All season banden: voor- en nadelen van 4 seizoenen banden

All season banden zouden een fijne compromis zijn tussen zomer- en winterbanden. Kunt u het beste kiezen voor all season banden? Of blijft het wisselen tussen zomer- en winterbanden toch beter? Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Wat zijn all season banden?

Eigenlijk zegt de naam het al: all season banden zouden heel het jaar, in elk seizoen, onder uw auto gemonteerd kunnen blijven. Veel eigenschappen van de zomer- en winterbanden komen terug in de all season band. De ideale all season banden hebben voldoende grip in de winter en kunnen tegen de hete, droge omstandigheden in de zomer.

Materiaal en profiel van all season banden

Het materiaal van all season banden is een mix tussen het rubber van een zomer- en een winterband. Winterbanden blijven soepeler bij koude temperaturen, waarbij zomerbanden harder blijven in de zomer. Beide situaties zorgen voor een betere grip op de weg. Het rubber in all season banden presteert in beide situaties goed. 

Ook hebben all season banden een combinatie van het profiel van de zomer- en de winterband. Op all season banden ziet u dezelfde inkepingen, ofwel lamellen, als het profiel van een winterband. De lamellen zorgen voor meer grip bij het remmen en optrekken.  

All season banden: de voordelen en nadelen

Zijn all weather banden de ultieme oplossing voor alle seizoenen? All season banden kunnen nooit helemaal de zomerbanden en de winterbanden vervangen. Wij zetten de voor- en nadelen van all season banden voor u op een rijtje:

Voordelen 4 seizoenen banden Nadelen 4 seizoenen banden
 
Voldoende grip door het gematigd klimaat in Nederland
 
Tijdens extreme temperaturen onvoldoende grip
 
De meeste 4 seizoenen banden hebben een 3PMSF-symbool 
 
Niet geschikt wanneer u meer dan 20.000 km per jaar rijdt

Blog homepage