Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Mijn auto verkopen: wat heb ik nodig?

Uw auto verkopen kan op verschillende manieren. Denk aan een 'te koop'-briefje op uw auto plakken, uw auto online aanbieden of verkopen aan een handelaar. Wij leggen aan u uit wat u nodig heeft om uw auto te verkopen en welke mogelijkheden er zijn.  

Auto verkopen banner

Ik wil mijn auto verkopen

Misschien gebruikt u uw auto niet meer of heeft u een nieuwe auto gekocht. In deze gevallen is het wel zo fijn als u uw auto snel kunt verkopen. Het belangrijkste is dat u van tevoren bedenkt wat u wilt. Over het algemeen volgt u de volgende stappen:

Stap 1: Bepaal hoe u uw auto wilt verkopen
Stap 2: Stel de verkoopprijs van uw auto vast
Stap 3: Ontmoet de potentiële koper
Stap 4: Auto verkopen en overdragen


 

Stap 1. Bepaal hoe u uw auto wilt verkopen

U kunt via verschillende kanalen uw auto verkopen. Zo kunt u zelf uw auto verkopen, u kunt de auto inruilen of de auto snel verkopen via een autoveiling. Wij zetten de meest voorkomende opties voor u op een rij:

Auto zelf verkopen: levert het meeste voordeel op

Zelf uw auto verkopen is eigenlijk de beste optie, zeker als u er het meeste uit wilt halen. Een nadeel is wel dat het veel tijd en inspanning kost. U kunt uw auto zelf verkopen via de bekende verkoopsites, social media of u kunt er simpelweg een 'te koop'-briefje op plakken. Vervolgens onderhoudt u zelf het contact met potentiële kopers en onderhandelt u zelf over de prijs. 

Inruilen: makkelijk, maar levert minder op

Bent u van plan een nieuwe auto te kopen bij een dealer? Kijk dan eens of u uw auto tegen een fijne prijs in kunt ruilen. Uw auto inruilen is makkelijk, maar een groot nadeel is dat het vaak niet voordeliger is. Dit komt omdat u in de realiteit maar weinig van de vraagprijs van de nieuwe auto af kunt krijgen.

Auto snel verkopen: minst voordelig

Wilt u uw auto snel verkopen? Dan is het een goed idee om uw auto via een online autoveiling aan te bieden. U vraagt dan een bod aan op uw auto en vervolgens krijgt u in de meeste gevallen de handelsprijs (veiling waarde). Het voelt waarschijnlijk als een opluchting dat u zo snel van uw auto af bent. Houd er echter wel rekening mee dat uw auto snel verkopen vaak betekent dat u er maar weinig voor krijgt. Dus als u graag zoveel mogelijk voor uw auto wilt krijgen, dan is uw auto zelf verkopen de beste keuze. 


 

Stap 2. Stel de verkoopprijs van uw auto vast

Wilt u de auto snel verkopen? Dan is het verstandig om er een lagere prijs voor te vragen. Wilt u graag zoveel mogelijk voor uw auto krijgen? Dan vergt dit een grondig vooronderzoek en goede voorbereiding.

Weet wat uw auto waard is

Een prijs van € 10.000,- vragen voor een auto met een dagwaarde van € 3.000,- is natuurlijk niet realistisch. Check daarom altijd van tevoren de dagwaarde van uw auto. Zo krijgt u meteen een goede indicatie van de prijs die u kunt vragen.

De waarde van uw auto


Kenteken:
NL

Vergelijkbare auto's bekijken

U kunt ook online de prijzen van vergelijkbare auto's opzoeken. Een vergelijkbare auto betekent een voertuig met ongeveer dezelfde kilometerstand, motorisering en overige opties. Door hier goed op te letten, weet u zeker dat u een gangbare prijs te pakken heeft. Houd er ook rekening mee dat particulieren voor dezelfde auto waarschijnlijk een veel lagere prijs vragen dan autobedrijven.

Uw auto meer op laten leveren

Er zijn een aantal trucjes die ervoor kunnen zorgen dat u bij het verkopen van uw auto veel meer voor uw auto krijgt. Wij zetten de beste tips voor u op een rij:

 • Zorg ervoor dat de lak van de auto glanst.
 • Maak de auto van binnen stofvrij en schoon.
 • Zorg dat de kofferbak en het dashboardkastje leeg zijn.
 • Houd als bewijs een actueel onderhoudsboekje bij de hand.
 • Voor het maken van de beste foto's kiest u een rustige achtergrond.
 • Maak de volgende foto's van uw auto: linksvoor en rechtsachter van de auto, het interieur, het gehele dashboard, tellers op het dashboard als de auto aanstaat en eventuele schades

 

Stap 3. Ontmoet de potentiële koper

Een potentiële koper wilt graag een kijkje komen nemen. Fijn! Maar geef de koper dan wel uitgebreid de tijd om de auto te inspecteren, onder de motorkap te kijken en een proefrit te maken. Rijdt u zelf in de auto tijdens de proefrit? Laat dan uitgebreid, en bij verschillende snelheden, zien dat de auto goed functioneert. Wilt de koper zelf rijden? Vul dan van tevoren een proefritverklaring in en onderteken deze beide. Zo voorkomt u dat u volledig voor de kosten opdraait bij een onvoorziene schade.

Let op: In Nederland bent u wettelijk verplicht ook de gebreken en eventuele bestaande schades aan de auto te benoemen. 


 

Stap 4. Auto verkopen en overdragen

Wanneer u een mooie deal heeft gesloten, is het belangrijk dat de auto wordt overgeschreven en dus wisselt van eigenaar. U geeft het volgende aan de koper:

 • Het kentekenbewijs of kentekencard en de tenaamstellingscode
 • Het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs 

De koper is verantwoordelijk voor de overschrijving. Dit kan via een kentekenloket of via de (online) RDW balie. In sommige gevallen kan het kenteken ook online overgeschreven worden. 

Vrijwaringsbewijs

Vervolgens ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs. Het is de bedoeling dat de koper dit document aan u geeft. Het vrijwaringsbewijs is namelijk het 'bewijs' dat u niet langer de eigenaar bent van het voertuig. Met een kopie van het vrijwaringsbewijs kunt u vervolgens uw autoverzekering opzeggen. Dit gaat namelijk niet vanzelf.

Tot slot

Heeft u een papieren kentekenbewijs? Dan geeft u de koper nog het Voertuigbewijs. En als laatste geeft u de koper het APK-keuringsrapport. Gefeliciteerd, uw auto is verkocht!


Autoverzekering met korting

Heeft u uw auto zojuist ingeruild? Of heeft u een nieuwe auto gekocht? Dan is het belangrijk dat u de auto verzekert zodra de auto op uw naam staat. Maandelijks vergelijken wij meer dan 100 autoverzekeringen met elkaar. Wij tonen u het beste aanbod en geven u ook nog eens minimaal 5% korting op uw premie. Zo weet u zeker dat u altijd de beste deal te pakken heeft!

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie

   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA beperkt casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA casco (all risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


Aanbevolen voor u


UC Autoverzekering

Een autoverzekering afsluiten in 6 stappen!

> Lees meer

 

WA Aansprakelijkheid

Auto importeren: zo pakt u het invoeren van uw auto aan

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto leasen of kopen: wat is de beste optie voor mij?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven