Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Lading: regels en boetes

Er zijn een aantal eisen waaraan uw voertuig moet voldoen zodat u er veilig mee de weg op mag. Ieder voertuig heeft een maximaal toegestane massa. Overschrijdt u deze massa doordat u de auto te zwaar beladen heeft, dan riskeert u een boete. Lees meer over de verkeersregels en verkeersboetes over de belading van uw auto.

Wat is het maximaal laadvermogen van mijn auto?

Op uw kentekenbewijs vindt u de maximale massa van uw auto. Dit is het totaal van het gewicht van de auto plus de lading. Ook het gewicht van uw auto staat op het kentekenbewijs. Om de maximale belading te berekenen, trekt u eenvoudig het gewicht van de auto af van de maximale massa. In de handleiding van uw auto vindt u zeer waarschijnlijk ook het maximaal laadvermogen.

Boetes voor overschrijding van het maximaal laadvermogen

Is uw auto meer dan 10% te zwaar, dan kunt u een boete krijgen van € 140. Overschrijdt u het maximale laadvermogen met 25%, dan is de boete € 210. De bekeuringen voor 50 en 75 procent overschrijding bedrage € 310 en € 470. (boetebedragen 2016)

Kan ik de maximum massa van mijn voertuig verhogen?

Wilt u meer gewicht kunnen laden in uw auto dan toegestaan, dan kunt u de toegestane maximum massa van uw auto verhogen. Uw kentekenbewijs moet hiervoor aangepast worden. Hieraan zijn kosten verbonden. Lees hier meer over op de website van de RDW

Hoe mag ik lading vervoeren?

Inclusief lading mag uw auto, inclusief aanhanger, niet breder zijn dan 2,55 meter. Bovendien mag de lading nooit meer dan 20 centimeter buiten de auto uitsteken. De lading mag nooit aan de voorkant van de auto uitsteken en niet meer dan 1 meter aan de achterkant. Is uw auto verkeerd geladen, dan kunt u een boete krijgen van € 370.

 

Terug naar boven