Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Kenteken: welk nummerbord heeft uw auto?

Het kenteken van uw auto bestaat uit het kentekenbewijs en de kentekenplaat. Het gele kenteken is vrij bekend, maar wat is een grijs kenteken? Op deze pagina leest u alles over het kenteken van uw auto en hoe u het kenteken kunt controleren. 

Kenteken

 

Kenteken auto

De meeste kentekens in Nederland zijn geel met een zwarte opdruk. Er zijn enkele voorwaarden waar een Nederlands kenteken aan moet voldoen: het kenteken moet een afmeting hebben van 520 x 110 mm en op het nummerbord moet het Europese symbool staan met daaronder het NL teken. 

Kenteken controleren

Aan het kenteken zijn alle gegevens van het voertuig gekoppeld. Wanneer u het kenteken invoert op de website van de RDW, kunt u daar alle informatie over uw auto terugvinden. Het kenteken is daarnaast erg belangrijk wanneer u een autoverzekering afsluit. Zo kan de premie direct worden berekend op basis van uw auto.

De historie van een auto staat opgeslagen onder een kenteken. Denk hierbij aan de autowaarde, het (schade) verleden, de kilometerstand en de eigenarenhistorie. Wilt u een kenteken controleren? Dat kan! U doet dit via de website van de RDW


 

Speciale kentekens

Een witte kentekenplaat of gele kentekenplaat kent u misschien wel, maar kent u ook een grijs kenteken? Sommige voertuigen hebben een ander kenteken dan de standaard gele en witte kentekenplaten. De gele en witte kentekenplaten zijn bedoeld voor de reguliere motorfietsen, auto’s, aanhangwagens en caravans. Welke kentekenplaten zijn er nog meer? Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Bestelauto's - en sommige bedrijfswagens - zijn in Nederland voorzien van een grijs kenteken. Vroeger waren het letterlijk grijze kentekens, maar tegenwoordig zijn het gele kentekenplaten. Grijze kentekenplaten kunt u herkennen doordat de letters op het kenteken altid beginnen met een B of V.

Een tijdelijke kentekenplaat is wit met zwarte letters in een zwart kader. Op dit kenteken staan de cijfers die corresponderen met de maand. Deze cijfers geven aan tot wanneer de tijdelijke kentekenplaat geldig is.

Een aanhanger of caravan zwaarder dan 750 kilogram, heeft een eigen kenteken nodig. Aanhangers en caravans onder de 750 kilo mogen het kentekennummer van de trekkende auto dragen. De plaat is dan wit met zwarte letters. 

De donkerblauwe kentekenplaat is bedoeld voor oldtimers. Een auto mag het oldtimer kenteken (het donkerblauwe kenteken) voeren onder bepaalde voorwaarden:

  • Het voertuig moet voor 1 januari 1978 toegelaten zijn in Nederland.
  • Het kenteken moet bestaan uit twee reeksen cijfers en een reeks letters.

De kentekenplaten van oldtimers zijn voorzien van een keurmerk, bestaande uit de Nederlandse leeuw en een serienummer. Via dit serienummer kan achterhaald worden wie de fabrikant van het oldtimer kenteken is.

Vanaf december 2010 moeten taxichauffeurs het taxikenteken voeren. Dit is een blauwe plaat met zwarte opdruk. De kleur van de oldtimer kentekenplaat en de taxikentekenplaat zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Oldtimer kentekenplaten zijn duidelijk donkerder van kleur.

De groene handelaarskentekenplaat wordt gebruikt voor voertuigen die nog niet gekentekend zijn. Zo kunnen auto’s van een autogarage een proefrit maken onder één en dezelfde kentekenplaat.

In Nederland hebben land- en bosbouwtrekkers geen eigen kenteken. In onze buurlanden Duitsland en België is dit wel verplicht. Woont u aan de grens en gaat u de grens over met uw land- of bosbouwtrekker? Dan moet het voertuig een grensverkeerkenteken hebben. Het grensverkeerkenteken is geel en bestaat uit de letters GV en twee reeksen van twee cijfers.


 

Eendagskenteken

Om het voertuig op kenteken te laten zetten, is het vaak nodig om de auto te laten keuren bij de RDW. U heeft in dat geval een eendagskenteken nodig. U mag dan - op de dag van de keuring - naar het keuringsstation heen en terug rijden. Belangrijke voorwaarde is dat het voertuig veilig is om de weg op te mogen.

Het eendagskenteken mag u zelf - dikgedrukt en in het zwart - op witte platen schrijven. De kentekenplaten moeten goed leesbaar blijven, ondanks het weer!echter wel goed leesbaar blijven.

Eendagskenteken en autoverzekering

Regel de juiste dekking met uw autoverzekeraar, zodat u niet onverzekerd de weg op gaat. Bent u via ons verzekerd? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


 

Nieuwe kentekenplaat

Is uw kenteken gestolen? Of bent u uw kenteken kwijt? Dan moet u zo snel mogelijk voor nieuwe nummerborden zorgen. Zonder kentekenplaten bent u namelijk niet verzekerd. De kosten van een set nieuwe nummerborden ligt rond de € 45,-.

De nieuwe kentekenplaten zijn voorzien van een duplicaatcode. Dit is een 1 of een 2 boven het eerste streepje van het kenteken. Hieraan is te zien dat (een deel van) het kenteken(bewijs) ooit vervangen is. 


 

Kenteken: uit- en doorvoer

Wordt de auto uitgevoerd naar het buitenland? Of heeft u een auto ingevoerd, maar nog geen Nederlands kenteken? Dan heeft u een uitvoerkenteken of doorvoerkenteken nodig. 

Uitvoerkenteken

Als u uw auto heeft verkocht en deze wordt uitgevoerd naar het buitenland, mag u er na de beëindiging van de kentekenregistratie niet meer mee rijden op de openbare weg. U kunt een uitvoerkenteken aanvragen om de periode te overbruggen tussen de beëindiging en de daadwerkelijke uitvoer.

Doorvoerkenteken (transitokenteken)

Als u een auto wilt doorvoeren dat nog nooit van een Nederlands kenteken is voorzien, heeft u een doorvoerkenteken nodig. Dit wordt ook wel een transitokenteken genoemd. Het kenteken is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd geldig. U kunt de doorvoer door heel Europa en buiten Europa regelen.


 

Auto kenteken: combinatie van letters en cijfers

Vanaf 1951 worden kentekenplaten van alle gemotoriseerde voertuigen centraal uitgegeven door de RDW met een sidecode. Dit is een unieke combinatie van letters en cijfers op de kentekenplaat. 

Sidecode 1

Het eerste type kentekencombinatie dat werd uitgegeven, bestond uit twee letters, twee cijfers en weer twee cijfers. Aan de tweede letter kon worden opgemaakt om wat voor soort voertuig het ging. Het eerste kenteken dat uitgegeven werd, was ND-00-01.

De letters C, I, O, Q, W en Y werden niet gebruikt. De combinatie AA was gereserveerd voor het Koninklijk Huis en beginletters K en L voor Defensie. Een aantal lettercombinaties werden ook uitgesloten in verband met negatieve herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. 

Sidecode 2

Er werden veel meer auto's verkocht dan was voorzien toen het kentekensysteem bedacht werd. In 1965 ging Nederland over naar een nieuw systeem. De letters werden achter de cijfers gezet: 00-01-AD.

Sidecode 3

In 1973 waren we toe aan de derde sidecode. De letters werden nu tussen de cijfers geplaatst: 00-AD-01. De nummerborden waren overigens blauw van kleur met witte letters en cijfers.

Sidecode 4

Halverwege 1978 was sidecode 3 bijna uitgeput en werd overgeschakeld naar een systeem met cijfers tussen de letters: JG-54-PV. Klinkers werden niet meer gebruikt, behalve de letter Y. De letters K en L mochten als beginletter gebruikt worden, alleen de combinatie KL was voorbehouden aan Defensie. De letter M werd gereserveerd voor motorfietsen. Bedrijfswagens kregen beginletter B en later V. Ook de kleur van de kentekenplaat veranderde. Het werd een gele reflecterende achtergrond met zwarte letters.

Sidecode 5

Dertien jaar na invoering van sidecode 4, was de reeks uitgeput en kwam sidecode 5 in gebruik. Het systeem bestond uit twee groepen van twee letters, gevolgd door twee cijfers: RR-HG-02. Beginletter B werd gereserveerd voor zware bedrijfswagens en letter V voor kleine bedrijfswagens.

Sidecode 6

In 1999 waren we toe aan sidecode 6, een combinatie van twee cijfers, gevolgd door twee groepen van twee letters: 54-JG-PV. Tot 19 mei 2008 werd deze code gebruikt.

Sidecode 7

De nieuwe sidecode kreeg een heel ander uiterlijk. De combinatie op het nummerbord bestond uit twee cijfers, drie letters en een cijfer: 46-GZB-8. Een groot aantal combinaties werd uitgesloten, zoals GVD, LPF, PSV en TBS. Woordcombinaties zoals GEK kunnen ook niet ontstaan, omdat klinkers niet toegestaan worden. De M blijft gereserveerd voor motorfietsen, de V voor lichte bedrijfswagens en de B voor zware bedrijfswagens.

Sidecode 8

Het eerste kenteken met sidecode 8 werd op 5 maart 2013 uitgegeven: 1-KBB-00. De combinatie bestaat nu uit een cijfer, gevolgd door drie letters en twee cijfers.

Sidecode 9 en 10

Sidecode 9 wordt al uitgegeven voor lichte bedrijfswagens en bromfietsen. Het is een combinatie van twee letters, drie cijfers en een letter: DB-001-B. Sidecode 10 is de huidige combinatie voor bromfietsen en bestaat uit een letter, drie cijfers en twee letters: D-001-BB.


Aanbevolen voor u


WA Aansprakelijkheid

Vrijwaringsbewijs: dit is wat u moet weten

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat moet ik doen als mijn kenteken kwijt of gestolen is?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven