Contact
Mijn UnitedConsumers

Veilig uw baby vervoeren in de auto

U wilt uw kind natuurlijk zo veilig mogelijk vervoeren in de auto. Wat zijn de regels voor het vervoeren van uw baby in de auto? En welke regels gelden voor oudere kinderen?

kind vervoeren auto


 

Baby vervoeren in de auto

Uw baby achterstevoren in de auto vervoeren is het meest veilig. Uw baby kijkt dus tegen de rijrichting in. In deze positie zijn het hoofdje en de nek van uw baby beter beschermd in het geval van een botsing. Vervoert u uw baby voorin op de passagiersstoel? Zorg er dan altijd voor dat de airbag uitgeschakeld is. Indien u een ongeluk maakt met een ingeschakelde airbag, kan uw baby letsel oplopen door de kracht waarmee de babystoel naar achteren wordt gestoten. 


 

Goedgekeurd kinderzitje

U bent verplicht om uw kind te vervoeren in een kinderzitje dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Goedgekeurde kinderzitjes zijn voorzien van het ECE 44/03 of 44/04 label. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.

Belangrijk: gebruik geen gordelverlenger bij een kinderzitje. Is de gordel van de auto te kort? Dan is het verstandig om door de garage een goedgekeurde autogordel aan te laten brengen.


 

Kind vervoeren in een passend kinderzitje

Onder een passend kinderzitje wordt verstaan dat het kinderzitje past bij de lengte en het gewicht van uw kind. Controleer ook regelmatig of uw kind nog goed in het stoeltje past. Op het moment dat het hoofdje van uw kind boven de autostoel uitkomt, dan is het tijd om een groter kinderzitje aan te schaffen. In de tabel hieronder vindt u de richtlijnen voor babystoeltjes, peuterstoeltjes en kinderstoelen.

Soort Voor wie
Groep 0 - 0+
Babystoeltjes
  • Gewicht tot 13 kg.
  • Lengte tot 75 cm.
  • Voor baby's tot 1 jaar.
Groep 1
Peuterstoeltjes
  • Gewicht van 9 tot 18 kg.
  • Lengte van 60 tot 105 cm.
  • Kinderen van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar.
Groep 2 - 3
Kinderstoelen
  • Gewicht van 15 tot 36 kg.
  • Lengte van 100 tot 135 cm.
  • Kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar.

 

Boete voor het onveilig vervoeren van kinderen

Indien u uw kind niet vervoert op de manier dat u dat verplicht bent, kunt u een boete krijgen van € 150,-. Zorg er daarom voor dat u uw kind altijd volgens de regels vervoert. Zo kunt u veilig op weg en voorkomt u een boete.


 

Buitenland en kind vervoeren in de auto

Check altijd van tevoren wat de regels zijn voor het vervoeren van uw kind in het buitenland. Zo is het in sommige landen de regel dat uw kind tot 1,50m in een kinderzitje vervoerd moet worden. Door op de hoogte te zijn van de regels in het buitenland, komt u niet voor verrassingen te staan tijdens uw reis.


 

De juiste autoverzekering

Wilt u veilig en voordelig de weg op met uw kind? Bekijk dan eens of uw autoverzekering nog bij uw past. De kans is namelijk groot dat uw autoverzekering goedkoper kan. Kies bijvoorbeeld voor UnitedConsumers en ontvang minimaal 5% korting op uw maandelijkse premie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Rijden met slippers: mag ik met slippers autorijden?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kan ik mijn hond veilig vervoeren in de auto?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Wat zijn de regels voor eten en drinken in de auto?

> Lees meer

 

Blog homepage