Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto alarm: Alarm klasse 2, of toch liever alarm klasse 5?

Een auto alarm is in te delen in alarm klasse 1, alarm klasse 2, alarm klasse 3, alarm klasse 4 en alarm klasse 5. Een auto alarm voorkomt inbraak, en vanaf alarm klasse 4 is de gestolen auto ook zelfs traceerbaar door de politie. Welke auto alarm heeft uw auto? 

auto alarm 

Auto alarm: SCM klasse 1 tot en met alarm klasse 5

Voor een auto alarm geeft de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) certificaten uit voor vijf verschillende alarmklassen: SCM klasse 1 tot en met 5. Hoe hoger de SCM klasse, des te beter uw auto beveiligd is. Auto's die na 1998 in Europa zijn geproduceerd, zijn standaard voorzien van een alarm klasse 1. Dit is een wettelijke eis. U kunt natuurlijk wel kiezen voor een auto alarm met een hogere SCM klasse.


 

Auto alarm met hogere SCM klasse

Een auto alarm met een hogere SCM klasse vergt wel een investering van uw kant, aangezien deze vaak niet standaard in de auto is geïnstalleerd.

Een auto alarm is vaak niet alleen verstandig, maar ook noodzakelijk - zeker als u een auto van een aanzienlijk hoge waarde bezit. Veel verzekeraars willen namelijk enkel het risico dragen, wanneer een dergelijk voertuig beschikt over een auto alarm van alarm klasse 3 of hoger.

 

 

SCM klasse 1

Alarm klasse 1: auto alarm met dubbele startonderbreker

Vanaf 1998 heeft iedere - in Europa geproduceerde - nieuwe auto standaard een alarm klasse 1, ofwel SCM klasse 1. Alarm klasse 1 betekent dat de auto is voorzien van een dubbele startonderbreker. Het auto alarm in SCM klasse 1 voorkomt dat de auto kan wegrijden, zonder dat de sleutel in het contact zit. Wel zo fijn!


 

SCM klasse 2

Alarm klasse 2: auto alarm met inbraakdetectie

Vanaf alarm klasse 2 zijn - naast de startonderbreker van alarm klasse 1 - de deuren, motorkap en achterkant van de auto extra goed beveiligd. Wanneer onbevoegden in uw auto proberen te komen, hoort u een hard, schel geluid uit auto alarm 2 komen. Daarnaast springen ook de knipperlichten van de auto aan. Auto alarm klasse 2 schakelt zichzelf niet automatisch in, dus moet u het als gebruiker handmatig inschakelen. 


 

SCM klasse 3

Alarm klasse 3: auto alarm met hellingdetectie

De alarm klasse 3 is een auto alarmsysteem waarbij het alarm - het schelle geluid en de knipperlichten - ook afgaat wanneer de hellingshoek van de auto verandert. Dit maakt het omhoog krikken, of wegtakelen van de auto, onmogelijk voor autodieven. Een auto alarm met alarm klasse 3 moet u als gebruiker handmatig inschakelen.


 

SCM klasse 4

Alarm klasse 4: auto alarm met beperkte voertuigvolgsystemen

De alarm klasse 4 heeft de startonderbeker, inbraakdetectie en hellingdetectie uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Het volgsysteem kan op afstand ingeschakeld worden, waarbij de signalen worden opgepikt door een meldkamer. Een auto alarm in deze klasse kan worden getraceerd en - in de meeste gevallen - door de politie worden teruggevonden. 


 

SCM klasse 5

Alarm klasse 5: auto alarm met uitgebreid voertuigvolgsysteem

De alarm klasse 5 gaat nog een stapje verder dan het simpele volgsysteem van alarm klasse 4. De alarm klasse 5 is de meest luxe autobeveiliging. Naast een dubbele startonderbreker, inbraakdetectie en hellingshoekdetectie, is dit auto alarm voorzien van een voertuigvolgsysteem dat zich automatisch inschakelt zodra het alarm afgaat. Middels GPS wordt uw auto vervolgens gevolgd.

Wist u dat - dankzij alarm klasse 5 - in 90% van de gevallen uw auto kan worden teruggevonden door de politie? Dit maakt alarm klasse 5 het beste auto alarmsysteem!


 

Auto alarm en een gestolen auto

Ook een diefstal meldt u bij uw verzekeraar. De autoverzekeraar zal aan u vragen welke auto alarm (alarm klasse 1 t/m alarm klasse 5) in uw auto is geïnstalleerd. Daarbij dient u vaak een kopie van een geldig SCM certificaat te overhandigen.

Alleen auto's met het vereiste auto alarm krijgen in geval van diefstal een schade-uitkering. Is de auto onvoldoende beveiligd? Dan heeft dit gevolgen voor de schade-uitkering. In uw polisblad ziet u welke alarmklasse vereist is voor uw auto. 

Diefstal melden


Ook interessant voor u
 

autoverzekering

Zo kunt u besparen op uw autoverzekering!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Is mijn auto eigenlijk wel verzekerd en hoe check ik het?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Wat te doen als uw kenteken kwijt of gestolen is?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven