Contact
Mijn UnitedConsumers

Eerste auto kopen

Wilt u uw eerste auto kopen? Wat leuk! Om u op weg te helpen, hebben wij tips verzameld om uw eerste auto te kopen. Wij vertellen u waar u allemaal op moet letten bij de aankoop van uw eerste auto. En wat u moet regelen als u uw eerste auto heeft gekocht. 

eerste auto kopen


Eerste auto kopen

Een eerste auto kopen, dat is leuk en tegelijkertijd heel stoer. U gaat namelijk voor het eerst een auto overschrijven. Dit betekent dat u het kenteken van uw eerste auto op uw naam gaat zetten. En hierdoor bent u verplicht om een autoverzekering af te sluiten

Daarnaast gaat u voor het eerst schadevrije jaren opbouwen. Want, voor elk jaar dat u met uw eerste auto geen schade rijdt, bouwt u een schadevrij jaar op. En dit levert u korting op voor uw autoverzekering! Wat moet u eigenlijk regelen als u een eerste auto gaat kopen? Wij helpen u een handje!

Uw eerste auto kopen in 5 stappen

Uw 1e auto kopen, dat kunt u helemaal zelf! Met deze 5 stappen kunt u eenvoudig uw eerste auto kopen. Wij vertellen u alles wat u moet weten: van de oriëntatie tot de aankoop.

Stap 1: Oriënteer welke eisen en wensen u stelt aan uw eerste auto.
Stap 2: Zet de kosten van uw eerste auto op een rij.
Stap 3: Maak een proefrit en test de auto.
Stap 4: Koop uw eerste auto.
Stap 5: Sluit uw autoverzekering af en start met besparen.

 

 

orientatie

Oriëntatie


Het is verstandig om een lijstje op te stellen wat u belangrijk vindt bij het kopen van uw eerste auto. Met andere woorden: welke eisen stelt u aan uw eerste auto. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de auto, het brandstofverbruik en of het een nieuwe auto moet zijn of een occasionDe beste eerste auto die u kunt kopen, is een tweedehands auto. Een tweedehands auto is namelijk vaak goedkoper in de aanschaf en dat is voordelig voor uw portemonnee.

Ten slotte is het slim om uzelf af te vragen wat uw budget is. Zo heeft u een concreet beeld wat uw eisen en wensen zijn. Daarom is het verstandig om over de volgende punten na te denken:

  • Bepaal de grootte: Een grotere auto is vaak zwaarder en duurder in brandstofverbruik. Voor een zwaardere auto betaalt u bovendien meer wegenbelasting. Een beginnersauto is vaak een kleinere auto die u kunt gebruiken om van A naar B te komen.
  • Type brandstof: Wilt u een eerste auto kopen die zuinig rijdt of niet? Afhankelijk van het aantal kilometers kan het goedkoper zijn om voor een benzine of dieselauto te kiezen. 
  • Veiligheid: Veiligheid gaat voorop. Kies daarom een auto die past bij de veiligheidseisen die u stelt. Denk aan de aanwezigheid van airbags, het zicht dat u in de auto heeft en de besturing van de auto.
 

kosten op een rijtje

Zet de kosten van uw eerste auto op een rij


Uw eerste auto kopen, kost vaak iets meer dan u van tevoren denkt. Daarom is het slim om alle kosten op een rijtje te zetten. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan. Hoeveel kost een eerste auto? De vaste, maandelijkse kosten van uw eerste auto kunnen bestaan uit:

Wegenbelasting 

In Nederland moet iedere autobezitter motorrijtuigenbelasting betalen. Afhankelijk van de regio waar u woont, het type en gewicht van de auto, soort brandstof en de mate van milieuvervuiling door uw auto wordt de hoogte van de wegenbelasting bepaald. Als u uw eerste auto gaat kopen, krijgt u automatisch een rekening van de Belastingdienst. U hoeft hier dus niets voor te doen.

Kosten voor onderhoud

Wist u dat uw eerste auto minstens één keer per jaar onderhoud nodig heeft? Vaak kunt u auto onderhoud uitvoeren in combinatie met een APK-keuring. Uw auto wordt dan gekeurd op de wettelijke eisen. Staat het kenteken van uw eerste auto op uw naam? Dan bent u verplicht om uw auto - voor de APK vervaldatum - te keuren.

Autoverzekering

Zodra uw eerste auto op uw naam staat, bent u verplicht om de auto (minstens) WA te verzekeren. Dit houdt in dat schade aan anderen wordt vergoed. Hoeveel een autoverzekering kost, verschilt per situatie. Het is daarom slim om vooraf te berekenen hoeveel de kosten voor een autoverzekering zullen zijn. 

> Bereken hier uw autopremie

 

proefrit

Proefrit eerste auto kopen: waar op letten?


Wanneer u een auto op het oog heeft, is het altijd fijn om deze te testen voordat u uw eerste auto koopt. Het is slim om overdag de proefrit te plannen. Zo kunt u eventuele schades op de auto goed zien. Daarnaast is het verstandig om de spits te vermijden, want zo voorkomt u dat u in de file komt te staan. We zetten een aantal tips voor u op een rijtje, zo is de proefrit van uw eerste auto een succes:

Tip 1: Kijk of u comfortabel zit

Uw eerste auto moet natuurlijk comfortabel zijn. Bekijk daarom of de stoelen, het stuur en de hoofdsteunen makkelijk verstelbaar zijn. En stel de stoel en hoofdsteunen tijdens de proefrit af op uzelf. Op deze manier weet u meteen of u comfortabel zit in de auto, ook tijdens het rijden.

Tip 2: Kies een leuke route

Wij raden u aan om van tevoren de route te bepalen, zodat u optimaal kunt aanvoelen hoe de auto rijdt. Zoek verschillende soorten wegdek uit en rijd een stuk door de stad, over een landweg en via de snelweg. Het kan zijn dat de autodealer vraagt om uw rijbewijs af te geven. Zo weet de verkoper zeker dat u de auto terugbrengt. 

Tip 3: Test de besturing

Als u op de weg bent, kunt u het beste zoveel mogelijke scenario's testen. Probeer de drempels uit, parkeer de auto, test de remmen goed en geef eens gas bij. Op deze manier voelt u hoe de auto zich gedraagt. Let vooral op de volgende zaken:

  • Remmen: Maak eens een noodstop met de remmen en kijk hoe de auto reageert. Als u een noodstop maakt, mag de auto niet zwenken of andere afwijkende bewegingen maken.
  • Schakelen: Probeer alle versnellingen uit en beoordeel hoe het schakelen gaat. Gaat het schakelen stroef? Kijk dan of de auto het waard is. Onderhoud aan de versnellingsbak kan u namelijk veel kosten.
  • Verlichting: Check of alle verlichting het doet. Denk aan bijvoorbeeld achterlichten, remlichten en mistlichten. Bekijk daarnaast ook of er lampjes branden in het dashboard. Soms duiden deze lampjes namelijk op problemen.
 

koop auto

Eerste auto kopen


Is de proefrit geslaagd? Dan is het slim om voor de aankoop nog het onderhoudsboekje en de kilometerstand te controleren. Check of het onderhoudsboekje van de auto nog aanwezig is. Hierin kunt u namelijk precies zien wanneer en hoe vaak de auto is onderhouden. 

Daarnaast kunt u controleren of de tellerstand logisch is, dit kunt u opvragen bij de RDW. Wij raden u aan om de tellerstand op te nemen in de koopovereenkomst van uw eerste auto. Mocht de kilometerstand achteraf namelijk niet kloppen, dan kan de verkoper hiervoor aansprakelijk gesteld worden.

Aanschaf eerste auto

Als u helemaal verliefd bent op de auto, dan kunt u uw eerste auto kopen! U wilt natuurlijk niet te veel betalen als u uw eerste auto gaat kopen. Check daarom van tevoren wat de dagwaarde is van de auto. Tip: Doe de gratis kentekencheck om de dagwaarde te achterhalen. Zo kunt u eventueel nog onderhandelen over de prijs van uw eerste auto.

 

afsluiten

1e auto kopen: wat regelen?


Heeft u uw eerste auto gekocht? Allereerst gefeliciteerd! Zodra het kenteken van uw eerste auto op uw naam overgeschreven staat, bent u verplicht om een autoverzekering voor de auto af te sluiten. Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U krijgt altijd minimaal 5% korting op uw premie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

overschrijven

Auto overschrijven: kenteken op uw naam zetten

> Lees meer

 

autoverzekering 6 stappen

Hoe beveilig ik mijn auto met keyless entry?

> Lees meer

 

goedkoopste auto

Wat is de goedkoopste auto om te rijden?

> Lees meer

 

Blog homepage