Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Aquaplaning: wat is aquaplaning en hoe voorkom ik het?

Aquaplaning - uit te spreken als akwaplening - is een ander woord voor watergladheid. Als er aquaplaning plaatsvindt, is het gevolg dat u controle over uw auto verliest. Maar wat is aquaplaning? En wat kunt u doen bij aquaplaning? 
Aquaplaning

 

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning is als het profiel van uw autobanden niet snel genoeg water af kan voeren, en er een dunne waterfilm ontstaat tussen uw autobanden en het wegdek. Normaal gesproken snijdt het profiel door het water heen, waardoor uw banden rechtstreeks contact maken het wegdek. Bij aquaplaning is dit niet zo, waardoor u dus de controle over uw auto verliest!

Aquaplaning kan eerder voorkomen bij versleten banden met onvoldoende profieldiepte, dan wanneer u rijdt op een goede set (nieuwe) autobanden. Bij de APK kan de garage kijken of uw banden nog voldoende profieldiepte hebben. Vaak wordt rond de 2 millimeter profieldiepte aangeraden de zomerbandenwinterbanden of all-season-banden te vervangen.  


 

Wat te doen bij aquaplaning?

Zodra u merkt dat u geen grip meer heeft op de weg, raakt u misschien in paniek. In een reflex gaat u sturen of heel hard remmen, maar dat is bij aquaplaning júist niet verstandig om te doen!   

Wat te doen bij aquaplaning? Aquaplaning afraders
 
Gas loslaten.
 
Te veel sturen.
 
Rustig blijven.
 
In paniek raken.
 
Stuur vasthouden.
 
(Te hard) remmen.

Met bovenstaande tips gaat u veiliger de weg op, ook in de regen! Mocht u toch onverhoopt last krijgen van aquaplaning, dan weet u vanaf nu in ieder geval wat u kunt doen om de gevolgen te minimaliseren.

Tip: als u angst heeft om te slippen bij een nat wegdek, is een slipcursus volgen misschien iets voor u!


 

Hoe kunt u aquaplaning voorkomen? 

In Nederland kan het heel het jaar door heftig regenen, en vooral in de zomer! Zodra er water op het wegdek blijft liggen, is er kans op aquaplaning. Waar moet u op letten om aquaplaning te voorkomen?

  • Aandrijving van de auto: de kans op aquaplaning is, bij sommige omstandigheden, groter bij een vier wielaandrijving dan bij een twee wielaandrijving. Wees daarom dus extra voorzichtig met een vier wielaandrijving.
  • Bandenspanning: de juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw auto contact maakt met een kleiner wegoppervlakte. Door de extra druk, snijden uw banden door het water heen en heeft u een betere grip op de weg.
  • Bandenprofiel: er zijn bandprofielen die beter water afvoeren dan andere. Het is daarom, zeker bij zomerbanden, belangrijk dat u banden heeft met het juiste profiel. Raadpleeg hiervoor uw garage of bandenspecialist.
  • Profieldiepte: autobanden slijten langzaam en naarmate van tijd neemt de profieldiepte af. Bij te weinig profieldiepte is de kans op aquaplaning erg groot. Kijk daarom regelmatig of uw zomer- of winterbanden toe zijn aan vervanging.
  • Waterdiepte: diepe plassen, vaak te vinden aan de zijkant van de weg, kunnen ervoor zorgen dat u de controle over de auto verliest. Het beste rijdt u op de stukken van de weg die goed zichtbaar zijn, óf mindert u snelheid.
  • Snelheid: bij extreem veel regen is het raadzaam langzamer te rijden. Een nat wegdek en te hoge snelheid kunnen leiden tot aquaplaning, omdat uw banden minder tijd krijgen om het water af te voeren. 
  • Wegdek: rijd bij voorkeur niet door de diepe sporen die zijn veroorzaakt door zware vrachtwagens. Doordat hier water in blijft staan, is de kans op aquaplaning groter. Kijk dus goed uit!

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage