Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Motorrijtuigenbelasting

Als autobezitter moet u niet alleen een autoverzekering afsluiten, maar ook motorrijtuigenbelasting betalen. Als u de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd) niet betaalt, kan de autoverzekering door de verzekeraar worden geweigerd. Blijf verzekerd en betaal de wegenbelasting.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

De hoogte van de motorrijtuigbelasting hangt af van verschillende factoren:

  • Het gewicht van uw auto
  • De provincie waarin u woont
  • De hoeveelheid uitstoot van CO2
  • Het brandstofverbruik van uw auto
  • Het soort voertuig (personenauto, bestelauto, motor, etc)
  • Het soort brandstof dat uw auto nodig heeft (benzine, diesel, LPG)
  • De periode waarvoor de belasting wordt betaald; per kwartaal of per jaar

Het gewicht van uw auto

Het gewicht van uw auto speelt een belangrijke rol in de bepaling van de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Dit moet u nauwkeurig invullen. Het exacte gewicht van de auto kunt u terugvinden op uw kentekenbewijs; hier staan alle gegevens van uw auto op.

De provincie waarin u woont

De hoogte van de wegenbelasting hangt af van de provincie waarin u woont. Iedere provincie bepaalt zelf de hoogte van deze zogenaamde provinciale opcenten. Ieder jaar stelt de minister van Financiën de maximale hoogte voor motorrijtuigenbelasting vast.

De hoeveelheid uitstoot van CO²

Hoe schoner uw auto, hoe minder belasting u betaalt. Een schone auto, die weinig kg CO2 per kilometer uitstoot, is minder belastend voor het milieu. U betaalt dan ook minder belasting.

Het brandstofverbruik van uw auto

U betaalt minder belasting als u een zuinige auto rijdt. Een auto die weinig benzine verbruikt is minder belastend voor het milieu. Dit wordt beloond door lagere wegenbelasting. Op de website van de RDW kunt u zien in welke categorie uw auto valt.

Het soort voertuig (personenauto, bestelauto, motor)

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt mede bepaald door het soort voertuig dat wordt belast. U betaalt voor een vrachtwagen meer belasting dan voor een motor vanwege het gewicht en de CO2 uitstoot.

Het soort brandstof dat uw auto nodig heeft

De ene brandstof is meer belastend voor het milieu dan de andere. Fossiele brandstoffen vervuilen het milieu en raken uitgeput. Voor diesel en benzine auto’s betaalt u vaak meer wegenbelasting dan voor een auto die op LPG rijdt.

De periode waarvoor de belasting wordt betaald

Betaalt u de motorrijtuigenbelasting voor een jaar vooruit? Dan hoeft u minder te betalen dan een maandelijkse afschrijving of afschrijving per kwartaal.

Autoverzekeringen vergelijken

Sluit nu voordeling uw autoverzekering af bij UnitedConsumers. Vul de Premie-Check in. U kunt gratis uw autoverzekering vergelijken om het beste aanbod te vinden.