Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over je kentekenplaat

Het kenteken van je auto bestaat uit het kentekenbewijs en de kentekenplaat. De kentekenplaat is verbonden aan alle belangrijke informatie over je voertuig. Hoe check je het kenteken van de auto? En wat moet je doen als je kentekenplaat kwijt of gestolen is?

Kenteken


 

Kenteken van een auto

Het kenteken van je auto is gebonden aan het voertuig en staat geregistreerd in het kentekenregister. Het is een unieke combinatie van letters en cijfers die gebruikt worden om een voertuig te herkennen. Aan het kenteken van een auto zijn daardoor alle (belangrijke) gegevens van het voertuig verbonden.


 

Gratis check kenteken auto

Met een kentekencheck kun je alle belangrijke informatie over je auto direct inzien. Denk aan het maximaal (laad)vermogen, het verbruik van de auto, of je auto WAM verzekerd is en bijvoorbeeld het energielabel van je auto. Check het kenteken van je auto gratis via onze website.

Gratis kentekencheck


Kenteken:
NL

 

Kentekenplaat gestolen of kwijt?

Is het kenteken van je auto gestolen? Of ben je jouw kenteken kwijt? Dan moet je zo snel mogelijk een nieuwe kentekenplaat regelen. Zonder kentekenplaat mag je namelijk niet de weg op en ben je niet verzekerd.

Tip: het is slim om aangifte bij de politie te doen als je kenteken is gestolen.

Nieuwe kentekenplaat aanvragen

Je vraagt eenvoudig een nieuwe kentekenplaat aan bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant. Voor het laten maken van een nieuwe kentekenplaat neem je het kentekenbewijs (deel 1A) en een geldig legitimatiebewijs mee. De kosten van nieuwe kentekenplaten kunnen verschillen per fabrikant. Een nieuwe set kentekenplaten kost je ongeveer € 45,-. 

Goed om te weten: de nieuwe kentekenplaten zijn voorzien van een duplicaatcode. Dit is een 1 of een 2 boven het eerste streepje van het kenteken. Hieraan is te zien dat (een deel van) het kenteken(bewijs) ooit vervangen is.


 

Waarvoor heb ik het kenteken nodig?

Het kenteken van een auto heb je op verschillende momenten nodig. Bijvoorbeeld als je een nieuwe auto wilt gaan kopen en je eerst wat extra informatie wilt krijgen over de auto. Of bijvoorbeeld als je een autoverzekering gaat afsluiten. Omdat je een verzekering op het kenteken van je auto afsluit, ben je ook verzekerd als iemand anders in je auto rijdt.

Kenteken en autoverzekering afsluiten

De premie van een autoverzekering wordt voor het grootste deel bepaald door kenmerken van je voertuig, zoals het gewicht, de grootte en de dagwaarde van het voertuig. Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan vraagt de verzekeraar naar je kenteken. Met het kenteken kan de verzekeraar deze informatie van jouw auto inzien.

Op zoek naar een voordelige autoverzekering? Bij ons vergelijk je de beste en goedkoopste autoverzekeringen en kun je tot wel € 200,00 per jaar besparen!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

Kentekenbewijs

Wat is het kentekenbewijs en hoe vraag je deze aan?

> Lees meer

 

nieuwe auto kopen

Ik ga een nieuwe auto kopen. Wat moet ik regelen?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Blog homepage