Auto alarm: de SCM klasse van uw auto

Auto-alarm: dat loeiharde geluid dat uit een auto komt wanneer iemand probeert in te breken. Een auto-alarm voorkomt inbraak, en vanaf SCM klasse 4 is de gestolen auto ook zelfs traceerbaar door de politie. Welke alarmklasse heeft uw auto? Op deze pagina leest u meer informatie over uw auto-alarm. 

Auto alarm

Auto-alarm: SCM klasse 1 tot en met 5

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) geeft certificaten uit voor vijf verschillende alarmklassen: SCM klasse 1 tot en met 5. Hoe hoger de SCM klasse, des te beter uw auto beveiligd is. Auto's die na 1998 in Europa zijn geproduceerd, zijn standaard voorzien van een alarm klasse 1 dubbele startonderbreker. Dit is een wettelijke eis.

Waarom kiezen voor een hogere SCM klasse?

Een hogere SCM klasse vergt wel een investering van uw kant, aangezien het vaak niet standaard in de auto is geïnstalleerd. Maar wanneer u eigenaar bent van een auto - van een aanzienlijk hoge waarde - is het niet alleen verstandig, maar vaak noodzakelijk dat de auto wordt voorzien van een hogere SCM klasse. Veel verzekeraars willen namelijk enkel het risico dragen, wanneer een dergelijk voertuig beschikt over een alarm klasse 3 of hoger.

Inhoudsopgave
Auto alarm klasse 1: dubbele startonderbreker
Auto alarm klasse 2: alarmsysteem met inbraakdetectie
Auto alarm klasse 3: alarmsysteem met hellingdetectie
Auto alarm klasse 4: beperkte voertuigvolgsystemen
Auto alarm klasse 5: uitgebreid voertuigvolgsysteem

 

SCM klasse 1

Alarm klasse 1: dubbele startonderbreker

Vanaf 1998 heeft iedere - in Europa geproduceerde - auto standaard een alarm klasse 1, ofwel SCM klasse 1. Alarm klasse 1 betekent dat de auto is voorzien van een dubbele startonderbreker. Dit is een techniek die voorkomt dat de auto kan wegrijden, zonder dat de sleutel in het contact zit. Wel zo fijn!


 

SCM klasse 2

Alarm klasse 2: alarmsysteem met inbraakdetectie

Vanaf SCM klasse 2 zijn - naast de startonderbreker van alarm klasse 1 - de deuren, motorkap en achterkant van de auto extra goed beveiligd. Wanneer onbevoegden in uw auto proberen te komen, hoort u een hard, schel geluid. Daarnaast springen ook de knipperlichten van de auto aan. Dit auto alarmsysteem schakelt zichzelf niet automatisch in, dus moet u het als gebruiker handmatig inschakelen. 


 

SCM klasse 3

Alarm klasse 3: alarmsysteem met hellingdetectie

De SCM klasse 3 is een auto alarmsysteem waarbij het alarm - het schelle geluid en de knipperlichten - ook afgaat wanneer de hellingshoek van de auto verandert. Dit maakt het omhoog krikken, of wegtakelen van de auto, onmogelijk voor autodieven. Ook dit alarmsysteem moet u als gebruiker handmatig inschakelen.


 

SCM klasse 4

Alarm klasse 4: beperkte voertuigvolgsystemen

De SCM klasse 4 heeft de startonderbeker, inbraakdetectie en hellingdetectie uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Het volgsysteem kan op afstand ingeschakeld worden, waarbij de signalen worden opgepikt door een meldkamer. Dankzij dit alarmsysteem kan uw auto worden getraceerd en - in de meeste gevallen - door de politie worden teruggevonden. 


 

SCM klasse 5

Alarm klasse 5: uitgebreid voertuigvolgsysteem

De SCM klasse 5 gaat nog een stapje verder dan het simpele volgsysteem van SCM klasse 4. De SCM klasse 5 is de meest luxe autobeveiliging. Naast een dubbele startonderbreker, inbraakdetectie en hellingshoekdetectie, is dit alarmsysteem voorzien van een voertuigvolgsysteem dat zich automatisch inschakelt zodra het alarm afgaat. Middels GPS wordt uw auto vervolgens gevolgd.

Wist u dat - dankzij dit auto alarmsysteem - in 90% van de gevallen uw auto kan worden teruggevonden door de politie? Dit maakt alarm klasse 5 het beste auto alarmsysteem!


Is uw auto gestolen?

Ook een diefstal meldt u bij uw verzekeraar. De autoverzekeraar zal aan u vragen welke alarm klasse in uw auto is geïnstalleerd. Daarbij dient u vaak een kopie van een geldig SCM certificaat te overhandigen.

Alleen auto's met de vereiste beveiligingsklasse krijgen in geval van diefstal een schade-uitkering. Is de auto onvoldoende beveiligd? Dan heeft dit gevolgen voor de schade-uitkering. In uw polisblad ziet u welke alarmklasse vereist is voor uw auto. 

Diefstal melden


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage