Lekke band? Repareer hem zelf!

Een lekke autoband komt nooit goed uit. Gelukkig hebben wij een oplossing voor uw lekke band. Wij helpen u graag met onze tips om uw lekke autoband te repareren! 

Lekke band auto

De oorzaak van een lekke band is vaak een scherp voorwerp, slijtage of te lage bandenspanning. Vaak kunt u een lekke band wel repareren. Is de schade te groot? Dan moet de lekke band vervangen worden. U kunt op elk moment ontdekken dat u een lekke band heeft, dus ook onderweg. Rijden met een lekke band is niet verstandig, want dan beschadigt u de velg. Zet de auto in dat geval aan de kant, zodat u de lekke autoband kunt repareren.

Lekke autoband: noodreparatie

Naast een reservewiel is het handig om een noodreparatieset in de auto te leggen. In nieuwe auto’s vindt u vaak enkel een reparatieset. Een reparatieset weegt namelijk veel minder, dan een reserveband.

De reparatieset bestaat uit een compressor en vloeistof. De vloeistof wordt in de band gespoten, waarna de compressor de band weer op spanning brengt. Nadat de band is gevuld, kunt u rustig naar de garage rijden. De band moet namelijk spoedig na gebruik van de noodset vervangen worden.

Lekke band repareren

Een lekke band repareren is zeker mogelijk. Bij een gaatje dat groter is dan 7 mm, moet u de band wel direct vervangen. Repareren is dan niet meer mogelijk. Een mogelijk repareerbaar lek is klein en bevindt zich op het loopvlakgebied van de band.

In sommige gevallen kunt u de lekke band repareren met een prop. Een gunstig scenario, want de band kan op de auto blijven zitten. Het is wel een tijdelijke oplossing. U denkt vast: “een prop.. Is dat wel veilig” Jazeker! Het is vergelijkbaar met een plakkerige veter. De veter wordt van buitenaf in de band gestopt, zodat er geen lucht meer uit kan.

Een betere oplossing is een reparatie van binnenuit. Hiervoor moet de lekke band wel eerst gedemonteerd worden. Er wordt een soort van ‘parapluutje’ door het lek naar buiten getrokken. Er blijft dan een glad gedeelte in de binnenkant van de band zitten, zodat er geen lucht naar buiten kan. Vaak kunt u dankzij deze reparatie nog wel een tijdje met de lekke band blijven rijden.

Lekke band vervangen

Kunt u de lekke band van de auto niet meer repareren? Helaas! Dan moet u de band vervangen. En dat is helemaal niet zo moeilijk als u waarschijnlijk denkt. 

Voor het vervangen van uw lekke band heeft u het volgende nodig: een reserveband (of een thuiskomer), een krik, een kruissleutel, een schroevendraaier en wielmoeren. Het is vaak een vies klusje, dus een setje handschoenen is ook handig.

  • Zorg dat u op een veilige plek staat. Plaats eventueel een gevarendriehoek en laat de waarschuwlichten knipperen. Veiligheid boven alles.
  • Krik de auto omhoog. Dit kunt u het beste doen op een harde ondergrond, zoals asfalt.
  • Haal eventueel de wieldop van uw wiel af. Zo kunt u beter bij de wielmoeren.
  • Zet de kruissleutel op een wielmoer en draai deze los. U kunt het beste eerst alle moeren een beetje losdraaien. Daarna kunt u de moeren met twee handen tegelijk eraf draaien.
  • Haal de lekke band eraf en plaats de reserveband erop.
  • Draai de wielmoeren met de hand vast, waarna u ze met de kruissleutel stevig vast kunt draaien.
  • Haal de krik weer onder uw auto vandaan, leg de lekke band in de achterbak en u kunt weer verder rijden.

Let op: met een thuiskomer mag u niet harder dan 80 km per uur rijden. Dit is voor uw eigen veiligheid, houd u dus aan deze maximumsnelheid.

Reservewiel

Wanneer u een lekke autoband heeft, is het handig dat uw auto een reservewiel of thuiskomertje heeft. Vaak vindt u deze in de kofferbak, maar er zijn ook auto's die geen reservewiel of thuiskomertje hebben. Heeft uw auto geen reservewiel of thuiskomertje? Schaf er dan een voor de zekerheid aan. Een reservewiel kost ongeveer tussen de € 55,- en de € 80,-. Dat is het geld wel waard, toch?


Aanbevolen voor u


Blog homepage