Contact
Mijn UnitedConsumers

Auto lang stilgestaan: zo zorgt u goed voor uw auto

Uw auto staat de laatste tijd vaak stil; geen ritjes meer naar het werk, familie of vrienden. Maar als uw auto te lang stilstaat, kan dit vervelende gevolgen hebben - zoals een leeggelopen accu. Zorg daarom goed voor uw auto, en maak af en toe een ritje. Wij geven u tips waar uw auto blij van wordt!

Vergeet de auto niet

 

Auto lang stilgestaan

Als de auto lang heeft stilgestaan, dan kan dit problemen veroorzaken voor uw auto. De verbrandingsmotor in de auto is namelijk niet gemaakt om lang stil te staan. Nu is een week of drie niet zo’n ramp, want dat komt wel vaker voor tijdens bijvoorbeeld een vakantie. Wordt de termijn langer, dan kan het gevolgen hebben voor de accu, bandenspanning en de brandstof.


 

Wekelijks even op en neer naar de supermarkt

Zorg er - als het even kan - voor dat de auto minimaal één keer per week rijdt. Door één keer per week een kwartiertje te rijden, voorkomt u al een hoop gedoe. Dat ritje naar de supermarkt zorgt ervoor dat de olie en brandstof rondgepompt worden, de remmen weer een keertje hun werk doen en de autobanden niet constant in dezelfde positie staan.


 

Lege accu’s en vastgeplakte remmen

De accu loopt leeg bij de lang stilstaan. Want als een auto stilstaat, loopt er langzaam stroom uit de accu. Pas na een week of drie zou de accu - afhankelijk van de staat - helemaal uitgeput kunnen zijn. Door wekelijks eventjes te rijden, kan dit probleem worden voorkomen.

Remschijven zijn niet gemaakt om lang op dezelfde plek en in dezelfde positie staan. De remmen kunnen namelijk gaan roesten. Gelukkig zorgt een paar keer remmen tijdens de wekelijkse rit ervoor dat roestvorming weer verdwijnt. Ook de handrem kan - net als in de winter - vastplakken, dus parkeer de auto het liefst in de eerste versnelling.


 

Voorkom een set vierkante banden

Ooit gehoord van vierkante banden? Die ontstaan als de autobanden te lang stilstaan op hetzelfde punt. Met de juiste bandenspanning wordt voorkomen dat de banden doorzakken en vierkant worden. Ook het wekelijks verplaatsen van de auto verkleint het risico op vierkante banden aanzienlijk.

Daarnaast kan de brandstof in een voertuig vies worden. Dat is vaak pas het geval na een maand of zes, maar met E10 benzine moet u extra goed opletten.


 

Auto onderhoud

Het is natuurlijk altijd belangrijk om de auto goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van olie, het op tijd vervangen van de distributieriem en het bijvullen van koelvloeistof

Meer onderhoudstips


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Zuinig rijden: wanneer is een auto zuinig?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Besparen op uw autoverzekering? Dit zijn onze tips

> Lees meer

 

Auto polijsten

Aquaplaning: wat te doen bij aquaplaning?

> Lees meer

 

Blog homepage