Eigen risico autoverzekering

Als verzekeringnemer van een autoverzekering heeft u wellicht een eigen risico. Dat betekent dat bij schade een vast deel van de kosten voor eigen rekening is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u een schade veroorzaakt van € 5000,-. Als er op uw polis staat dat u € 200,- eigen risico heeft, dan moet u die € 200,- zelf betalen.

Bij de standaard WA autoverzekering is schade aan de eigen auto niet verzekerd. U vindt daarom geen vermelding van het eigen risico terug in de polisvoorwaarden. Heeft u echter een Beperkt Casco- of Volledig Casco verzekering, dan is het eigen risico wel van toepassing op schade die vergoed wordt.

Wat is eigen risico bij een autoverzekering?

Het eigen risico bij een autoverzekering geldt voor schade die u zelf veroorzaakt aan uw auto. U rijdt bijvoorbeeld tegen een paaltje. Met het eigen risico moet u een deel van het schadeherstel zelf betalen. Let op! Dit geldt dus alleen voor een autoverzekering met WA (Beperkt) Casco dekking.

Voorbeeld: u raakt bij het parkeren een andere auto. De schade aan de andere auto wordt volledig vergoed door uw autoverzekering, maar u heeft een eigen risico van € 150,-. Dit betekent dat u tot een bedrag van € 150,- zelf moet betalen om de schade aan uw eigen auto te laten herstellen. Is de schade hoger dan dit bedrag? Dan keert de verzekeraar de rest van het bedrag uit. 

Eigen risico autoverzekering betalen

U betaalt het eigen risico wanneer u schade aan uw auto heeft. Het eigen risico geldt voor iedere nieuwe schade, dus het is niet zo dat de schadebedragen worden gestapeld tot het maximale eigen risico en dat deze hierna komt te vervallen. Als u in een jaar drie keer schade rijdt, kan het zo zijn dat u drie keer het maximale eigen risico moet betalen.

Hoogte van het eigen risico van de autoverzekering

Bij de meeste autoverzekeraars kunt u de hoogte van uw eigen risico zelf bepalen. Dit heeft altijd consequenties voor uw premie. Als u een hoger eigen risico wilt, dan betaalt u maandelijks minder premie voor uw autoverzekering. Wilt u een lager eigen risico, dan zal de premie voor uw autoverzekering omhoog gaan.

De hoogte van het eigen risico hangt af van de autoverzekeraar. Doorgaans liggen de bedragen van het eigen risico tussen de € 130,- en € 150,-. Bij de een autoverzekering van UnitedConsumers is dit in de meeste gevallen een bedrag van € 135,-. 

Wij raden u aan om bij het vergelijken van autoverzekeringen goed te letten op het verschil in eigen risico. U kunt de polisvoorwaarden naast elkaar leggen en in één oogopslag zien wat uw eigen risico is bij verschillende maatschappijen. Heeft u al een autoverzekering bij UnitedConsumers, dan vindt u dit bedrag terug in uw polisvoorwaarden.

Autoverzekering vergelijken

Verhoogd eigen risico autoverzekering

Er kan sprake zijn van een verhoogd eigen risico als u de schade bij een ander schadeherstelbedrijf laat repareren, in plaats van een van de aangesloten herstelbedrijven. Bekijk goed of uw autoverzekering aangesloten is bij bepaalde schadeherstelbedrijven, om zoveel mogelijk verzekerd te krijgen.

Eigen risico jongeren

Jongeren onder de 24 jaar hebben meestal een verhoogd eigen risico. Dit omdat jongeren nu eenmaal een groter risico vormen op de weg en vaker schade veroorzaken. In uw polis vindt u terug hoe hoog het bedrag voor het eigen risico is.

Uitzondering: ruitschade

Zo’n vervelend steentje dat op uw voorruit stuitert, veroorzaakt vaak een sterretje in uw autoruit. Ruitschade wordt meestal volledig gedekt bij een WA + Beperkt Casco en een WA + Casco autoverzekering. U krijgt een volledige vergoeding als de ruit slechts een sterretje heeft opgelopen en met een harsinjectie gerepareerd kan worden. Als de ruit geheel vervangen moet worden, moet u eerst het eigen risico betalen voordat de schade wordt vergoed.

Eigen risico afkopen

Het is mogelijk om het eigen risico af te kopen. U betaalt dat een hogere premie voor uw autoverzekering, maar bij schade hoeft u niets zelf bij te dragen. Veel verzekeraars stellen wel als voorwaarde dat u een All Risk verzekering afsluit als u het eigen risico wilt afkopen.

Eigen risico autoverzekering, maar geen schuld

Het eigen risico geldt alleen voor schade aan uw auto die door uzelf veroorzaakt is. Is de schade aan uw auto door een ander toegebracht, dan kunnen de kosten worden verhaald op de tegenpartij. In dat geval betaalt u geen eigen risico. Dit geldt ook als u een autoverzekering met enkel een WA-dekking heeft.

Is er sprake van schade veroorzaakt door een ander? Lees dan hier hoe u deze schade op de tegenpartij kunt verhalen.