Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is aquaplaning en wat te doen bij aquaplaning?

Aquaplaning is een ander woord voor watergladheid en kan voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Wat is aquaplaning precies? En wat te doen bij aquaplaning? 
Aquaplaning

 

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning is het verschijnsel dat voorkomt op het moment dat er meer water op het wegdek ligt dan het gewicht van uw auto kan vervoeren. Op dat moment ontstaat er tussen uw autobanden en het wegdek een dunne laag water en wordt uw auto onbestuurbaar. Op dat moment is er geen contact meer met het wegdek. Aquaplaning wordt ook wel watergladheid genoemd.  


 

Wat te doen bij aquaplaning?

Bij aquaplaning kunt u het beste op de motor afremmen. Dit doet u door het gas voorzichtig los te laten. Houd uw stuur goed recht en blijf voor u uit kijken. Zodra u voelt dat u weer grip op het wegdek heeft, kunt u voorzichtig gasgeven en sturen.

Wat niet te doen bij aquaplaning?

Nu u weet wat te doen bij aquaplaning, is het ook handig om te weten wat u vooral niet moet doen bij aquaplaning. Zorg ervoor dat u bij aquaplaning niet te hard remt om slippen te voorkomen, raak niet in paniek en stuur niet te veel bij.

Tip: als u angst heeft om te slippen bij een nat wegdek, dan is een slipcursus volgen misschien iets voor u!


 

Hoe kunt u aquaplaning voorkomen? 

Aquaplaning komt vaker voor bij versleten banden met onvoldoende profieldiepte, dan wanneer u rijdt op een goede set (nieuwe) autobanden. Bij de APK kan de garage kijken of uw banden nog voldoende profieldiepte hebben. Vaak wordt rond de 2 millimeter profieldiepte aangeraden de zomerbandenwinterbanden of all-season-banden te vervangen. Waar kunt u nog meer op letten om aquaplaning te voorkomen?

  • Aandrijving van de auto: de kans op aquaplaning is, bij sommige omstandigheden, groter bij een vier wielaandrijving dan bij een twee wielaandrijving. Wees daarom dus extra voorzichtig met een vier wielaandrijving.
  • Bandenspanning: de juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw auto contact maakt met een kleiner wegoppervlakte. Door de extra druk, snijden uw banden door het water heen en heeft u een betere grip op de weg.
  • Bandenprofiel: er zijn bandprofielen die beter water afvoeren dan andere. Het is daarom, zeker bij zomerbanden, belangrijk dat u banden heeft met het juiste profiel om aquaplaning te voorkomen. Raadpleeg hiervoor uw garage of bandenspecialist.
  • Profieldiepte: autobanden slijten langzaam en naarmate van tijd neemt de profieldiepte af. Bij te weinig profieldiepte is de kans op aquaplaning erg groot. Kijk daarom regelmatig of uw zomer- of winterbanden toe zijn aan vervanging.
  • Waterdiepte: diepe plassen, vaak te vinden aan de zijkant van de weg, kunnen voor aquaplaning zorgen. Het beste rijdt u op de stukken van de weg die goed zichtbaar zijn, óf mindert u snelheid.
  • Snelheid: bij extreem veel regen is het raadzaam langzamer te rijden. Een nat wegdek en te hoge snelheid kunnen leiden tot aquaplaning, omdat uw banden minder tijd krijgen om het water af te voeren. 
  • Wegdek: rijd bij voorkeur niet door de diepe sporen die zijn veroorzaakt door zware vrachtwagens. Doordat hier water in blijft staan, is de kans op aquaplaning groter. Kijk dus goed uit!

Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Autobanden: profieldiepte van uw banden

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Winterbanden: waarom kiezen voor winterbanden?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Wanneer is het slim om mijn zomerbanden om te wisselen?

> Lees meer

 

Blog homepage