Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto importeren: de kosten van een auto invoeren

Wilt u een auto importeren vanuit het buitenland? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. Wij zetten voor u op een rij hoe het invoeren van een auto werkt en aan welke kosten u moet denken bij het importeren van een auto. 

Auto importeren banner

 

Een auto importeren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus voor u een auto gaat importeren, is het belangrijk dat u precies weet hoe importeren werkt. Zo komt u niet achteraf voor verrassingen te staan. De meest logische eerste stap is het vinden van de juiste import auto. Vervolgens bepaalt u hoe u de auto naar Nederland wilt transporteren. Daarna kunt u bij de RDW de auto invoeren.


Aanbod import auto's bekijken

Misschien heeft u al een import auto op het oog. Zo niet, dan start de zoektocht online. U merkt waarschijnlijk direct dat er oneindig veel opties zijn. Het is daarom verstandig om van tevoren een wensenlijstje te maken. Zo komt u er gemakkelijker achter welke auto het beste bij u past. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Wat is mijn budget?  
 • Wil ik een automaat rijden of niet?
 • Wil ik een elektrische auto importeren?
 • Wil ik een specifiek merk of type auto importeren?
 • Wil ik een nieuwe auto of een occasion importeren?

Auto zelf importeren of uitbesteden

Wanneer u een mooie auto heeft gevonden tegen een goede prijs, dan kunt u ervoor kiezen om de auto zelf op te halen. U koopt bijvoorbeeld een vliegticket of gaat met de trein, en rijdt vervolgens zelf de auto naar Nederland. Ook kunt u de auto vervoeren met de autoambulance, oftewel een autotransporter of trailer. Een autoambulance wordt vaak ingezet door hulpdiensten, maar kan ook via verhuurbedrijven worden ingezet door particulieren. 

U kunt er ook voor kiezen om de auto te laten importeren door een bedrijf. Er zijn genoeg bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van auto's. U kunt bij hen terecht voor advies, of u laat het gehele import-proces aan hen over. Door de kosten van deze bedrijven te vergelijken, komt u tot de beste prijs én staat binnenkort die mooie import auto bij u voor de deur.

Let op: rijdt u zelf met de auto naar Nederland? Vraag dan van tevoren via de RDW een eendagskentekenbewijs aan. U mag namelijk in de meeste gevallen niet met een buitenlands- of exportkenteken in Nederland rijden. Met een eendagskenteken kunt u een verzekering regelen in Nederland en bovendien heeft u een eendagskenteken nodig om de auto in Nederland te laten keuren.


RDW auto invoeren

Zodra de auto in Nederland is, kunt u de auto invoeren bij de RDW. Hiervoor volgt u de volgende stappen:

Stap 1: voor het aanvragen van een Nederlands kenteken, maakt u een keuringsafspraak bij de RDW. Is de buitenlandse APK nog geldig? Dan kan eventueel de vervaldatum daarvan overgenomen worden - mits u voldoet aan de voorwaarden

Stap 2: vervolgens doet u aangifte van de Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM). Op de website van de Belastingdienst leest u hoe dit precies werkt. Probeer de aanslag direct of zo spoedig mogelijk te betalen.

Stap 3: binnen ongeveer 5 werkdagen nadat u de BPM heeft voldaan, ontvangt u de volledige tenaamstellingscode. Hierna kunt u kentekenplaten laten maken.

Stap 4: u ontvangt automatisch een brief over de motorrijtuigenbelasting van de Belastingdienst.

Stap 5: sluit een autoverzekering af. Dit gaat namelijk niet automatisch. U kunt een Nederlandse autoverzekering afsluiten zodra de auto is voorzien van een Nederlands kenteken.

Tip: Is uw auto geïmporteerd? Dan kunt u dit gemakkelijk checken met onze gratis kentekencheck. U ziet dan onder het tabje 'APK en historie' of de auto is geïmporteerd of niet. 


 

Kosten auto importeren

De auto die u wilt importeren kan nog zo goedkoop zijn. Toch is het belangrijk dat u, naast de aankoopprijs, ook rekening houdt met andere bijkomende kosten. Denk hierbij aan de RDW-keuring, transportkosten, btw, BPM, invoerkosten en de autoverzekering kosten.

RDW-keuring

Voor het aanvragen van een Nederlands kenteken, dient de import auto gekeurd te worden. Dit is voor EU en EVA-land auto's makkelijker en goedkoper dan voor andere auto's. Wilt u weten wat de huidige prijzen zijn voor het laten keuren en invoeren van een auto? Raadpleeg dan de website van de RDW

Transportkosten 

Hoeveel transportkosten u betaalt, is afhankelijk van hoe u de auto naar Nederland wilt transporteren. Wilt u de auto laten importeren of rijdt u liever zelf de auto naar Nederland? Of kiest u misschien veel liever voor de autoambulance? Aan iedere manier zit een ander kostenplaatje.

Laat u de auto importeren van buiten de EU? Dan kan het zijn dat u de auto moet laten verschepen. Hoeveel dit kost, hangt af van waar de auto vandaan moet komen, het formaat en de manier van verschepen. Verschepen is vaak erg duur, dus het is verstandig om rekening te houden met deze kosten.

Btw import auto's

Voor auto's jonger dan 6 maanden en/of met minder dan 6.000 kilometer op de teller betaalt u in Nedeland 21% btw over de aankoopprijs, transportkosten en invoerrechten. 

Auto import en BPM

BPM is iets waar u altijd mee te maken krijgt bij het importeren van een auto. BPM, oftewel Belasting Personenauto's en Motorrijwielen, is de belasting die u betaalt voor het registeren van een auto in Nederland. Soms betaalt u geen BPM, maar u moet er altijd aangifte voor doen. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van het type voertuig, de eerste toelatingsdatum en CO2-uitstoot. 

Invoeren auto kosten 

Om een auto te kunnen invoeren, betaalt u invoerrechten. Voor auto's jonger dan 30 jaar betaalt u 10% over de aankoopwaarde inclusief transportkosten. Voor oudere auto's betaalt u geen invoerrechten. U betaalt dan slechts 6% btw. 

Goedkope autoverzekering kiezen

Is het importeren van uw auto gelukt? Dan is het belangrijk dat u een autoverzekering afsluit. Zoekt u een goede autoverzekering, maar wilt u ook graag maandelijks besparen op uw autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering via UnitedConsumers. U krijgt altijd minimaal 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


 

Aandachtspunten bij een auto importeren

Er zijn namelijk enkele zaken waar u extra op moet letten als u een import auto gaat kopen, zoals:

 • Weet u zeker dat de import auto goedkoper is dan een vergelijkbare auto in Nederland?
 • Voor het importeren vanuit een land buiten de EU betaalt u hoge invoerrechten. Houd hier dus rekening mee.
 • Wat is de reden waarom de auto veel voordeliger is dan de gemiddelde marktprijs? Vaak zit er een addertje onder het gras, dus wees hiet alert op.
 • Het is aan te raden om de import auto aan te schaffen via een merkdealer. Zo weet u zeker dat u een goede, geïmporteerde auto koopt.
 • Wanneer u een lange afstand af moet leggen om de auto op te gaan halen, zorg er dan voor dat u in hetzelfde gebied meerdere opties heeft. Zeker met occasions weet u nooit zeker of de auto wel in goede staat verkeert. Foto's kunnen misleidend zijn. 
 • Het komt wel eens voor dat er bijzonder weinig kilometers op te teller staan. Dit is in sommige gevallen te mooi om waar te zijn. Kijk daarom eens goed naar andere slijtages in de auto, zoals verkleurde of versleten autostoelen en matten. Zo kunt u zien of de teller is teruggedraaid.
 • Kijk of er een keuringsboekje is bijgehouden en of er een datum is genoteerd voor het vervangen van de distributieriem. Het onderdeel zelf kost redelijk wat geld. Maar dat is nog niet het ergste; knapt de distributieriem plotseling? Dan is eigenlijk heel de motor aan vervanging toe. 

 

Voor- en nadelen import auto's

U kunt ervoor kiezen om een nieuwe auto te importeren, maar ook de import van occasions behoort tot de mogelijkheden. Wij zetten de voor- en nadelen voor u op een rij:

Voor- en nadelen nieuwe auto importeren Voor- en nadelen occasion importeren
 
U bent de eerste eigenaar en heeft volledige fabrieksgarantie
 
Veel occasions in het buitenland zijn luxer uitgevoerd
 
Vaak voordeliger dan een nieuwe auto kopen in Nederland
 
Er zijn veel 'jonge' occasions te vinden (Jahreswagen) vraagteken
 
U kunt de auto helemaal naar wens laten uitvoeren
 
Occasion import auto's vergen kritisch vooronderzoek
 
Importeren brengt kosten met zich mee
 
Importeren brengt kosten met zich mee

Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Een goedkope autoverzekering kiezen met deze tips

> Lees meer

 

WA Aansprakelijkheid

Besparen op uw autoverzekering met deze tips

> Lees meer

 

Auto polijsten

Autoverzekering afsluiten in 6 eenvoudige stappen!

> Lees meer

 

Blog homepage