Appen achter het stuur: een groot probleem

Smartphones zijn belangrijk in ons leven. De hele dag surft u op het web en appt u met vrienden of familie. Helaas wordt er massaal gebeld en geappt achter het stuur. U weet dat het niet mag, maar waarom eigenlijk niet?

Appen achter het stuur header

Smartphonegebruik in het verkeer

In uw leven bepaalt u zelf waar en wanneer u op uw telefoon zit. Op één plek na: het verkeer. U leest dit en denkt: ‘natuurlijk mag ik geen smartphone gebruiken in het verkeer’. Dat klopt. Toch geeft 62% van de automobilisten aan dat zij een smartphone in het verkeer gebruiken. Dit blijkt uit een onderzoek van Interpolis. Verrassend genoeg vindt 92% van de Nederlanders het gebruik van een smartphone in de auto gevaarlijk.

Waarom doen we het dan?

In Nederland heeft 90,3% van de bevolking in 2018 een mobiele telefoon of smartphone, volgens het CBS. Waarschijnlijk hoort u ook bij deze 90,3%. Sterker nog: de kans is groot dat u dit artikel momenteel op uw smartphone leest. U behoort tot de generatie die opgegroeid is met de smartphone of hebt dit op latere leeftijd geleerd.

We zijn de hele dag online en hebben onze telefoon altijd bij ons. Iets missen? Nee, dat is er niet meer bij. We kunnen niet meer zonder smartphone. We zitten gemiddeld twee uur per dag op onze smartphone, blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Heeft u weleens gekeken naar uw schermtijd? Of geteld hoe vaak u uw telefoon oppakt en kijkt of u iets gemist heeft? Als u dit doet, dan schrikt u van de uitkomst. U bent onbewust meer bezig met uw telefoon dan u denkt. We zijn gehecht aan onze mobiele telefoon en nemen hem overal mee naartoe. Daar zit het probleem, want ook onderweg zijn we online.

Appen in het verkeer

Diverse campagnes richten zich op het stoppen van smartphonegebruik in het verkeer. Zo maakte provider BEN een statement met de ‘#flappdrol’ campagne over appen op de fiets. Ook de MONO campagne staat voor ongestoord onderweg zijn, zonder smartphone. Deze campagnes dragen bij aan een veiliger verkeer, maar wat zijn de precieze gevaren van appen of bellen achter het stuur?

Appen op de fiets

Appen op de fiets zorgt ervoor dat u langzamer rijdt. U maakt snel die leuke selfie terwijl u op de fiets zit en u opent Buienradar en kijkt of u de regenbuien voorblijft. Het lijkt onschuldig en we doen het bijna allemaal. Is het verstandig? Absoluut niet. Uw hersenen moeten harder werken op het moment dat u met uw telefoon bezig bent. Hierdoor mist u verkeerssituaties.

Om die reden gaat per 1 juli 2019 een smartphone verbod voor fietsers, trambestuurders en scootmobielen in. Wordt u gepakt met uw smartphone op de fiets? Dan kost u dat 95 euro. Steeds vaker zijn smartphones de oorzaak van ongelukken. Mede door de opkomst van social media en altijd online zijn, blijft het smartphonegebruik in het verkeer stijgen. De gevolgen zien we niet.

Appen achter het stuur

Appen achter het stuur staat bekend als gevaarlijk. Toch zijn er mensen die het niet kunnen laten en gebruiken hun telefoon tijdens het autorijden. Hierdoor heeft u:

  • Minder controle.
  • Een langzame reactietijd.
  • Geen focus meer op de weg.

Dit bewijst ook het filmpje van RTL Nieuws, waarbij het bewustzijn wordt beïnvloed met een smartphone in de hand.

Aantal ongelukken stijgt

We kennen de uitspraken: ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ en ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’. Telefoongebruik in het verkeer zorgt voor steeds meer ongelukken. Dat is tegenwoordig een veelgehoorde kreet. Toen het telefoonnetwerk in Abu-Dhabi en Dubai in 2011 uitviel, daalde het aantal auto-ongelukken flink.

In drie dagen tijd werden er in Dubai 20% minder ongelukken gemeld en in Abu-Dhabi verminderde het aantal ongelukken zelfs met 40%. Is dit pure toeval of speelt het gebruik van een smartphone in het verkeer mee? In Nederland wordt geschat dat het jaarlijks om enkele tientallen tot honderd slachtoffers gaat, aldus de Volkskrant. Exacte cijfers zijn niet bekend.

"U rijdt in uw gloednieuwe auto en hebt deze all-risk verzekerd, want u wil natuurlijk niet dat uw prachtige aanwinst een krasje oploopt. Ondanks dat u weet dat het niet verstandig is, opent u snel WhatsApp, want u krijgt een leuke foto van uw nichtje binnen. Wat kan er nou gebeuren? U rijdt 20 km per uur en bent goed in multitasken. U opent het bericht en wordt binnen één seconde volledig in uw telefoon gezogen. U ziet niet meer wat er op de weg gebeurt. En daar gaat u… U keek even op uw telefoon, terwijl een klein jongetje achter zijn bal de straat op rende. In één klap heeft het openen van de foto van uw nichtje grote gevolgen voor het spelende jongetje. Had u die telefoon maar niet gepakt…"

Heeft u hier ooit over nagedacht tijdens het autorijden? Vast wel. Toch grijpen veel mensen naar de telefoon in de auto.

Boete voor appen achter het stuur

Uw navigatie instellen, Flitsmeister aanzetten, snel berichten op WhatsApp lezen en nog even een nummer op Spotify kiezen. Herkenbaar? Het klinkt als een verhaal van een bijrijder in de auto, maar helaas heeft de bestuurder de hoofdrol. Doordat u niets wil missen op uw telefoon, mist u alles in het verkeer. De boete voor appen in de auto is daarom – terecht – gigantisch hoog.

Uw telefoon vasthouden tijdens het rijden kost u maar liefst 240 euro. Een enorm bedrag dat niet past in uw leven waarin u graag leuke dingen doet. Door u te gedragen in het verkeer bespaart u uzelf een hoop boetes en houdt u meer geld over voor een leuker leven. Niet alleen uw portemonnee wordt slachtoffer, maar uzelf ook wanneer u uw mobiel in het verkeer gebruikt. Stop met appen in de auto en riskeer uw leven of dat van een ander niet.

Bellen in de auto

In 2017 werden bijna 75.000 boetes uitgedeeld aan bestuurders voor het niet handsfree bellen achter het stuur. Dit blijkt uit cijfers van het CJIB.

Dit zijn niet zoveel boetes wanneer u weet dat 62% van de Nederlanders zijn of haar smartphone in het verkeer gebruikt. Bij deze boetes gaat het om mensen die niet handsfree bellen. Handsfree bellen mag wel. Tegenwoordig zijn er talloze telefoonhouders voor in de auto verkrijgbaar voor elk merk en type. Zo kunt u toch bellen achter het stuur en bent u niet strafbaar of een gevaar voor andere weggebruikers. Draai geen telefoonnummer als u onderweg bent, maar doe dit voor vertrek.

Handsfree bellen maakt u wel minder alert voor gevaarlijke situaties, zoals gladheid. Houd altijd de aandacht op de weg. Een emotioneel telefoongesprek heeft effect op uw gedrag op de weg. Bent u boos, dan rijdt u agressiever. Bent u verdrietig, dan heeft u minder focus. Ben hier alert op in het verkeer. Appen of bellen achter het stuur is een grote verleiding en de pakkans is klein. Dit jaar gaat dat veranderen.

Slimme flitsers

Mensen die appen of bellen in de auto overschatten zichzelf. De politie gaat om die reden een proef starten met speciale flitscamera’s. Vóór 1 juli 2019 hebben diverse politie-eenheden al een slimme flitser in bezit, meldt RTL Nieuws. Deze slimme flitsers kijken recht door de voorruit van de auto heen.

De software ziet of u een smartphone vasthoudt. Heeft u uw telefoon vast? Dan krijgt u een welverdiende boete van 240 euro. U wordt niet ter plekke staande gehouden, dus op elk moment is er een pakkans. U ontvangt de bekeuring een paar weken later. Een nare verrassing, waardoor uw telefoonabonnement aan het einde van de maand duur uitvalt. Grijpt u naar uw smartphone in het verkeer? Neem de verleiding direct weg.

Ongestoord onderweg

Zorg dat u geen afleiding heeftt in de auto en rijd MONO. Het doel van de campagne is het verminderen van appen achter het stuur. Wees verstandig, download de app en ga ongestoord de weg op. Uw telefoon stuurt u geen meldingen meer, waardoor u onbezorgd in de auto stapt.

Vindt u uw telefoon negeren lastig? Gebruik één van deze tips:

  • Berg uw telefoon op in uw tas of het handschoenenvakje.
  • Zet uw telefoon op stil en leg hem op de achterbank.
  • Laat weten dat u aan het rijden bent.

Smartphonegebruik en de verzekering

Appen of bellen in de auto wordt vanuit de overheid bestraft waar mogelijk. De vele ongevallen door smartphonegebruik in het verkeer zorgen voor hoge schadeclaims. Daarom pakken verzekeraars het groeiende probleem aan.

Smartphonegebruik kan in veel van de gevallen niet worden aangetoond, maar valt vaak onder onoplettendheid van de bestuurder. Wist u dat er niets vergoed wordt wanneer u een smartphone in de auto gebruikt? Daar bestaat geen dekking voor.

Het verbod op smartphonegebruik is belangrijk voor verzekeraars. Zo wordt de schade zoveel mogelijk beperkt. Hoe kunnen verzekeraars bijdragen aan de vermindering van het probleem? De premie van de autoverzekering verhogen is een maatregel waarmee de miljoenen euro’s verlies gecompenseerd worden.

Een ongeluk kan niet altijd vermeden worden, maar risico’s kunt u beperken. Helpt u ook mee aan een veiliger verkeer? Laat uw smartphone dan weg.


Aanbevolen voor u


Blog homepage