Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Verlichting auto regels

Net als het hebben van een autoverzekering, is het verplicht dat uw auto goede verlichting heeft. Door de regels voor de verlichting van uw auto te volgen, zorgt u ervoor dat u veilig de weg op gaat en voorkomt u vervelende boetes. Wij vertellen u hoe het zit met de autoverlichting regels. 

Verlichting

Autoverlichting regels 

Eén van de belangrijkste regels is dat de verlichting van uw auto aan is wanneer het donker is. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag bij slecht zicht. Er bestaan verschillende soorten verlichting, die u soms wel en soms niet moet of mag gebruiken. Een algemene regel is dat alle verlichting van uw auto die naar voren schijnt, geel of wit moet zijn. Lichten die naar achteren schijnen moeten rood zijn, behalve het achteruitrijdlicht. Dat mag geel of wit zijn. Knipperlichten moeten oranje van kleur zijn.

Dimlicht en stadslicht

Dimlicht is de standaard verlichting van uw auto. Bij slecht zicht overdag mag u dimlicht gebruiken. ’s Nachts is het gebruik van dimlicht verplicht. Stadslicht wordt ook wel parkeerlicht genoemd. Als u ’s nachts of overdag bij slecht zicht buiten de bebouwde kom, of op een parkeer- of vluchtstrook staat, moet u stadslicht in combinatie met uw achterlicht gebruiken. Rijdt u ’s nachts zonder verlichting in de bebouwde kom, dan kunt u in 2016 een boete krijgen van € 90. Buiten de bebouwde kom ligt het bedrag op € 140.

Achterlichten en remlichten

Uw achterlichten moeten altijd samen met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht branden. Vanaf 2001 is het derde remlicht verplicht. Verlichting en remlichten die niet goed werken, kunnen u in 2016 een bekeuring van € 140 opleveren.

Mistlicht

Alle auto’s zijn voorzien van mistlichten aan de achterkant. U mag uw mistlampen alleen gebruiken als u minder dan 50 meter zicht heeft door mist of zware sneeuwval. Bij regen mag u het mistlicht niet gebruiken. Heeft u ook mistlampen aan de voorkant, dan mag u dit alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen uw zicht ernstig belemmeren.

Groot licht

Het groot licht mag u gebruiken als u geen tegenliggers tegenkomt of een ander voertuig op korte afstand volgt. Uw verlichting kan dan anderen verblinden. 

Kentekenplaatverlichting
Verlichting bij uw achterkentekenplaat moet altijd branden in combinatie met andere verlichting. Heeft u geen goede kentekenplaatverlichting, dan kunt u een boete krijgen van € 45 (2016).

Knipperlichten

Slaat u rechts- of linksaf, dan laat u dit zien met uw knipperlicht. Heeft u pech of wilt u andere weggebruikers waarschuwen, dan kunt u uw gevarenlichten gebruiken: beide knipperlichten branden gelijktijdig. Is uw knipperlicht stuk, dan kunt u een boete krijgen van € 90.


Aanbevolen voor u


 

Regels en boetes homepage

Terug naar boven