Contact
Mijn UnitedConsumers

Doof en autorijden: mag ik autorijden als ik doof ben?

Als u doof of slechthorend bent, kunt u het verkeer om u heen minder goed horen. Maar, mag u autorijden als u doof bent? En hoe zit het met rijlessen en uw rijbewijs halen? Wij vertellen het u!

mag ik autorijden als ik doof ben


 

Mag ik autorijden als ik doof ben?

Volgens de Regeling eisen geschiktheid (2000) mag u als u doof of slechthorend bent, gewoon deelnemen aan het verkeer. Hiervoor gelden geen aanvullende eisen. Dove mensen mogen dus gewoon autorijden! Wel moet u natuurlijk in bezit zijn van een rijbewijs.

Goed om te weten: bent u slechthorend door het syndroom van Ménière? Dan gelden er andere regels met betrekking tot autorijden. Bekijk de website van het CBR voor meer informatie hierover.

Plotselinge doofheid

Is er sprake van acute (plotselinge) doofheid? Dan moet u eerst minimaal drie maanden wennen aan een leven zonder gehoor. Samen met een arts bekijkt u wanneer het verantwoord is om auto te rijden. Mits u goedkeuring heeft van uw arts, mag u zonder problemen autorijden als u doof bent. 


 

Mag ik rijlessen volgen als ik doof ben?

Ja, dat kan zeker! In principe mag elke rijschool doven en slechthorenden rijles geven. Het kan wel slim zijn om een rijschool te kiezen die gespecialiseerd is in het opleiden van doven en slechthorenden. Zo wordt u optimaal begeleid! 


 

Ik ben doof of slechthorend en ik wil mijn rijbewijs halen

Als u uw rijbewijs gaat halen, vult u een vragenlijst in over uw gezondheid, namelijk de Gezondheidsverklaring. Zo weet het CBR dat u gezond genoeg bent om auto te rijden. Hierop kunt u aangeven dat u doof of slechthorend bent, zodat de examinator er rekening mee kan houden. Daarnaast kunt u tijdens u theorie- en praktijkexamen een tolk inzetten.


 

Doof en autorijden: autoverzekering

Normaal gesproken is het geen probleem om als dove of slechthorende een autoverzekering af te sluiten. Doven mogen immers gewoon autorijden volgens de Regeling eisen geschiktheid (2000).

Acceptatievragen voor uw autoverzekering

Als u een autoverzekering gaat afsluiten, moet u uw doofheid of slechthorendheid wel aangeven bij de acceptatievraag over medische beperkingen. De autoverzekeraar mag de aanvraag van uw autoverzekering niet weigeren, maar de verzekeraar wil hier wél van tevoren vanaf weten. 


Voordelige autoverzekering bij UnitedConsumers

Autoverzekeraars mogen daarnaast uw autopremie niet verhogen als u doof of slechthorend bent. Wilt u sowieso maandelijks besparen op uw autoverzekering? Kies dan voor een voordelige autoverzekering van UnitedConsumers. U krijgt altijd minimaal 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

wanneer autoverzekering

Wanneer moet ik een autoverzekering afsluiten?

> Lees meer

 

rijden medicijnen

Mag ik autorijden met mijn medicatie?

> Lees meer

 

gehoorschade voorkomen

Gehoorschade voorkomen met onze 6 tips!

> Lees meer

 

Blog homepage