Contact
Mijn UnitedConsumers

Verkeersregels: enkele verkeersregels uitgelicht

Verkeersregels zijn bedacht met als belangrijkste reden; orde en veiligheid. Door de jaren heen komen er steeds nieuwe verkeersborden en regels bij. Maar hoe zat het ook alweer met de verkeersregels op de rotonde? En de verkeersregels voor fietsers? In dit artikel bespreken wij de belangrijkstee verkeersregels met u. 

Verkeersregels

Verkeersregels Nederland

In het verkeer zijn verschillende soorten deelnemers te zien. Zo kunt u deelnemen aan het verkeer in de auto, op de scooter of op de fiets, maar ook voetgangers zijn deelnemer in het verkeer. 

Om het verkeer soepel - en vooral veilig - te laten verlopen, zijn er verkeersregels in Nederlands opgesteld. Hoewel veel verkeersregels overkoepelend zijn voor alle verkeersdeelnemers, zijn er ook specifieke verkeersregels voor de verschillende soorten verkeersdeelnemers. Wij vertellen u de belangrijkste verkeersregels! 

 

Auto

Verkeersregels auto


Met een auto kunt u veel schade toebrengen. De verkeersboetes na een overtreding zijn daarom niet mals. Wij zetten er een aantal op een rijtje:

 • Telefoon tijdens het autorijden €240,-: het is een Nederland welbekend dat u niet tijdens het autorijden uw telefoon in de hand mag houden. Doet u dat wel? Dan staat u een hoge boete te wachten. 
 • Bumperkleven tot wel € 600,-: rijdt degene voor u naar uw mening te langzaam en kunt u er niet langs? Vervelend, maar ga dan niet bumperkleven. Bumperkleven is niet alleen levensgevaarlijk, maar ook verboden in Nederland. Als de politie u aanhoudt, betaalt hier een flinke boete voor.
 • Onnodig linksrijden € 240,-: iedereen ergert zich weleens aan het rijgedrag van een ander. Eén van de grootste ergernissen is misschien wel onnodig linksrijden. Onnodig linksrijden is verboden, en daarom staat er ook een boete op! 
 • Rechts inhalen € 240: gaat uw ergernis zo ver, dat u de linksrijder vervolgens rechts gaat inhalen? Dat mag niet. Als u rechts inhaalt, dan bent u als inhaler verantwoordelijk bij een aanrijding. Voor rechts inhalen geldt daarom een fikse boete! 

Verkeersregels bij ritsen

Ritsen blijkt vaak een lastige opgave, zeker als het erg druk is op de weg. Veel personen beginnen met ritsen zodra zij het eerste verkeersbord zien. Maar wist u dat er wordt aangeraden zo lang mogelijk door te rijden op de wegvallende strook, tot de wegvallende rijstrook ophoudt? Het is de bedoeling dat iedereen op dat moment om de beurt invoegt op de doorgaande rijstrook. 

Bijzondere verkeersregels

Bijzondere verkeersregels zijn regels die u wellicht niet vaak tegenkomt, omdat de situatie zich niet vaak voortdoet. Enkele bijzondere verkeersregels zijn:

 • U bent verplicht de aanwijzingen te volgen van een verkeersregelaar of politieagent. Deze aanwijzingen hebben dan voorrang op de verkeersregels, -borden en -tekens. Zo kan het weleens zijn dat u door een aanwijzing van een verkeersregelaar door rood rijdt. Door rood rijden op aanbevelen van een verkeersregelaar wordt niet beboet. 
 • U mag een militaire colonne of uitvaartstoet niet doorsnijden of onderbreken. U kunt deze herkennen aan vlaggen. Een uitvaartstoet bestaat uit voertuigen met ieder twee zwarte vlaggen. Een militaire colonne is te herkennen aan blauwe vlaggen. Het eerste voertuig heeft twee blauwe vlaggen, de middelste voertuigen hebben ieder één blauwe vlag en het laatste voertuig heeft een blauwe en een groene vlag.
 

Rotonde

Verkeersregels rotonde


Hoewel rotondes zijn gemaakt om de veiligheid van weggebruikers te waarborgen, gebeuren er toch veel ongelukken. Een rotonde; hoe zat dat ook alweer?

1. Allereerst houdt u bij het benaderen van de rotonde rekening met de voorrangssituatie; zijn er haaientanden, verkeersborden of een zebrapad?
2. Bij een zebrapad krijgt de voetganger uiteraard voorrang.
3. Eenmaal op de rotonde kijkt u of er fietsers zijn die samen met u op de rotonde rijden. 
4. Vóór u de rotonde verlaat, laat u de fietser op de rotonde voor. Let hier goed op, want hierdoor gebeuren er erg veel ongelukken.
5. Ligt het fietspad verder van de rotonde af? Dan wordt dit beschouwd als een nieuwe kruising en dient u de fietser voorrang te verlenen conform de regels van de haaientanden of het verkeersbord.

Wist u dat u enkel verplicht bent richting aan te geven als u de rotonde verlaat? Dit hoeft dus niet bij voorhand voor u de rotonde oprijdt, maar enkel wanneer u de rotonde verlaat. 

 

 

Fiets

Verkeersregels fietsers


Ook fietsers dienen zich netjes aan de verkeersregels te houden. De belangrijkste verkeersregels voor fietsers zijn:

 • Fietsers dienen zoveel mogelijk rechts aan te houden. 
 • Appen op de fiets is niet meer toegestaan en wordt tegenwoordig beboet!
 • Fietsers zijn verplicht door te fietsen op fietspaden met een doorgetrokken streep. Bij fietspaden met een onderbroken streep mag het fietspad verlaten worden waar gewenst. 
 • Vaak ergeren automobilisten zich aan fietsers, omdat ze bijvoorbeeld naast elkaar fietsen. Fietsers mogen wel naast elkaar fietsen, maar mogen hierdoor geen hinder veroorzaken voor andere weggebruikers. 

Elektrische fiets

Wist u dat er voor normale fietsers en elektrische fietsen (trapondersteuning tot 25 km/u) geen snelheidslimiet geldt? In theorie zou u daarom sneller mogen fietsen dan een bromfiets!

Voor elektrische fietsen met een trapondersteuning van 45 km/u geldt wel een snelheidslimiet. U mag hiermee sinds 2017 maximaal 45 km/u, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Verkeersregels snorscooter

De verkeersregels van een snorscooter zijn vergelijkbaar met die van een snorfiets (25 km/u). Een snorscooter moet, net als een snorfiets, altijd op het fietspad rijden indien deze aanwezig is. Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wel verstandig!

 

Scooter

Verkeersregels scooter


Er zijn verschillende soorten scooters, zoals snorscooters, bromscooters en motorscooters. Voornamelijk brom- en motorscooters zijn op de rijbaan te vinden. Voor een motorscooter gelden dezelfde verkeersregels als voor normale motoren en personenauto's. De regels voor bromscooters zijn afwijkend.

Verkeersregels bromscooter

Een bromscooter mag binnen de bebouwde kom niet op het fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom wel. Is er een fiets/bromfietspad? Dan moet de bromscooter hierop rijden. Dit pad is te herkennen aan een blauwrond verkeersbord met een fiets én brommer erop. Staat dit bord er niet? Dan moet de bromscooter op de rijbaan.

Een bromscooter heeft een aantal verschillende maximumsnelheden, namelijk:

 • Op de rijbaan maximaal 45 km/u.
 • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/u.
 • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/u.
 

Voetganger

Verkeersregels voetgangers


Voetgangers zijn kwetsbare deelnemers in het verkeer. Dit zijn de belangrijkste verkeersregels voor voetgangers:

 • U heeft als voetganger altijd voorrang op een zebrapad.
 • Slaat een voertuig rechtsaf, maar loopt u als voetganger rechtdoor? Dan moet het voertuig u voorrang geven.
 • U moet als voetganger voorrang krijgen wanneer een voertuig een bijzondere manoeuvre uitvoert. Bijvoorbeeld wanneer een auto een uitrit verlaat of aan het inparkeren is. 

Hoewel het niet verplicht is, is het wel verstandig als voetganger goed zichtbaar te zijn. Gaat u 's avonds in de schemering of in het donker wandelen? Draag dan kleding met reflecterende strips erop, of draag een fietslampje met u mee. Laat u uw hond uit? Ook voor de hond zijn speciale halsbanden en hondenlijnen te koop met reflecterende strips en/of lampjes. Zo bent u als voetganger altijd goed zichtbaar in het verkeer.

Tip: hoewel u als voetganger misschien recht heeft op voorrang, wil dat niet altijd zeggen dat u dat ook krijgt. Wees verstandig en beoordeel altijd de verkeerssituatie.

Woonerf

Verkeersregels per omgeving


Hoewel de meeste verkeersregels overal gelden, zijn er toch een aantal uitzonderingen. Dit heeft te maken met de omgeving waar u zich bevindt, zoals op een woonerf, uw eigen terrein of een parkeerterrein. 

Verkeersregels woonerf

Als automobilist mag u op een woonerf komen, maar het is eigenlijk een plek voor fietsers en voetgangers. Een woonerf heeft eigen verkeersborden en specifieke verkeersregels. Wij lichten de belangrijkste verkeersregels toe:

 • Op een woonerf moet u stapvoets rijden, dus niet harder dan 15 km/u.
 • U mag alleen parkeren op plekken die als parkeerplaats zijn gemarkeerd. 
 • Wanneer u een woonerf verlaat, dient u voorrang te verlenen aan al het verkeer. 
 • Een woonerf is een plek voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen. Houd hier rekening mee.

Verkeersregels eigen terrein

Een eigen terrein wordt duidelijk aangegeven door het bordje 'verboden toegang voor onbevoegden'. Daarnaast is een eigen terrein altijd voorzien van een hek, met slechts één toegangsmogelijkheid. 

Op eigen terrein geldt de Wegenverkeerswet niet, waardoor de 50% regeling voor zwakke verkeersdeelnemers niet van toepassing is. Dit betekent niet dat u zomaar zonder consequenties personen aan kunt rijden op eigen terrein. Op eigen terrein is het Reglement verkeersregels en verkeerstekens namelijk gewoon toepassing, waardoor dezelfde regels gelden als op de openbare weg. 

Verkeersregels parkeerterrein

Op een parkeerterrein gelden bepaalde regels, waardoor iedereen gebruik kan maken van de parkeerplekken. Op parkeerterreinen gelden wel speciale regels, zoals:

 • Dubbel parkeren is ten strengste verboden. U mag anderen namelijk niet hinderen!
 • Op een parkeerterrein mag u, logischerwijs, alleen parkeren in de daarvoor bestemde vakken.
 • Bij het belemmeren van het verkeer, of het parkeren op een invalidenparkeerplaats, kan uw auto worden weggesleept.
 • Bij een parkeerschijfzone gebruikt u een parkeerschijf en geeft u zichtbaar de aankomsttijd aan. Sjoemelen met de tijd wordt niet gewaardeerd. 
 • Heeft u netjes betaald en bent u in het bezit van een parkeerbonnetje? Dan legt u deze achter uw autoruit, en niet onder de ruitenwissers. Het verliezen van een bonnetje wordt niet meer gezien als geldige een reden om onder een boete uit te komen. 

Ook interessant voor u
 

Verkeersregels buitenland

Verkeersregels in het buitenland: hoe zit dat?

> Lees meer

 

Verkeersboetes

Verkeersboetes: hoeveel kost een verkeersboete?

> Lees meer

 

zwarte zaterdag

Zwarte zaterdag valt dit jaar op deze dag

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage