Contact
Mijn UnitedConsumers

Hond in de auto: van hondenmand tot hondengordel in de auto

Uw hond vervoeren in de auto kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een hondenrek, hondenstoel, hondengordel of een hondenbench. Wat is de beste manier om uw hond te vervoeren in de auto? Wij lichten de mogelijkheden graag aan u toe. 

Hond in auto

 

Hond vervoeren in de auto

Grote kans dat u uw hond in de auto vervoert als u een dag naar het strand gaat, naar de dierenarts moet of misschien gaat uw viervoeter zelfs mee op autovakantie! Uw hond los in de auto rond laten lopen, terwijl u rijdt, is natuurlijk niet verstandig en kan bovendien gevaarlijke situaties opleveren. 

De hond veilig vervoeren in de auto is niet alleen prettiger voor de hond, maar ook goed voor u! Zo kan de hond u zo min mogelijk afleiden. Bovendien is het belangrijk voor uzelf, inzittenden én uiteraard uw hond dat u veilig de weg op gaat! 


 

Hondenrek auto

Een hondenrek in de auto scheidt de laadruimte van de passagiersruimte. Met name voor grote honden is een hondenrek in de auto zeer geschikt. Dit systeem biedt uw hond namelijk bewegingsruimte en dat is wel zo prettig.

Om de hond beter te beschermen, kunnen er natuurlijk aanpassingen worden gedaan. Denk hierbij aan verzachtende, dikke stoffen om het harde materiaal van het hondenrek te verzachten.

Het grote voordeel van een hondenrek, is dat u voldoende ruimte heeft om de hondenmand mee in de auto de nemen. Zo kan uw viervoeter rustig in zijn of haar mandje liggen en kunt u onbezorgd rijden!


 

Hondenstoel auto

Een hondenmand, ofwel hondenstoel in de auto, is een bak die bevestigd wordt aan de autostoel. Een hondenstoel is geschikt voor kleine honden. Wanneer u een grote hond in de auto vervoert, dan is een hondenstoel niet aan te raden.

In de hondenstoel zit uw hond comfortabel en kan hij of zij naar buiten kijken. Bovendien kunt u de hondenstoel plaatsen op elke stoel in de auto. Gaat u samen op pad met uw hond? Dan kunt u de hondenmand voor in de auto plaatsen. Wel zo gezellig!

Het is vaak wel aan te raden om uw hond voor de zekerheid vast te zetten met een (korte) hondengordel in de auto. 


 

Hondengordel auto

Een hondengordel, ofwel hondenriem in de auto, wordt bevestigd aan het bestaande gordelsysteem. Met een hondenautogordel hebben honden nog redelijk wat bewegingsruimte en dát vinden ze natuurlijk erg fijn!

Het grote voordeel is dat een hondengordel in de auto voor elke hond geschikt kan zijn. Een kleine hond past prima op de passagiersstoel, maar wilt u een grote hond vervoeren in de auto? Dan kunt u de gordel ook op de achterbank bevestigen. Zo is uw (grote) hond toch bij u in de buurt én kunt u uw hond veilig vervoeren in de auto.

Zorg er wel voor dat de hondengordel in de auto niet te lang is, zodat u geen afleiding heeft tijdens het rijden. 


 

Hondenbench auto

De metalen autobench is volgens een test van de ANWB de meest veilige manier om de hond te vervoeren in de auto. Een hondenbench wordt - het liefst achterin de auto - met een veiligheidsgordel bevestigd. 

De metalen autobench is veiliger dan de kunststoffen variant, omdat de kunststoffen bench bij een botsing kan gaan splinteren. Het is daarnaast nóg beter wanneer u de metalen hondenbench laat verankeren in uw auto.


 

Hond vervoeren in de auto: wetgeving 2020

In Nederland is het nog niet verplicht de hond te vervoeren in een hondenmand of hondengordel. In veel Europese landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk en Italië, geldt de regel dat de hond de bestuurder niet mag hinderen. In België mag de hond bijvoorbeeld niet voorin zitten. In Duitsland is de wetgeving het strengst: daar moet de hond vervoerd worden in een hondenbench of achter een hondenrek. 


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

Rijden met slippers: mag ik met slippers autorijden?

> Lees meer

 

Eten in de auto

Eten en drinken in de auto, mag dat wel of niet?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe zit het met de boete voor appen achter het stuur?

> Lees meer

 

Blog homepage