Contact
Mijn UnitedConsumers

Eten in de auto: mag ik eten en drinken achter het stuur?

Soms komt het wel eens voor dat u 's ochtends weinig tijd heeft. Het is dan fijn om snel een boterham achter het stuur te eten. Maar mag ik drinken en eten achter het stuur? Dat is een goede vraag! Wij hebben het antwoord voor u.

eten en drinken in de auto


 

Mag ik eten achter het stuur?

De wet zegt niets specifiek over of u mag eten en drinken achter het stuur. Artikel 5 van Wegenverkeerswet zegt: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Drinken en eten in de auto is dus per definitie niet verboden. Maar, de wet geeft wel aan dat het belangrijk is dat u er alles aan doet om de volledige controle over de auto te behouden. Of u nu een hamburger eet, een cola light drinkt of met de radio rommelt; het maakt niet uit. Maar vertoont u hierdoor gevaarlijk rijgedrag, zoals bijvoorbeeld slingeren, dan heeft dit wel serieuze gevolgen.


 

Mag ik drinken achter het stuur?

Een bakje koffie, flesje water of frisdrank drinken in de auto is vaak geen probleem. De politie zal hier niet direct een boete voor uitschrijven. Maar, u mag geen alcohol drinken achter het stuur. Bent u aan het slingeren op de weg? Dan kunt u worden aangehouden met een boete - of zelfs een blaastest - als gevolg.


 

Eten in de auto

Uitgebreid eten en drinken in de auto is dus eigenlijk niet verstandig én ook niet comfortabel. Een korte tussenstop bij een pompstation is daarom vaak een betere en comfortabelere keuze. Wilt u toch graag eten en drinken in de auto? Dan is het verstandig dit alleen te doen wanneer uw auto volledig stilstaat, dus voor een stoplicht of in de file.

Zorg er daarnaast voor dat u 'makkelijke' snacks meeneemt, zoals een banaan of een notenreep. Zoals de wet al zegt; zorg ervoor dat u zich zodanig gedraagt dat u geen hinder of gevaar veroorzaakt in het verkeer. 


Ook interessant voor u
 

rijden met slippers

Rijden met slippers: mag ik met slippers autorijden?

Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kan ik mijn hond veilig vervoeren in de auto?

Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe zit het met de boete voor appen achter het stuur?

Lees meer

 

Blog homepage