Autobanden: profieldiepte nieuwe banden

Autobanden moeten een minimaal profiel hebben. De autobanden zijn namelijk uw enige contact met het wegdek. Het is daarom ook niet meer dan normaal dat u uw autobanden regelmatig nakijkt op profieldiepte en bandenspanning. Maar, wat is de minimale profieldiepte van banden?

Autobanden banner

 

Profieldiepte nieuwe banden

Autobanden zijn gemaakt van rubber en door wrijving op de weg slijt het rubber. De profieldiepte van de banden zorgt voor een goede grip op de weg. 

Er zijn diverse soorten slijtage die kunnen ontstaan aan autobanden en doorrijden kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Wij zetten een aantal voorbeelden op een rijtje: 

  • Slijtage aan de bandwangen, zoals kleine scheurtjes. Het risico op een klapband tijdens het rijden wordt hierdoor aanzienlijk groter. 
  • Slijtage aan het profiel. Bij te weinig profieldiepte van de banden wordt de remweg groter en u riskeert aquaplaning
  • Schuine slijtage. Dit gebeurt vaak als de auto niet goed is uitgebalanceerd. De kans op slippen wordt groter. 

 

Minimaal profiel banden

Schade voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom moeten uw autobanden aan een aantal eisen voldoen. Eén van die belangrijke eisen is de profieldiepte van uw banden. Voor een goede grip is het belangrijk dat de minimale profieldiepte van uw banden 1,6 millimeter diep is. Vaak wordt bij een profieldiepte vanaf 2 millimeter aangeraden om de band te vervangen. 

Profiel zomerbanden en all-season-banden

Er zit een groot verschil tussen het profiel van zomerbanden en winterbanden. Bij de aanschaf is de profieldiepte van nieuwe zomerbanden gemiddeld zo'n 7,5 millimeter.

Hoewel de minimale profieldiepte van banden 1,6 millimeter is, wordt bij zomer en all-season-banden vanaf 2 millimeter aangeraden de banden te vervangen. Zo voorkomt u onveilige situaties op de weg, zoals aquaplaning na een zomerse hoosbui.

Profiel winterbanden

Gloednieuwe winterbanden hebben diepe groeven, met een profieldiepte van 9 millimeter. Hierdoor hebben winterbanden een goede grip op de weg, ook tijdens koude, gladde, winterse weersomstandigheden.

Vanaf 4 millimeter wordt aangeraden de winterbanden te vervangen. Bedraagt de profieldiepte van de banden minder dan 4 millimeter? Dan heeft de winterband bij ijzel niet veel meer grip dan een zomerband. 

 

Slijtage profiel banden

Autobanden met een te lage bandenspanning slijten sneller, verbruiken meer brandstof en zorgen voor onveilige situaties op de weg. Het is daarom van groot belang dat u regelmatig de bandenspanning controleert en waar nodig de lucht in de banden bijvult. Autobanden oppompen kan bij vrijwel ieder tankstation in Nederland.

Hoeveel bandenspanning voldoende is voor uw autobanden, hangt af van het automerk, het model, het type en de bandenmaat. De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje van uw auto, het tankdopje of op een sticker in de deur.

Bandenspanning ico

 

 

Beste banden kiezen

Er zijn verschillende soorten autobanden, namelijk winterbanden, zomerbanden en all-season-banden. Voor een goede grip op de weg, kiest u de beste banden voor uw situatie: 

Winterbanden

Normaliter verhardt rubber bij koud weer. Om voldoende grip te houden op de weg, zijn winterbanden deels gemaakt van natuurrubber. Hierdoor blijft de band toch soepel bij lage temperaturen. Ook hebben winterbanden een dieper profiel en zijn de groeven anders geplaatst.

Door de combinatie van het rubber en het profiel van de banden is de remweg tijdens winterse omstandigheden korter en houdt u voldoende grip op de weg! Bij 7 graden en kouder monteert u winterbanden onder uw auto, zo is uw auto winterklaar

Zomerbanden

In de zomer wordt het natuurlijk erg warm, waardoor rubber normaliter te zacht wordt. Zomerbanden hebben rubber dat bij warme temperaturen toch stevig blijft. Door de combinatie van het harde rubber en het profiel van de banden zijn zomerbanden ideaal voor in de zomer!

Het natuurrubber van winterbanden wordt te zacht in de zomer, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Rijd daarom nooit door op uw winterbanden in de zomer. Vanaf 7 graden en warmer is het aan te raden uw winterbanden om te wisselen voor zomerbanden.

All-season-banden

Het rubber van all-season-banden is een perfecte combinatie tussen het rubber van winter- en zomerbanden. Zo blijven all-season-banden stevig in de zomer en blijft het rubber soepel tijdens winterse temperaturen. All-season-banden zijn ideaal voor auto's die niet veel kilometers rijden.

Let op: all-season-banden kunnen nooit de echte zomer- en winterband combinatie vervangen. Bij echte winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel presteren ze namelijk minder goed. Rijdt u veel met de auto? Dan is een wissel tussen winter- en zomerbanden verstandiger.


 

Welke bandenmaat?

Zijn uw autobanden zodanig versleten dat u op zoek moet naar een set nieuwe autobanden? Dan is het goed om te weten wat de juiste bandenmaat is. Op de zijkant van de autoband ziet u een aantal cijfers en letters staan.

De bandenmaat bestaat uit zes factoren, bijvoorbeeld: 195/55 R 16 87V. Wij lichten de code en de factoren graag aan u toe:

  • 195: de breedte in millimeters.
  • 55: de hoogte uitgedrukt in een percentage van de breedte.
  • R: bandtype, R staat voor radiaal.
  • 16: de velgenmaat in inches.
  • 87: het draagvermogen in kilogram.
  • V: snelheidsindex, de letter staat voor de maximumsnelheid. 

Vaak weet de garage - waar u bijvoorbeeld regelmatig een grote en kleine beurt laat doen - precies welke banden u nodig heeft. U kunt via hen de gewenste autobanden aanschaffen en direct laten monteren. 


Aanbevolen voor u


Blog homepage