Kentekencard: uw kentekenbewijs

Het kentekenbewijs was vroeger van papier, maar tegenwoordig in de vorm van een creditcard. Het kentekenbewijs staat ook wel bekend als de zogeheten kentekencard. Het kentekenbewijs vormt, samen met de kentekenplaten, het kenteken van de auto. Maar, wat is precies het kentekenbewijs? En hoe kunt u een kentekenbewijs aanvragen? Op deze pagina leggen wij het aan u uit!

Kentekenbewijs banner

 

Kentekenbewijs: de kentekencard

Het kentekenbewijs, ofwel kentekencard, dient u altijd bij u te hebben wanneer u gaat autorijden. Maak het dieven niet te makkelijk en neem het kentekenbewijs daarna ook weer met u mee! In geval van diefstal is de auto namelijk makkelijker te traceren wanneer u het kentekenbewijs nog heeft. Ligt het kentekenbewijs nog in de auto? Dan is de auto makkelijker door te verkopen voor dieven.

Kentekencard  vraagteken

Vanaf 2014 is de kentekencard ingevoerd. Dit is een kentekenbewijs pasje waar alle gegevens van de auto op staan die digitaal - middels een chip - uit te lezen zijn. Dat scheelt weer papierwerk in de auto en u kunt het pasje gemakkelijk met het rijbewijs in uw portemonnee bewaren. 

Kentekencard voorkant

Kentekenbewijs voorkant

Kentekencard achterkant

Kentekenbewijs achterkant

 

Onderdelen kentekencard

Het kentekenbewijs vanaf 2014 bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Kentekencard

Het kentekenbewijs is sinds januari 2014 de vorm van een creditcard. Daarom heeft het de naam kentekencard gekregen. 

2. Tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode van het kentekenbewijs bestaat uit 9 cijfers. U ontvangt het eerste gedeelte van de tenaamstellingscode (eerste 4 cijfers) zodra u het kenteken op uw naam zet. Het tweede deel (laatste 5 cijfers) ontvangt u samen met de kentekencard.

3. Kentekenbewijs deel 2

Hoe ziet het kentekenbewijs deel 2 eruit? Anders dan de kentekencard, is het kentekenbewijs deel 2 van papier. Dit onderdeel ontvangt u zodra u de auto uitvoert.

Op het document staan gegevens van de persoon die de auto uitvoert. De combinatie van de kentekencard en het kentekenbewijs deel 2, functioneren als uitvoerkentekenbewijs.

 

Kentekenbewijs: het papieren kentekenbewijs

De meeste mensen zullen tegenwoordig een kentekencard hebben, maar een enkeling heeft toch wellicht nog een papieren versie. De papieren variant was fragiel en moest daarom regelmatig vervangen worden. Niet erg handig, dus. Het papieren kentekenbewijs zag er zo uit:

Papieren kentekenbewijs voorkant vraagteken

Kentekenbewijs voorkant

Papieren kentekenbewijs achterkant vraagteken

Papieren kentekenbewijs tot 2014

 

Onderdelen papieren kentekenbewijs

Het papieren kentekenbewijs bestaat uit een kentekebewijs deel 1 en een kentekenbewijs deel 2. Wij leggen graag uit wat dit inhoudt:

1. Kentekenbewijs deel 1A

Het voertuigbewijs. Op dit formulier staan alle gegevens over uw auto.

2. Kentekenbewijs deel 1B

Het tenaamstellingsbewijs. Op dit formulier staan alle gegevens van de eigenaar van de auto.

3. Kentekenbewijs deel 2 

Het kentekenbewijs deel 2 is het overschrijvingsbewijs. Dit formulier wordt gebruikt bij de overschrijving en heeft u nodig wanneer u uw auto gaat verkopen.

 

Papieren kentekenbewijs inruilen voor een kentekencard

U kunt uw papieren kentekenbewijs inruilen voor een kentekencard. U dient hiervoor wel in het bezit te zijn van het complete, driedelige kentekenbewijs. U kunt een kentekencard aanvragen via de website van de RDW. De kosten hiervoor bedragen € 9,98.

 

Meldcode kentekenbewijs

Wilt u een autoverzekering afsluiten? Dan heeft u de meldcode van de auto nodig. Deze code (4 cijfers) vindt u op de voorkant van de kentekencard. Op het papieren kentekenbewijs staat de meldcode op deel 1B.

Kunt u de meldcode van het kentekenbewijs niet vinden? De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Het volledige chassisnummer staat niet op het kentekenbewijs. Vaak is het te vinden in de portier of onder de motorkap van de auto zelf. Check de website van de RDW om te zien waar u het chassisnummer in uw auto terug kunt vinden. 

 

Tenaamstellingscode kentekenbewijs

Bij de kentekencard hoort de tenaamstellingscode. Dit is een unieke code van 9 cijfers. Wanneer u een voertuig op naam zet, ontvangt u direct het eerste deel (4 cijfers). Na enkele dagen wordt het tweede deel van de tenaamstellingscode toegestuurd (5 cijfers). Bewaar de tenaamstellingscode goed!

Als u uw voertuig wilt verkopen, inruilen, slopen of schorsen, heeft u deze code nodig. Bent u de tenaamstellingscode (of een deel ervan) kwijt? Geen probleem! Dan kunt u deze opnieuw aanvragen via de RDW

 

Kentekenbewijs aanvragen

Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Geen probleem. U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Zorg dat u hiervoor de meldcode bij de hand heeft. Het aanvragen van een nieuw kentekencard en tenaamstellingcode kost u € 31,50. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 werkdagen voor u het nieuwe kentekenbewijs en de nieuwe tenaamstellingscode binnen heeft.

 

Overzetten kentekenbewijs

Wilt u uw auto verkopen? Dan moet het voertuig worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Doet u dat niet, dan blijft u aansprakelijk voor het voertuig.

Bij verkoop overhandigt u de kentekencard en de tenaamstellingscode aan de koper. Bij het kentekenloket krijgt de koper het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Het tweede deel - en een eigen kentekencard - krijgt de nieuwe eigenaar per post opgestuurd. Het vrijwaringsbewijs en het doorgeknipte kentekenbewijs zijn voor u.

Let op: zodra het voertuig is overgeschreven, dient u zelf uw autoverzekering op te zeggen. Dit kunt u doen door een kopie of foto van het vrijwaringsbewijs naar uw verzekeraar toe te sturen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage