Hond in de auto: de hond veilig vervoeren

U ziet het al voor u: lekker met uw beste vriend een dagje wandelen in het bos of op het strand. Maar daarvoor moet u eerst een stukje rijden. Hoe kunt u zo veilig mogelijk de hond in de auto vervoeren? En hoe zit het met de wetgeving? Na het lezen van dit artikel kunt u gerust met uw trouwe viervoeter de weg op!

Hond in auto

Hond in de auto

Veel honden vinden het erg leuk om in de auto mee te gaan! Zij weten dat, zodra zij de riem om hebben, ze een lekker stuk gaan wandelen. Naast dat het leuk is, moet de hond natuurlijk - in de auto - op een veilige manier vervoerd worden.

De hond veilig vervoeren in de auto is niet alleen goed voor de hond, maar ook goed voor u! Zo kan de hond u, als bestuurder, zo min mogelijk afleiden. En wist u dat zelfs de kleinste hond - bij een botsing - een levensgevaarlijk projectiel kan zijn voor de inzittenden van de auto? Des te meer reden om uw hond op een veilige manier te vervoeren.

Hond vervoeren in de auto: welke opties zijn er?

Er zijn verschillende manieren om de hond in de auto mee op reis te nemen, zoals een hondenmand of hondengordel. Maar wat is nou de veiligste manier om te hond te vervoeren in de auto? 

Hondenrek auto

Bij grotere auto's, zoals SUV's of bestelbusjes, kan de hond in de achterbak/laadruimte zitten. Met een hondenrek wordt de ruimte achter gescheiden van de passagiersruimte. Dit systeem biedt uw hond bewegingsruimte en zorgt ervoor dat de hond niet naar voren schiet bij een botsing.

Om de hond beter te beschermen, kunnen er natuurlijk aanpassingen worden gedaan. Denk hierbij aan verzachtende, dikke stoffen om het harde materiaal van het hondenrek te verzachten. Dit zorgt ervoor dat de hond zich tijdens een ongeluk niet te veel bezeert.

Hondenmand auto

Een hondenmand, ofwel hondenstoel in de auto, is een bak die bevestigd wordt aan de autostoel. Hierin zit uw hond comfortabel en kan hij of zij naar buiten kijken. Het is vaak wel aan te raden de hond extra vast te zetten met een (korte) hondengordel. Want als de hond los in het hondenzitje in de auto zit, kan een aanrijding natuurlijk nog steeds levensgevaarlijk zijn!

Hondengordel auto

Een hondengordel, ofwel hondenriem in de auto, wordt bevestigd aan het bestaande gordelsysteem. Met een hondenautogordel hebben honden nog redelijk wat bewegingsruimte en dát vinden ze natuurlijk erg fijn! Zorg wel dat de hondengordel in de auto niet te lang is, ook dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Hondenbench auto: de veiligste manier

De metalen autobench is volgens een test van de ANWB de meest veilige manier om de hond te vervoeren in de auto. Een hondenbench wordt - het liefst achterin de auto - met een veiligheidsgordel bevestigd. 

De metalen autobench is veiliger dan de kunststoffen variant, omdat de kunststoffen bench bij een botsing kan gaan splinteren. Het is daarnaast nóg beter wanneer u de metalen hondenbench laat verankeren in uw auto.

Hond vervoeren in de auto: wetgeving 2020

In Nederland is het nog niet verplicht de hond te vervoeren in een hondenmand of hondengordel. In veel Europese landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk en Italië, geldt de regel dat de hond de bestuurder niet mag hinderen. In België mag de hond bijvoorbeeld niet voorin zitten. In Duitsland is de wetgeving het strengst: daar moet de hond vervoerd worden in een hondenbench of achter een hondenrek. 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage