Contact
Mijn UnitedConsumers

Zo zit het met een autoalarm en de autoverzekering

Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan is een autoalarm meestal verplicht, zeker voor een dure auto. Op basis van de alarmklasse bepaalt de verzekeraar het risico op diefstal en dus de premie die je gaat betalen. Welke alarmklassen zijn er? Je leest het hier.

auto alarm


 

Is een autoalarm verplicht voor de verzekering?

Een autoalarm is verplicht voor een autoverzekering als je schade door diefstal of inbraak wilt claimen. Hier ben je voor verzekerd als je een WA beperkt casco of all risk verzekering hebt. Heb je een WA verzekering? Dan ben je hier sowieso niet voor verzekerd en gelden er geen extra alarmeisen.


 

Welke alarmklassen zijn er?

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft vijf verschillende alarmklassen bepaald: CCV/SCM klasse 1 tot en met 5. Hoe hoger de CCV klasse, des te beter je auto beveiligd is. Je kunt er zelf voor kiezen voor een autoalarm met een hogere CCV klasse in te laten bouwen. Dit zijn de alarmklassen:

  • Alarmklasse 1: vanaf 1998 heeft iedere auto standaard alarmklasse 1, oftewel CCV/SCM klasse 1. Alarmklasse 1 betekent dat je auto is voorzien van een dubbele startonderbreker. Zo wordt voorkomen dat je auto kan wegrijden, zonder dat de sleutel in het contact zit.
  • Alarmklasse 2: vanaf alarmklasse 2 zijn de deuren, motorkap en achterkant van de auto extra goed beveiligd. Wanneer er geprobeerd wordt in te breken, hoor je een hard, schel geluid uit het autoalarm komen. Ook springen de knipperlichten van je auto aan. 
  • Alarmklasse 3: bij alarmklasse 3 gaat het alarmsysteem ook af als de hellingshoek van de auto verandert. Dit maakt het omhoog krikken, of wegtakelen van de auto, onmogelijk voor autodieven.
  • Alarmklasse 4: alarmklasse 4 is uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Dit is op afstand in te schakelen zodat de politie je auto snel kan terugvinden. 
  • Alarmklasse 5: de meest uitgebreide alarmklasse is alarmklasse 5. Hierbij is de auto voorzien van een automatisch voertuigvolgsysteem. Dit wordt direct ingeschakeld als het autoalarm afgaat.

advies Goed om te weten...

"Een CCV klasse wordt ook wel een SCM/CCV klasse of SCM klasse genoemd. Een autoalarm met SCM klasse 1 voldoet aan de eisen van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). De meeste auto's hebben SCM klasse 1, 2 of 3."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


 

Autoalarm met CCV terugvindsysteem

Een terugvindsysteem kun je extra toevoegen aan je autoalarm. Dit systeem wordt na diefstal ingeschakeld en zorgt ervoor dat jouw auto na diefstal gemakkelijker terug te vinden is via GPS. Om te voldoen aan de CCV-norm, moet de auto binnen 24 uur worden teruggevonden. Alleen dan krijgt het terugvindsysteem de CCV-certificering.   


 

Certificaat autoalarm

Is je autoalarm goedgekeurd? Dan krijg je een certificaat van de CCV. Bij diefstal of inbraak zal de autoverzekeraar een kopie van het CCV-certificaat vragen. Alleen dan wordt schade aan je auto vergoed. Hoe hoog je vergoeding precies is, vind je terug in het polisblad van je autoverzekering.

Goed om te weten: het certificaat geldt voor het kenteken van de auto. Koop je een nieuwe auto? Dan moet je een nieuw certificaat aanvragen. 


Ook interessant
 

autoverzekering

Goedkope autoverzekering afsluiten

> Lees meer

 

wam verzekering

WAM verzekering: is mijn auto WAM verzekerd?

> Lees meer

 

kenteken

Dit moet je weten over je kentekenplaat

> Lees meer

 

Blog homepage