Contact
Mijn UnitedConsumers

Autodiefstal voorkomen met deze 5 manieren

Van andermans spullen blijven we af, dat wordt ons al vroeg geleerd. Voor de meeste mensen is dit niet meer dan logisch, maar helaas zijn er ook dieven die daar anders over denken. Autodiefstal komt helaas nog steeds veel voor. Met deze 5 manieren kunt u autodiefstal voorkomen.

autodiefstal voorkomen

 

Auto beveiligen tegen diefstal

In 2022 werden er 5.973 personenauto's gestolen (bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit). Van de 5.973 gestolen auto's werd 45% weer teruggevonden. Het meest gestolen merk in 2022 was Toyota, gevolgd door Volkswagen, Peugeot, Renault en Audi. 

Auto's zijn een belangrijk doelwit voor criminelen en autodiefstal wordt steeds geraffineerder. Naast de reguliere autodiefstal, bestaat er tegenwoordig ook sleutelloze diefstal (keyless entry diefstal).

Keyless entry diefstal

Keyless entry diefstal komt voor bij auto's die deze functie ondersteunen. Bij keyless entry wordt de auto namelijk niet meer geopend met de sleutel, maar hoeft de sleutel enkel in de buurt van de auto komen. Vervolgens kunt u de auto openen en starten zonder daadwerkelijk de sleutel in het contact te steken.

Dieven gaan bij keyless entry diefstal sluw te werk en meestal in tweetallen. Degene aan de deur houdt een apparaat (relay attack) in de hand en de andere dief staat met een vergelijkbaar apparaat in de buurt van uw auto. Op deze manier kunnen de dieven met behulp van de relay attack het signaal van de auto naar de autosleutel onderscheppen en stelen. Door het signaal te stelen, kunnen dieven de auto openen en starten zónder dat zij de autosleutel in bezit hebben.

Risico op autodiefstal

Uiteraard wilt u autodiefstal voorkomen. Ook dieven hebben een voorkeur als het gaat om merk en model. Met een autodiefstalcheck komt u er direct achter binnen welke risicoklasse uw auto valt. Zo kunt u gericht actie ondernemen om uw auto beter te beveiligen.


 

Autodiefstal voorkomen: 5 manieren

Dieven hebben het niet alleen op nieuwe auto's met keyless entry gemunt. Ook oudere auto's of slecht beveiligde auto's zijn potentieel aantrekkelijk voor dieven. Hoe kunt u uw auto beveiligen tegen diefstal?

1. Stuur- en pedaalsloten

Maak gebruik van het interne stuurslot door aan het stuur te draaien als u de sleutel uit het contact haalt. Iedere auto is voorzien van deze standaard beveiliging. Daarnaast kunt u ook een extern stuurslot of pedaalslot aanschaffen voor extra beveiliging. Dit schrikt autodieven af en maakt de diefstal lastiger.

2. Ruiten graveren en kenteken vastlijmen

Het kenteken van uw auto kunt u in de ruiten van de auto laten graveren. Dit maakt het voor autodieven moeilijker om de gestolen auto door te verkopen. Daarnaast is het ook verstandig om uw kentekenplaten vast te lijmen of vast te nagelen om diefstal van kentekenplaten te voorkomen.

3. Parkeren op een veilige plek

Een open deur, maar parkeren op een veilige plek is belangrijk om autodiefstal te voorkomen. Parkeer bij voorkeur op een plek waar voldoende verlichting is, in een woonwijk of in een parkeergarage met cameratoezicht.

4. Een GPS tracker installeren

Met een GPS tracker kunt u uw auto volgen. Indien uw auto gestolen is, kunt u direct via een app zien waar uw auto zich bevindt. De GPS tracker kunt u plaatsen waar u wilt, bij voorkeur op een onzichtbare plek. Denk bijvoorbeeld aan de kofferbak.

5. Zorg voor een goed auto alarm

Met een auto alarm kunt u dieven afschrikken. Voor een auto alarm geeft de Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) certificaten uit voor verschillende alarmklassen: CCV klasse 1 tot en met 5. Auto's die na 1998 zijn geproduceerd, zijn standaard voorzien van CCV klasse 1. Dit is een wettelijke eis. U kunt er wel voor kiezen om uw auto beter te beveiligen met een alarm in een hogere CCV klasse.

4. Haal waardevolle spullen uit de auto

Zorg ervoor dat er geen spullen in het zicht liggen in de auto. Een auto met waardevolle spullen in het zicht is - helaas - aantrekkelijker voor dieven dan een auto zonder waardevolle spullen.

5. Keyless entry diefstal voorkomen

Keyless entry diefstal - ook wel sleutelloze diefstal genoemd - kunt u voorkomen door de autosleutel altijd goed op te bergen. Denk aan een speciale hoes om het signaal te blokkeren of een metalen blikje waar u de autosleutel in kunt stoppen. Leg de sleutel bovendien nooit te dicht bij de voordeur. Wilt u keyless entry diefstal helemaal voorkomen? Laat de functie dan uitschakelen door de autodealer.


 

Autodiefstal en de verzekering

Een gestolen auto is op zijn zachtst gezegd vervelend. Het is belangrijk dat u altijd direct na het constateren van de diefstal aangifte doet bij de politie. Ook neemt u contact op met uw autoverzekeraar om de diefstal te melden. 

Autodiefstal kunt u enkel claimen met een WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering. Hier zitten wel haken en ogen aan. U kunt schade bijvoorbeeld alleen maar claimen indien de auto goed afgesloten was, de sleutels niet in de auto lagen en alle ramen goed gesloten waren.

Voorwaarden verzekering en diefstal

De autoverzekeraar zal aan u vragen welke auto alarm (alarm klasse 1 t/m alarm klasse 5) in uw auto is geïnstalleerd. Daarbij dient u vaak een kopie van een geldig CCV certificaat te overhandigen. Alleen auto's met het vereiste auto alarm krijgen in geval van diefstal een schade-uitkering. Is de auto onvoldoende beveiligd? Dan heeft dit gevolgen voor de schade-uitkering.

Daarnaast moeten er aantoonbare sporen van inbraak zijn. Bij keyless entry diefstal is dit niet van toepassing. Ook zult u 2 autosleutels moeten overhandigen bij de aangifte van autodiefstal. Hoe verzekeraars omgaan met het onbreken van inbraaksporen en/of autosleutels is verschillend. Bekijk hiervoor uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw verzekeraar.

Zorg voor de juiste dekking

Voorkomen is beter dan genezen. Mocht uw auto gestolen zijn, dan is het fijn om goed verzekerd te zijn met een WA beperkt casco of WA casco (all risk) verzekering. Is uw auto momenteel niet verzekerd tegen diefstal? Bereken dan uw premie via UnitedConsumers en ontvang minimaal 5% korting op uw premie. Goed en voordelig verzekerd, wie wil dat nu niet?

Bereken mijn premie


Ook interessant voor u
 

auto op vakantie

Met de auto op vakantie: onze tips voor een zorgeloze reis

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Autoverzekering verplicht: hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Is mijn auto verzekerd? Zo komt u daarachter!

> Lees meer

 

Blog homepage