Vergelijk hier uw autoverzekering

Verkeersregels overtreden? Boete betalen!

Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. Zo zorgt u ervoor dat iedereen veilig de weg op kan. Houdt u zich niet aan de verkeersregels, dan kunt u een bekeuring krijgen van de politie. We hebben voor u de meest voorkomende verkeersregels en verkeersboetes op een rij gezet. (boetebedragen 2016)

Door rood rijden

Verkeerslichten staan er niet voor niets. Als het licht op rood staat, moet u stoppen. Andere weggebruikers mogen op dat moment oversteken en u wilt natuurlijk geen botsing veroorzaken. Niet alleen automobilisten krijgen een boete als ze door rood rijden, ook fietsers, voetgangers en skaters kunnen hiervoor een bekeuring krijgen.

Geen voorrang verlenen

Er zijn verschillende situaties waarin u voorrang moet verlenen aan andere weggebruikers. Bijvoorbeeld als u een uitrit verlaat, of als de ander van rechts komt. Verleent u geen voorrang waar dat wel verplicht is, dan kunt u een boete tussen de € 90 en € 370 krijgen.

Niet handsfree bellen

Als u een auto bestuurt, moet uw aandacht volledig op de weg gericht zijn. Bovendien moet u twee handen aan het stuur houden. Belt u in de auto met uw telefoon in uw hand, dan kunt u een boete krijgen van € 230. Handsfree bellen mag wel.

Inhalen waar dat niet toegestaan is

Over het algemeen geldt dat u links mag inhalen. In sommige verkeerssituaties is het te gevaarlijk om in te halen en kunt u een boete krijgen als u toch inhaalt.

Parkeren

Er zijn verschillende regels voor parkeren. Zo mag u niet parkeren langs de weg als er een bord met parkeerverbod staat en mag u met uw auto geen gebruik maken van een parkeerplaats voor taxi’s en invaliden. 

Snelheid

Boetes voor te hard rijden worden misschien wel het vaakst uitgeschreven. Houd u aan de snelheid en geef uw geld liever aan leuke dingen uit. Bovendien zorgt u voor een veiliger verkeer als u met gepaste snelheid de weg gebruikt.

Snelweg

Op de snelweg gelden andere regels dan binnen of buiten de bebouwde kom. U mag harder rijden, maar u mag niet zomaar stilstaan op de rijbaan. 

Bumperkleven

Een van de grootste ergernissen op de weg is bumperkleven. De boetes voor bumperkleven zijn dan ook niet mis. Het is bovendien erg gevaarlijk om te dicht op uw voorganger te rijden. 

Aanduidingen op wegdek

De aanduidingen op het wegdek staan er niet voor niets. Ze helpen u de juiste plek op de weg in te nemen en geven aan waar u wel en niet mag rijden. 

Trends en ontwikkelingen
Met innovatieve ontwikkelingen en technologieën proberen autofabrikanten de veiligheid op de weg te bevorderen. Zo lijkt bijvoorbeeld een zelfrijdende auto steeds dichterbij te komen en wordt automatisch parkeren steeds normaler.

Uw autoverzekering

Maakt u met uw auto gebruik van de openbare weg, dan bent u verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Via UnitedConsumers krijgt u altijd korting op de autopremie en kunt u gratis autoverzekeringen vergelijken.

Voorkom verkeersboetes en lees ook over:

Eisen aan uw voertuig
Eisen aan de bestuurder

> Alles over autoverzekeringen