Contact
Mijn UnitedConsumers

Verlichting auto regels: Hoe zit dat?

De regels voor verlichting in uw auto zijn belangrijk. Wist u bijvoorbeeld al dat kentekenverlichting verplicht is en dat u niet zomaar grootlicht mag voeren? Wij geven u een handig overzicht met de regels en boetes die gelden voor de autoverlichting. Zo gaat u veilig de weg op én voorkomt u een boete!

verlichting auto regels


 
 

Algemene regels verlichting auto

Voor iedere automobilist gelden een aantal algemene regels voor de verlichting van uw auto. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij:

 • Alle verlichting van uw auto die naar voren schijnt moet geel of wit zijn.
 • Uw knipperlicht aan de voor- en achterzijde moet oranje of geel zijn.
 • Alle verlichting van uw auto die naar achteren schijnt moet rood zijn.
  Uitzondering hierop: Alleen uw achteruitrijlicht mag geel of wit zijn.
 • Extra verlichting (zonder schakelaar) is verboden.

 
 

Belangrijkste soorten autoverlichting

Wanneer u welke autoverlichting moet voeren, kan soms verwarrend zijn. Overdag moet u bij slecht zicht bijvoorbeeld al dimlicht gebruiken. En in het donker is de verlichting van uw auto verplicht. Wij zetten de belangrijkste soorten autoverlichting en autoverlichting regels voor u op een rijtje.

dimlicht regels

Dimlicht


Het gebruik van dimlicht is verplicht in het donker. Het maakt daarbij niet uit of u binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Als u dimlicht voert, moeten de koplampen, de achterlichten en de kentekenplaatverlichting branden. Hierdoor bent u goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Met dimlicht wordt het gebied recht voor de auto en de berm rechts goed verlicht. 

Niet alleen in het donker is het gebruik van dimlicht verplicht. Ook overdag tijdens mist, hagel, regen of sneeuw, moet u dimlicht gebruiken. Doet u dit niet? Dan riskeert u (afhankelijk van de situatie) een boete van € 110,- tot € 160,-. 

dimlicht verstellen regels

Dimlicht verstellen


Wanneer uw auto zwaar beladen is, kunnen uw koplampen niet meer goed afgesteld staan. Dit kan ook gebeuren wanneer u met een aanhanger achter uw auto rijdt. Uw auto kan in deze situaties naar achteren hangen, waardoor het dimlicht recht in de ogen van de tegenligger schijnt. Check daarom altijd of uw koplampen nog goed afgesteld staan. 

U kunt het dimlicht op de meeste auto's handmatig verstellen. Normaal gesproken vindt u op uw dashboard het symbool van het dimlicht met pijltjes. Met het instelwieltje kunt u de hoogte van uw koplampen bijstellen.

stadslicht regels

Stadslicht


Stadslicht zorgt ervoor dat uw geparkeerde auto zichtbaar is. Staat u in het donker of bij slecht zicht geparkeerd buiten de bebouwde kom, of op de rijbaan? Dan moet u verplicht stadslicht gebruiken.

Bij stadslicht branden de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes aan de voorzijde. Die kleine lampjes aan de voorkant maken uw auto zichtbaar, maar verlichten niet het weggedeelte voor uw auto.

Stadslicht mag niet afzonderlijk gevoerd worden op de momenten dat verlichting verplicht is. U mag dus overdag met alleen het stadslicht rondrijden. Is het donker of slecht weer? Dan moet het dimlicht ook ingeschakeld zijn. 

grootlicht regels en boetes

Grootlicht


Rijdt u 's nachts op een weg binnen of buiten de bebouwde kom zonder andere weggebruikers? Dan mag u grootlicht gebruiken. Houd wel altijd rekening met tegenliggers. Grootlicht kan uw tegenliggers namelijk verblinden. 

Het is niet toegestaan om grootlicht overdag te gebruiken. Check daarom altijd goed welke verlichting u voert. Rijdt u wel onterecht met grootlicht? Dan kunt u een boete van € 160,- krijgen. 

Grootlicht is verboden om te gebruiken wanneer u achter een andere automobilist rijdt. Bovendien kan het seinen met grootlicht u zelfs een boete van € 160,- opleveren.

mistlicht regels en boetes

Mistvoorlicht


Mistlicht gebruikt u als er geen of slecht zicht is tijdens mist, hagel, regen of sneeuw. De mistlampen aan de voorkant mag u alleen gebruiken als uw zicht binnen 200 meter ernstig wordt belemmerd. 

Aan uw mistlampen aan de voorzijde zitten geen strikte regels verbonden. U kunt namelijk géén boete krijgen voor het onnodig voeren van het mistvoorlicht. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het onnodig voeren van mistvoorlicht hinderlijk kan zijn voor uw tegenligger. 

Let op: Veel automobilisten hebben hun autoverlichting ingesteld op AUTO. Geen probleem natuurlijk, maar bij mist kan dit onhandig zijn. De sensoren die bekijken of het donkerder wordt en het dimlicht bedienen, herkennen mist niet. Zet daarom bij mist het dimlicht handmatig aan.

mistlicht regels en boetes

Mistachterlicht


Is het zicht minder dan 50 meter bij mist of sneeuw? Alleen dan mag u het mistlicht aan de achterzijde van uw auto gebruiken. U mag het mistachterlicht niet gebruiken bij zware regen. Let er goed op wanneer u mistlicht gebruikt. De boete voor het onnodig voeren van het mistachterlicht is namelijk € 160,-.

Tip! Weet u niet zeker of het zicht minder dan 50 meter is? Kijk dan naar hectometerpaaltjes (buiten de bebouwde kom). Deze staan iedere 100 meter langs de weg. Kijk binnen de bebouwde kom naar lantaarnpalen. Kunt u geen lantaarnpalen of hectometerpaaltjes zien? Dan mag u mistlicht voeren. 

 

Overige verlichting auto

Er zijn ook regels opgesteld voor andere verlichting in uw auto. Wist u bijvoorbeeld al dat dagrijverlichting niet voldoende is in het donker? En dat een derde remlicht verplicht is bij auto's die vanaf 30 september 2001 in gebruik zijn genomen? Bekijk hieronder alle regels met betrekking tot overige soorten autoverlichting.

Krijg ik een boete voor binnenverlichting auto?

Nee, rijden met binnenverlichting, oftewel interieurverlichting, is niet strafbaar. U kunt dus geen boete krijgen voor het rijden met binnenverlichting in uw auto. 

Hoewel er geen regels zijn voor het rijden met binnenverlichting en u geen boete kunt krijgen, is het niet slim om te rijden met binnenverlichting. Door binnenverlichting kan het namelijk lastig zijn om goed naar buiten te kijken. Wij adviseren daarom dat u de binnenverlichting slechts tijdelijk gebruikt. 

Waar u wel een boete voor kan krijgen, is het gebruik van zelf gemonteerde binnenverlichting. Denk bijvoorbeeld aan LED-strips die u zelf aangebracht heeft in uw auto. Deze kunnen storend zijn voor andere weggebruikers. 

Is kentekenplaatverlichting verplicht?

Ja, kentekenverlichting is verplicht en moet altijd samen met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mislicht branden. Kortom, de kentekenverlichting moet (bijna) altijd aan staan. Maar de kentekenverlichting mag het achteropkomend verkeer niet verblinden of hinderen. Doorgaans moet kentekenverlichting zo kleurloos mogelijk zijn. Daarom is wit of geel licht het beste. 

Uw kentekenplaat moet goed zichtbaar zijn, zodat andere weggebruikers uw kenteken op 20 meter afstand kunnen aflezen. Is uw kentekenverlichting kapot? Dan riskeert u een boete van € 55,-. Controleer daarom regelmatig of uw kentekenplaatverlichting werkt.

Dagrijverlichting 

Iedere auto die na 2011 op de markt is verschenen, heeft dagrijverlichting. Dagrijverlichting zorgt ervoor dat u overdag beter zichtbaar bent en gaat automatisch aan zodra u de motor start. Dagrijverlichting is te herkennen aan een rij LED-lampen bij uw koplampen. Uw achterlichten branden niet wanneer u dagrijverlichting voert.

Let op: wanneer het slecht weer of donker is en u onvoldoende zicht heeft, is dagrijverlichting niet voldoende. Wanneer u toch met slecht weer of in het donker met dagrijverlichting rijdt, kunt u een boete krijgen van € 110,- tot € 160,-. Het is daarom belangrijk om in het donker of met slecht weer dimlicht te voeren.

Achterlicht

Ook is het belangrijk om aan de achterkant van uw auto goed zichtbaar te zijn. Achterlichten moeten altijd branden wanneer u dimlicht, grootlicht, stadslicht of mistlicht voert. Daarnaast moeten de achterlichten van uw auto rood zijn. 

Rijdt u met een kapot achterlicht? Dan is het belangrijk dat u deze zo snel mogelijk repareert. Het rijden met een kapot achterlicht van uw auto kan u namelijk een boete van € 110,- tot €160,- opleveren. De hoogte van deze boete hangt af van de situatie, namelijk of de overtreding binnen of buiten de bebouwde kom is. En of de overtreding overdag of 's nachts is. 

Remlicht

Remlichten zijn verplicht, omdat deze duidelijk maken wanneer u remt. Daarnaast moet de kleur van remlichten rood zijn. Bij auto's die vanaf 30 september 2001 in gebruik zijn genomen, is het derde remlicht ook verplicht. Dit is het remlicht dat zich in het midden, boven de achterruit van uw auto bevindt. 

Wanneer uw remlicht kapot is, kan het achteropkomend verkeer niet weten wanneer u remt. Niet zo veilig en u kunt er ook nog eens een boete van € 160,- voor krijgen. Het is daarom slim om regelmatig te checken of uw remlichten goed werken.

Geen knipperlicht: boete

U moet uw knipperlichten gebruiken om uw richting aan andere weggebruikers aan te geven. Het is verplicht om knipperlicht te gebruiken als u bijvoorbeeld rechts of links afslaat. Heeft u een kapot knipperlicht of gebruikt u geen knipperlicht? Dan riskeert u een boete van € 110,- (2023).


 

Overzicht regels autoverlichting

Los van de standaardregels gelden er ook regels per type autoverlichting. Wij geven u een handig overzicht met alle regels per type autoverlichting: 

Type autoverlichting Gebruik
Dimlicht
 • Mag overdag gebruikt worden.
 • Moet in het donker gebruikt worden.
 • Moet overdag gebruikt worden bij mist, hagel, regen of sneeuw.
 • Mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden.
Stadslicht
 • Mag overdag gebruikt worden.
 • Mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden.
 • Moet in het donker of bij slecht zicht gebruikt worden als u buiten de bebouwde kom op of langs de rijbaan staat.
Grootlicht
 • Mag niet overdag gebruikt worden.
 • Mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden.
 • Mag niet worden gebruikt om te seinen naar medeweggebruikers.
 • Mag in het donker gebruikt worden op een lege weg, zonder tegenliggers.
Mistlicht voor
 • Mag alleen gebruikt worden bij < 200 meter zicht.
 • Mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden.
Mistlicht achter
 • Mag alleen gebruikt worden bij mist of sneeuwval met < 50 meter zicht.
 • Mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden.
Binnenverlichting
 • Zelf gemonteerde binnenverlichting (zoals LED-strips) mogen niet storend zijn voor medeweggebruikers.
Kentekenverlichting
 • Kentekenplaatverlichting is verplicht.
 • Moet altijd samen met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlicht branden.
 • Moet goed zichtbaar zijn zodat deze tot 20 meter afstand afgelezen kan worden.
Dagrijverlichting
 • Mag overdag gebruikt worden.
 • Mag in het donker of met slecht weer niet afzonderlijk gebruikt worden.
Achterlicht
 • Moet in het donker worden gebruikt.
 • Mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden.
 • Moet altijd samen met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlicht branden.
Remlicht
 • Moet werkend zijn.
 • Auto's die vanaf 30 september 2001 in gebruik zijn genomen, moeten verplicht een (werkend) derde remlicht hebben.
Knipperlicht
 • Moet worden gebruikt om uw richting aan medeweggebruikers kenbaar te maken.
 

APK regelgeving verlichting

Verkeerde of kapotte autolampen kunnen redenen zijn om uw auto af te keuren bij de Algemene Periodieke Keuring (APK). Bij een APK moet u rekening houden met de APK regelgeving voor verlichting in uw auto. Dit zijn de regels:

 • Koplampen moeten beide naar behoren werken en geel of wit zijn.
 • Achterlichten moeten beide naar behoren werken en rood zijn.
 • Knipperlichten en alarmlichten dienen correct te werken.
 • Kentekenplaatverplichting is verplicht en moet werken.
 • Remlichten moeten naar behoren werken en rood zijn.
 • Reflectoren dienen heel en aanwezig te zijn.

Daarnaast kunt u bij verkeerd gebruik van uw autoverlichting een boete krijgen. Check in ons overzicht welke boetes er zijn voor verkeerd gebruik van uw autoverlichting.

 
 

Boete voor verkeerd gebruik autoverlichting

Een boete krijgen voor verkeerd gebruik van uw autoverlichting of het rijden met kapotte verlichting is zonde van uw geld. Zeker omdat u dit kan voorkomen met een regelmatige check. Toch benieuwd welke boetes er zijn? U kunt deze hieronder bekijken (bedragen 2022):

Boete verlichting auto Kosten
Kentekenverlichting kapot boete € 55,-
Boete kapotte/geen koplamp tussen € 110,- en € 160,-*
Boete kapot/geen knipperlicht € 110,-
Boete kapot/geen achteruitrijlicht € 55,-
Boete kapot/geen achterlicht tussen € 110,- en € 160,-*
Boete onterecht mistachterlicht voeren € 160,-
Boete onterecht grootlicht voeren € 160,-
Boete kapot/geen remlicht € 160,-
Boete signalen geven op niet toegestane wijze € 110,-
Boete geen reservelampen aanwezig tussen € 110,- en € 160,-*
Boete onbevoegd blauw zwaai- of knipperlicht voeren € 160,-
Boete kapotte/geen reflectoren € 160,-

De vermelde boetes zijn exclusief €9,- administratiekosten. Bron: Openbaar Ministerie.
*Afhankelijk van de situatie (overdag/nacht; binnen/buiten bebouwde kom)
.

 
 

Autoverlichting controleren

Uw autoverlichting zorgt ervoor dat u de weg en andere weggebruikers kunt zien én dat u onderweg gezien wordt. Bovendien voorkomt u hierdoor boetes. Het is daarom verstandig om regelmatig te controleren of uw verlichting goed werkt en goed afgesteld is. Dit kunt u het beste één keer per maand doen.

Test of alle autoverlichting werkt

Wilt u zelf de verlichting van uw auto testen? Dit kunt u gemakkelijk doen aan de hand van twee stappen:

 • Stap 1: Zet uw auto aan zonder verlichting.
 • Stap 2: Schakel stap-voor-stap alle verlichting in en laat een extra persoon checken of alle verlichting werkt. Controleer:
 
 Dimlicht.
 
 Achterlichten.
 
 Stadslicht.
 
 Achteruitrijlicht.
 
 Grootlicht.
 
 Remlichten.
 
 Mistlicht.
 
 Knipperlichten.
 
 Kentekenverlichting.
 
 Gevarenlichten.

Tip! Bent u alleen? Zet uw auto dan voor een spiegelend oppervlak. Bijvoorbeeld een winkelraam.

Vervang kapotte autoverlichting

Komt u erachter dat een autolamp kapot is? Dan is het verstandig deze direct te vervangen. Scheelt u een boete én u bent beter zichtbaar op de weg. Een boete voor een kapotte lamp kan u namelijk € 110,- tot € 160,- kosten (afhankelijk van de situatie). Zonde van uw geld!

In het instructieboekje van uw auto vindt u de locatie van de lamp en welke lamp u nodig heeft. Wilt u zelf uw koplamp vervangen? Bekijk dan onze tips.

Uw koplampen polijsten

Doffe koplampen produceren minder licht. Hierdoor bent u minder zichtbaar voor medeweggebruikers. En dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Het is daarom slim om de koplampen van uw auto te polijsten.  

Het is niet alleen gevaarlijk, maar het zorgt er ook voor dat uw auto wordt afgekeurd tijdens de APK. En u riskeert een boete van € 110,- tot € 160,-. Zorg er daarom voor dat uw koplampen schoon en helder zijn!


Ook interessant voor u
 

koplampen vervangen

Koplampen vervangen: zo doet u het!

> Lees meer

 

verkeersboetes

Wat kosten verschillende soorten verkeersboetes?

> Lees meer

 

Verkeersregels

Uw auto zelf een onderhoudsbeurt geven

> Lees meer

 

Regels en boetes homepage