Aquaplaning: wat is het en hoe voorkomt u het?

Veel regen en versleten autobanden betekent een grote kans op aquaplaning. Het gevolg van aquaplaning is dat u mogelijk de controle over uw auto verliest, waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Wat is aquaplaning? En wat te doen bij aquaplaning? Wij helpen u graag veilig de weg op! Ook in de regen.
Aquaplaning

Wat is aquaplaning?

In Nederland kan het heel het jaar door heftig regenen, en vooral in de zomer! Zodra er water op het wegdek blijft liggen, is er kans op watergladheid, ofwel aquaplaning. Maar wat betekent aquaplaning nou precies?

Aquaplaning - uit te spreken als akwaplening - ontstaat wanneer het profiel van uw banden het water niet snel genoeg kan afvoeren. Normaal gesproken snijden uw banden door het water heen, waardoor uw banden rechtstreeks contact maken het wegdek. Bij aquaplaning is dit niet zo en rijdt u dus eigenlijk op een dun laagje water. U heeft eerder last van Aquaplaning bij versleten banden, met onvoldoende profieldiepte, dan wanneer u rijdt op goede (nieuwe) autobanden.


Hoe kunt u aquaplaning voorkomen? 

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot aquaplaning, zoals te weinig bandenprofiel, te snel rijden en een te lage bandenspanning. Waar moet u op letten om aquaplaning te voorkomen?

  • Aandrijving van de auto: de kans op aquaplaning is, bij sommige omstandigheden, groter bij een vier wielaandrijving dan bij een twee wielaandrijving. Wees daarom dus extra voorzichtig met een vier wielaandrijving.
  • Bandenspanning: de juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw auto contact maakt met een kleiner wegoppervlakte. Door de extra druk, snijden uw banden door het water heen en heeft u een betere grip op de weg.
  • Bandenprofiel: er zijn bandprofielen die beter water afvoeren dan andere. Het is daarom, zeker bij zomerbanden, belangrijk dat u banden heeft met het juiste profiel. Raadpleeg hiervoor uw garage of bandenspecialist.
  • Profieldiepte: autobanden slijten langzaam en naarmate van tijd neemt de profieldiepte af. Bij te weinig profieldiepte is de kans op aquaplaning erg groot. Kijk daarom regelmatig of uw zomer- of winterbanden toe zijn aan vervanging.
  • Waterdiepte: diepe plassen, vaak te vinden aan de zijkant van de weg, kunnen ervoor zorgen dat u de controle over de auto verliest. Het beste rijdt u op de stukken van de weg die goed zichtbaar zijn, óf mindert u snelheid.
  • Snelheid: bij extreem veel regen is het raadzaam langzamer te rijden. Een nat wegdek en te hoge snelheid kunnen leiden tot aquaplaning, omdat uw banden minder tijd krijgen om het water af te voeren. 
  • Wegdek: rijd bij voorkeur niet door de diepe sporen die zijn veroorzaakt door zware vrachtwagens. Doordat hier water in blijft staan, is de kans op aquaplaning groter. Kijk dus goed uit!

Wat te doen bij aquaplaning?

Zodra u merkt dat u geen grip meer heeft op de weg, raakt u misschien in paniek. In een reflex gaat u sturen of heel hard remmen, maar dat is bij aquaplaning júist niet verstandig om te doen!   

Wat te doen bij aquaplaning? Wat kunt u beter niet doen?
 
Gas loslaten.
 
In paniek raken.
 
Rustig blijven.
 
Te veel sturen.
 
Stuur vasthouden.
 
Remmen.

Tip: als u angst heeft om te slippen bij een nat wegdek, is een slipcursus volgen misschien iets voor u!

Met bovenstaande tips gaat u veiliger de weg op, ook in de regen! Mocht u toch onverhoopt last krijgen van aquaplaning, dan weet u vanaf nu in ieder geval wat u kunt doen om de gevolgen te minimaliseren.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage