Koelvloeistof bijvullen

Lange files en tropische hitte: een combinatie van beiden doet soms geen goed voor de motor van uw auto. Koelvloeistof zorgt ervoor dat uw motor niet oververhit raakt. Zelf koelvloeistof vervangen of koelstof bijvullen? Dat kunt u prima zelf!

Koelvloeistof

Koelvloeistof

Koelvloeistof houdt de motor van de auto op de juiste temperatuur. Het is een essentieel onderdeel van het koelsysteem van de motor. Daarom is het belangrijk dat u de koelvloeistof één keer per maand controleert. U wilt natuurlijk niet met pech langs de weg komen te staan.

Koelvloeistof controleren in 4 simpele stappen:

 1. Zorg dat de auto op een egale ondergrond staat.
 2. Laat de motor vervolgens eerst enige tijd stilstaan. 
 3. Open de motorkap en zet de kap op de standaard.
 4. Lees het niveau gemakkelijk af door op de transparante koelvloeistoftank de twee indicatiestreepjes te controleren. Bij een koude motor is koelvloeistof op peil wanneer het tussen het minimumniveau en het maximumniveau in zit.

Tip: Neem altijd een flesje koelvloeistof in de auto mee.

Koelvloeistof bijvullen

In principe komt het bijna nooit voor dat u de koelvloeistof bij moet vullen. Vult u het regelmatig bij? Dan is dat een indicatie voor een lekkage. Ga in dat geval naar uw garage.

Waarschuwing! Voordat u koelstof bijvult, laat u de auto enige tijd stilstaan. Met een warme motor is de koelvloeistof erg heet en kan het uit de radiateur spuiten! U kunt uzelf lelijk verbranden. Wacht dus eerst tot de motor is afgekoeld.

Tip: Neem altijd een flesje koelvloeistof in de auto mee.

 1. Leg een (hand)doek over de dop van de koelvloeistoftank (ook wel expansievat genoemd).
 2. Draai de dop een klein beetje open om de druk in de tank te laten ontsnappen. Let op: draai voor uw eigen veiligheid de dop niet in één keer open. 
 3. Zodra u geen druk meer voelt, draait u de dop langzaam en voorzichtig open.
 4. Vul de doorzichtige tank bij met de juiste koelvloeistof. Heeft u geen koelvloeistof voorhanden en betreft het een noodgeval? Dan kunt u de tank als noodoplossing bijvullen met water.

Tip: Laat uw garagehouder de oorzaak van de oververhitting controleren. Indien u water in het koelsysteem heeft gegoten, laat u de vloeistof controleren en eventueel afvullen met koelvloeistof.

Welke koelvloeistof heb ik nodig?

De juiste koelvloeistof is essentieel voor de juiste werking van het koelsysteem van uw auto. Kijk daarom eerst onder de motorkap welke kleur vloeistof er nu in zit. Bent u er toch niet zeker van? Vaak vindt u de juiste soort koelvloeistof ook op de vuldop. Anders is er altijd nog het instructieboekje van uw auto.

Let op: maak geen mengsel van verschillende koelvloeistoffen! Hierdoor kan ernstige schade ontstaan aan het koelsysteem. 

De meeste auto’s hebben tegenwoordig een rode of roze koelvloeistof. Dit zijn de zogeheten ‘long-life’ koelvloeistoffen en hoeven in principe nooit vervangen te worden. Maar er zijn nog meer kleuren koelvloeistof:

 • Groen – Peugeot en Citroën
 • Transparant/geel – mengbaar en voor alle modellen te gebruiken
 • Geel – de nieuwste modellen van Opel, Saab, Vauxhaull, Mercedes en Ford
 • Rood/roze (Vanaf 1996)– VAG modellen, zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Bentley
 • Blauw (tot 1995) – oudere modellen van Mercedes, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Bentley

Koelvloeistof vervangen

Begint de koelvloeistof donker te worden? Dan moet deze vervangen worden. Bent u een echte doe-het-zelver? Met de meeste type auto’s kunt u koelvloeistof gemakkelijk zelf vervangen door de volgende stappen te volgen: 

 1. Zorg wederom voor uw eigen veiligheid dat de motor koud is.
 2. Zet de auto op contact en zet de verwarming maximaal aan.
 3. Haal de dop van de radiateur alvast los.
 4. Zoek de kraan of plug van de radiateur onder de auto.
 5. Zet een opvangbak onder de radiateur en draai daarna de kraan of plug open.
 6. Is de radiateur leeggelopen? Dicht dan weer het aftappunt.
 7. Leeg de koelvloeistoftank (expansievat) en maak de binnenkant schoon.
 8. Vul de tank met de nieuwe koelvloeistof. Overschrijd het maximumniveau niet.
 9. Vul vervolgens de koelvloeistof van de radiateur tot de nek toe.
 10. Zet daarna de motor aan. De lucht zal er langzaam uitgaan en de koelvloeistof zal zakken.
 11. Zet de motor uit en vul indien nodig de koelvloeistof bij. Houd hiervoor de indicatiestreepjes (minimum en maximum) op de tank goed in de gaten.
 12. Breng de oude koelvloeistof naar de milieustraat. Giet het nooit in een put of gootsteen. Koelvloeistof is namelijk erg slecht voor het milieu.

Met deze tips kunt u zo weer de weg op!

Blog homepage