Hoeveel olie in de auto?

Heeft u niet zo veel verstand van auto’s, maar wilt u simpele klusjes toch zelf doen? Dan helpen wij u graag verder! Is het bijvoorbeeld tijd om de olie bij te vullen of zelfs helemaal te verversen? Op deze pagina leest u meer over hoeveel olie er in de auto moet.

Teveel olie in auto

Te veel motorolie kan schadelijk zijn voor diverse onderdelen van een auto. Er kunnen problemen ontstaan aan de katalysator of, bij een auto die op diesel rijdt, aan het roetfilter. En een dieselmotor kan zelfs op hol slaan! Ook kunnen de oliekeerringen het begeven, waardoor de motorolie kan gaan lekken.

U ziet het al wel, heel veel technische termen. En veel dat mis kan gaan. Kortom: doe nooit teveel olie in de motor!

Hoeveel olie in mijn auto?

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid olie in de motor te doen. Doet u dit niet? Dan zijn ernstige schades aan uw motor waarschijnlijk het gevolg. Heeft u teveel motorolie in de motor gedaan? Raadpleeg dan zo snel mogelijk uw garage voor een oplossing of tips.

Daarnaast kan te weinig olie in de motor ook schadelijk zijn voor een auto. Motorolie smeert namelijk de motor. Als dit onvoldoende gebeurt, kan de motor ernstig beschadigen. Zorg dus altijd voor de juiste hoeveelheid olie in de motor. U kunt eenvoudig zelf het oliepeil van uw auto checken.

Olie bijvullen

Is het tijd om de olie bij te vullen? Dan is het dus belangrijk dat u eerst de hoeveelheid olie peilt. Steekt u het peilstok in de motor, dan zou het oliepeil tussen het minimum- en het maximumstreepje uit moeten komen.

Blijkt dat het oliepeil onder het minimumstreepje van de peilstok komt? Dan zit er dus te weinig olie in de motor en moet u deze bijvullen tot de juiste hoeveelheid (tussen de twee streepjes).

Olie verversen

Bent u van plan de olie volledig te verversen? Dan is het afhankelijk van het type auto dat u heeft hoeveel liters motorolie u nodig heeft. Raadpleeg dus altijd eerst de handleiding van de auto, voordat u de motorolie ververst.

Meer vragen over motorolie?

Wij leggen u ook graag uit:

Blog homepage