Contact
Mijn UnitedConsumers

Profiel banden: de profieldiepte van nieuwe banden

De beste autobanden dienen aan een aantal eisen te voldoen. Denk hierbij aan de bandenmaat en de profieldiepte van de banden. Want wat is het minimale profiel van banden? En welke bandenmaat is juist? 

Autobanden banner


 

Profieldiepte banden

Het profiel van banden is belangrijk. Autobanden zijn gemaakt van rubber en door wrijving op de weg slijt het rubber langzaam. Hierdoor neemt de profieldiepte van uw banden af. De profieldiepte van de banden zorgt voor een goede grip op de weg. Dus als de profieldiepte voorbij de minimale profieldiepte van de banden gaat, dan heeft u grote kans dat u te slip raakt. Er zijn diverse soorten slijtage die kunnen ontstaan aan autobanden. Wij zetten een aantal voorbeelden op een rijtje: 

  • Slijtage aan de bandwangen, zoals kleine scheurtjes. Het risico op een klapband tijdens het rijden wordt hierdoor aanzienlijk groter. 
  • Slijtage aan het profiel. Bij te weinig profieldiepte van de banden wordt de remweg groter en u riskeert aquaplaning
  • Schuine slijtage. Dit gebeurt vaak als de auto niet goed is uitgebalanceerd. De kans op slippen wordt groter.

 

Profieldiepte nieuwe banden

De profieldiepte van nieuwe banden ligt tussen de 6,7 en 8 mm. Dit verschilt uiteraard ook per merk, type en bandenmaat. Sommige autobanden, zoals winterbanden, hebben een diepere profieldiepte dan andere autobanden. Dit komt omdat winterbanden speciaal zijn gemaakt om veel grip te hebben op de weg tijdens winterse natte en koude omstandigheden.  


 

Minimaal profiel banden

Schade voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom moeten uw autobanden aan een aantal eisen voldoen. Eén van die belangrijke eisen is de wettelijke minimale profieldiepte van uw banden. Voor een goede grip is het belangrijk dat de minimale profieldiepte van uw banden 1,6 millimeter diep is. Vaak wordt bij een profieldiepte van 2 millimeter al aangeraden om de band te vervangen. 

Profiel banden zomer en all-season-banden

Er zit een groot verschil tussen het profiel van zomerbanden en winterbanden. Bij de aanschaf is de profieldiepte van nieuwe zomerbanden gemiddeld zo'n 7,5 millimeter.

Hoewel de minimale profieldiepte van banden 1,6 millimeter is, wordt bij zomer en all-season-banden vanaf 2 millimeter aangeraden de banden te vervangen. Zo voorkomt u onveilige situaties op de weg, zoals aquaplaning na een zomerse hoosbui.

Profiel winterbanden

Gloednieuwe winterbanden hebben diepe groeven, met een profieldiepte van 9 millimeter. Hierdoor hebben winterbanden een goede grip op de weg, ook tijdens koude, gladde, winterse weersomstandigheden.

Vanaf 4 millimeter wordt aangeraden de winterbanden te vervangen. Bedraagt de profieldiepte van de banden minder dan 4 millimeter? Dan heeft de winterband bij ijzel niet veel meer grip dan een zomerband. 

 

Slijtage profiel banden

Autobanden met een te lage bandenspanning slijten sneller, verbruiken meer brandstof en zorgen voor onveilige situaties op de weg. Het is daarom van groot belang dat u regelmatig de bandenspanning controleert en waar nodig de lucht in de banden bijvult. Autobanden oppompen kan bij vrijwel ieder tankstation in Nederland.

Hoeveel bandenspanning voldoende is voor uw autobanden, hangt af van het automerk, het model, het type en de bandenmaat. De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje van uw auto, het tankdopje of op een sticker in de deur.

Bandenspanning ico


 

Bandenmaat: welke bandenmaat heb ik nodig?

Zijn uw autobanden zodanig versleten dat u op zoek moet naar een set nieuwe autobanden? Dan is het goed om te weten wat de juiste bandenmaat van uw auto is. Op de zijkant van de autoband ziet u een aantal cijfers en letters staan.

De bandenmaat bestaat uit zes factoren, bijvoorbeeld: 195/55 R 16 87V. Wij lichten de code en de factoren graag aan u toe:

  • 195: de breedte in millimeters.
  • 55: de hoogte uitgedrukt in een percentage van de breedte.
  • R: bandtype, R staat voor radiaal.
  • 16: de velgenmaat in inches.
  • 87: het draagvermogen in kilogram.
  • V: snelheidsindex, de letter staat voor de maximumsnelheid. 

Vaak weet de garage - waar u bijvoorbeeld regelmatig een grote en kleine beurt laat doen - precies welke bandenmaat u nodig heeft. U kunt via hen de gewenste autobanden aanschaffen en direct laten monteren. 


 

De beste banden

Er zijn verschillende soorten autobanden, namelijk winterbanden, zomerbanden en all-season-banden. Voor een goede grip op de weg, kiest u de beste banden voor uw situatie: 

Winterbanden

Normaliter verhardt rubber bij koud weer. Om voldoende grip te houden op de weg, zijn winterbanden deels gemaakt van natuurrubber. Hierdoor blijft de band toch soepel bij lage temperaturen en zijn winterbanden de beste banden bij koude temperaturen. Ook hebben winterbanden een dieper profieldiepte en zijn de groeven anders geplaatst.

Door de combinatie van het rubber en het profiel van de banden is de remweg tijdens winterse omstandigheden korter en houdt u voldoende grip op de weg! Bij 7 graden en kouder monteert u winterbanden onder uw auto, zo is uw auto winterklaar

Zomerbanden

In de zomer wordt het natuurlijk erg warm, waardoor rubber normaliter te zacht wordt. Zomerbanden hebben rubber dat bij warme temperaturen toch stevig blijft. Door de combinatie van het harde rubber en het profiel zijn zomerbanden de beste banden voor in de zomer!

Het natuurrubber van winterbanden wordt te zacht in de zomer, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Rijd daarom nooit door op uw winterbanden in de zomer. Vanaf 7 graden en warmer is het aan te raden uw winterbanden om te wisselen voor zomerbanden.

All-season-banden

Het rubber van all-season-banden is een perfecte combinatie tussen het rubber van winter- en zomerbanden. Zo blijven all-season-banden stevig in de zomer en blijft het rubber soepel tijdens winterse temperaturen. All-season-banden zijn ideaal voor auto's die niet veel kilometers rijden.

Let op: all-season-banden kunnen nooit de echte zomer- en winterband combinatie vervangen. Bij echte winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel presteren ze namelijk minder goed. Rijdt u veel met de auto? Dan is een wissel tussen winter- en zomerbanden verstandiger.


Ook interessant voor u
 

Winterbanden

Waarom heeft mijn auto winterbanden nodig?

Lees meer

 

Zomerbanden

Waarom heeft mijn auto zomerbanden nodig?

Lees meer

 

Bandenspanning

Zijn all season banden interessant voor mij?

Lees meer

Blog homepage