer hetzelfde kwijt aan een boete (200 euro), in Zweden gaat u gewoon vrijuit. Waar het grote verschil vandaan komt is niet bekend. ADAC (de Duitse ANWB) heeft voor 2016 de volgende tarieven voor hands on bellen in kaart gebracht. De bedragen zijn afgerond.

Land Boete Land Boete
Nederland € 250 Roemenië € 65
Estland € 200 Ierland € 60
Spanje € 200 Montenegro € 60
Denemarken € 200 Slowakije € 60
Noorwegen € 175 Tsjechië € 60
Italië € 155 Oostenrijk € 50
Frankrijk € 135 Polen € 50
Portugal € 120 Macedonië € 45
Finland € 115 Servië € 45
België € 100 Duitsland € 40
Griekenland € 100 IJsland € 30
Hongarije € 100 Litouwen € 30
Cyprus € 85 Turkije € 30
Zwitserland € 80 Bulgarije € 25
Groot-Brittannië € 75 Malta € 25
Luxemburg € 75 Letland € 15
Kroatië € 65 Bosnië-Herzegovina € 10

Aanbevolen voor u


 

Regels en boetes homepage

Terug naar boven