Contact
Mijn UnitedConsumers

Vier seizoenen banden: kiezen voor 4 seizoensbanden

All season banden - of 4 seizoensbanden - beschikken over de voordeligste eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden. Maar zijn all season banden ook ideaal voor u? Of blijft het wisselen tussen zomer- en winterbanden toch beter? Wij helpen u bij uw keuze.

 

Vier seizoenen banden

All season banden - of vier seizoenen banden - presteren goed in winterse en zomerse omstandigheden, omdat het rubber een mix is van een zomer- en een winterband. Ook hebben all season banden een combinatie van het profiel van de zomer- en de winterband. Op deze all weather banden ziet u dezelfde inkepingen, ofwel lamellen, als het profiel van een winterband. De lamellen zorgen voor meer grip bij het remmen en optrekken. 


 

Winterbanden of all season banden

Hoewel 4 seizoensbanden in de winter beter functioneren dan zomerbanden, zijn ze niet opgewassen tegen de eigenschappen van de echte winterband. Bij veel sneeuw en ijzel - of op wintersport - biedt het profiel van winterbanden veel meer grip dan all season banden. In Nederland hebben we echter vaak milde winters, waardoor all season banden voldoende zijn.


 

Zomerbanden of all season banden

Ook bij extreem droge en hete weersomstandigheden functioneren zomerbanden een stuk beter dan 4 seizoensbanden. Bij extreme warmte wordt het rubber van all season banden zachter, waardoor de remweg 1,5 keer langer is dan de remweg van een echte zomerband. Daarnaast zou - bij warm weer - ook de stuurbeweging van all season banden minder snel reageren.


 

Vier seizoenen banden: de voor- en nadelen

Bent u er nog steeds niet aan uit of u wel of niet vier seizoenen banden wilt kopen? Geen probleem! Hieronder ziet u de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje, zodat in een oogomslag kunt zien of all season banden iets voor u zijn. 

Voordelen 4 seizoenen banden Nadelen 4 seizoenen banden
 
Het bespaart u een bandenwissel en dus geld
 
Tijdens extreme temperaturen onvoldoende grip
 
Voldoende grip door het gematigd klimaat in Nederland
 
Door snellere slijtage niet geschikt wanneer u meer dan 20.000 km per jaar rijdt
 
De meeste 4 seizoenen banden hebben een 3PMSF-symbool 
 
Met slechts één bandenset dient u de all season banden - door slijtage - vaker te vervangen

 

Zijn 4 seizoensbanden interessant voor mij?

Het klinkt als een uitkomst: door een combinatie van de eigenschappen van zomer- en winterbanden, zouden 4 seizoensbanden heel het jaar - in elk seizoen - onder uw auto gemonteerd kunnen blijven. Dit scheelt een hoop werk en zorgen, maar of all season banden ideaal zijn voor uw situatie hangt af van verschillende factoren.

 
Rijdt u weinig kilometers per jaar? En blijft u bovendien thuis tijdens een sneeuwstorm of zware ijzel? Dan zijn all season banden ideaal voor u. 
   
 
Rijdt u meer dan 20.000 kilometer per jaar? Of gaat u regelmatig op wintersport? Dan is het beter om een bandenwissel te doen tussen de zomer- en winterbanden

Ook interessant voor u
 

Winterbanden

Waarom heeft mijn auto winterbanden nodig?

> Lees meer

 

Zomerbanden

Waarom heeft mijn auto zomerbanden nodig?

> Lees meer

 

Bandenspanning

Autobanden: profieldiepte nieuwe banden

> Lees meer

Blog homepage