Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Eigen risico autoverzekering

Bij een autoverzekering hoort vaak een eigen risico. Dit betekent dat u bij een schade een vast deel van de kosten zelf betaalt. Hoe hoog het eigen risico is, kan per autoverzekering verschillen. Daarnaast kan het zo zijn dat er in sommige situaties een hoger eigen risico in rekening wordt gebracht.

Maar wat houdt het eigen risico precies in? En waar moet u rekening mee houden wat betreft het eigen risico van uw autoverzekering? Wij vertellen u hoe het precies zit!

Autoverzekering eigen risico


 
NL

 

 

Wat is het eigen risico autoverzekering?

Het eigen risico is een deel van het schadebedrag dat u zelf betaalt. Het eigen risico is geldig bij schades aan uw eigen auto, zoals schades die onder de Beperkt Casco en Casco (All Risk) verzekeringen vallen. Schades die vallen onder de WA verzekering, dus schades die u met uw auto veroorzaakt bij een ander, kennen geen eigen risico.

Het eigen risico van uw autoverzekering kan meerdere malen in een jaar in rekening worden gebracht. Het is dus niet hetzelfde als bij uw zorgverzekering, waarbij u na het behalen van het maximale bedrag datzelfde jaar niets meer betaalt. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld drie schades in een jaar rijdt, u ook drie keer het eigen risico moet betalen.


 

Wanneer betaalt u autoverzekering eigen risico?

Het eigen risico van uw autoverzekering geldt alleen bij schades die u niet op een ander kunt verhalen. Bij een standaard WA dekking zijn schades aan de eigen auto niet verzekerd. Vaak vindt u daarom geen eigen risico terug in de polisvoorwaarden. Bij een Beperkt Casco- of Volledig Casco autoverzekering is het eigen risico vaak wel van toepassing. Dit ziet er als volgt uit:

  Eigen risico autoverzekering Wel gedekt Niet gedekt
WA-Verzekering Nee Schade aan anderen Schade aan eigen auto
WA Beperkt Casco verzekering Ja Schade aan anderen, en schade door diefstal, inbraak, brand, storm, natuurschade en ruitschade Schade door eigen schuld
WA Casco (All Risk) verzekering Ja Schade aan anderen, WA Beperkt Casco en schade door vandalisme en schade door eigen schuld -

 

Eigen risico autoverzekering kiezen

Bij de meeste autoverzekeraars kunt u de hoogte van het eigen risico van uw autoverzekering zelf kiezen. Het is alleen niet per definitie zo dat een hoger eigen risico automatisch betekent dat u een minder hoge premie betaalt.

De hoogte van het eigen risico hangt af van de autoverzekeraar. Doorgaans liggen de bedragen van het eigen risico van de autoverzekering tussen de € 150,- en € 250,-. Bij uitzonderingssituaties kan het eigen risico hoger zijn, zoals bij hele dure, zware auto's of jonge bestuurders.

Eigen risico autoverzekering vergelijken 

Wij raden u aan om bij het vergelijken van autoverzekeringen goed op het eigen risico te letten. U kunt de polisvoorwaarden naast elkaar leggen en in één oogopslag zien wat uw eigen risico is bij verschillende maatschappijen. Heeft u al een autoverzekering bij UnitedConsumers, dan vindt u het eigen risico terug in uw polisvoorwaarden.

Autoverzekering vergelijken


 

Verhoogd eigen risico autoverzekering

Er kan sprake zijn van een verhoogd eigen risico wanneer u kiest voor een schadeherstelbedrijf dat niet is aangesloten bij uw autoverzekeraar. Bekijk daarom goed vooraf of het schadeherstelbedrijf waar u naartoe wilt gaan is aangesloten bij uw autoverzekeraar. Zo voorkomt u dat u meer betaalt dan nodig is!

Verhoogd eigen risico jongeren tot 24 jaar

Jongeren onder de 24 jaar hebben meestal een verhoogd eigen risico bij hun autoverzekering. Dit komt doordat jongeren een groter risico vormen op de weg en vaker schade veroorzaken dan oudere bestuurders. In uw polis vindt u terug hoe hoog het eigen risico is.


 

Autoverzekering eigen risico uitzondering: ruitschade

Een vervelend steentje dat op uw voorruit stuitert, veroorzaakt een sterretje in uw autoruit. Ruitschade wordt meestal volledig gedekt bij een WA Beperkt Casco en een WA Casco autoverzekering. U krijgt een volledige vergoeding als de ruit slechts een sterretje heeft opgelopen en met een harsinjectie gerepareerd kan worden. Wanneer de ruit geheel vervangen moet worden, moet u eerst het eigen risico betalen voordat de schade wordt vergoed.


 

Eigen risico autoverzekering, maar geen schuld

Het eigen risico geldt alleen voor schade aan uw auto die door uzelf veroorzaakt is. Is de schade aan uw auto door een ander toegebracht, dan kunnen de kosten worden verhaald op de tegenpartij. In dat geval betaalt u geen eigen risico. Dit geldt ook als u een autoverzekering met enkel een WA dekking heeft. Is er sprake van schade veroorzaakt door een ander? Lees dan hier hoe u deze schade op de tegenpartij kunt verhalen.

Terug naar boven