Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar op letten bij aankoop nieuwe auto?

Ga je een nieuwe auto kopen? Leuk! Misschien ga je wel je eerste auto kopen. Wat moet je regelen als je een nieuwe auto hebt gekocht? En waar moet je op letten als een nieuwe auto koopt? Om je op weg te helpen, hebben we een aantal tips verzameld om een auto te kopen.

nieuwe auto kopen


Nieuwe auto kopen: 4 tips

Er komt veel bij kijken als je een nieuwe, of zelfs een eerste, auto gaat kopen. Met deze vier handige tips wordt een nieuwe auto kopen appeltje-eitje!

 • Tip 1: Oriënteer en maak een lijstje
  Als je een nieuwe auto gaat kopen, is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met je wensen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de auto, het brandstofverbruik en wat je budget is.
 • Tip 2: Zet alle kosten van je nieuwe auto op een rij
  Een auto op het oog? Zet dan alle kosten van je potentiële nieuwe auto op een rij. Houd rekening met: wegenbelasting, kosten voor onderhoud en de autoverzekering
 • Tip 3: Maak altijd een proefrit
  Plan de proefrit het liefst overdag. Zo kun je eventuele schades op de auto zien. Kijk daarnaast of je comfortabel zit en of de besturing goed werkt. Probeer drempels uit, parkeer de auto, test de remmen goed en geef eens gas bij. Neem hier je tijd voor!
 • Tip 4: Probeer te onderhandelen
  Met onderhandelen bespaar je een hoop geld. Neem de volgende punten bijvoorbeeld mee in de onderhandeling: recent vervangen onderdelen, eventuele schades of een in te leveren auto.


 

Stap 1. Zet het kenteken op jouw naam

Zodra je een nieuwe auto koopt, krijg je de meldcode. Vervolgens krijg je het 5-cijferige deel van de tenaamstellingscode van het RDW thuisgestuurd. Hiermee kun je de auto overschrijven op jouw naam. Heb je dit gedaan dan ontvang je een kentekencard, oftewel het kentekenbewijs.


 

Stap 2. Regel de autoverzekering vóór je de weg op gaat

Als je een nieuwe auto hebt gekocht, is het slim om direct de autoverzekering te regelen. Je mag namelijk pas in je nieuwe auto rondrijden als de verzekering geregeld is.

Wanneer verzekering afsluiten voor een nieuwe auto?

Jouw nieuwe auto moet verzekerd zijn zodra deze op jouw naam staat en je ermee de weg op gaat. Je moet minimaal een WA verzekering afsluiten. Maar, de dekking van je autoverzekering bepaal je natuurlijk helemaal zelf!

Nieuwe autoverzekering
afsluiten

Het is slim om je autoverzekering voor je nieuwe auto te vergelijken. Vergelijk bij ons de beste én goedkoopste autoverzekeringen van dit moment. Zo kies je altijd de beste deal!

Nieuwe auto verzekeren


NL

Nieuwe auto gekocht verzekering omzetten

Heb je al een auto verzekerd en wil je de autoverzekering naar de nieuwe auto overzetten? Dat kan! Je kunt je autoverzekering eenvoudig omzetten naar je nieuwe auto via Mijn UnitedConsumers. Houd in dat geval het kenteken en de meldcode bij de hand. Deze heb je nodig om je nieuwe auto te verzekeren.

Goed om te weten: als je oude auto nog niet verkocht is, moeten beide voertuigen verzekerd zijn. Vraag bij je verzekeraar na wat de mogelijkheden zijn.


advies Goed om te weten...

"Heb je bij de aankoop van je nieuwe auto je oude auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs op te sturen naar je autoverzekeraar, want opzeggen gebeurt niet vanzelf. Middels het vrijwaringsbewijs kan je autoverzekeraar de autoverzekering stopzetten."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen


 

Stap 3. Je gaat wegenbelasting betalen

Voor jouw nieuwe auto ga je natuurlijk ook wegenbelasting betalen. Hierover ontvang je automatisch een bericht, nadat je de auto op jouw naam hebt laten overschrijven.


 

Stap 4. Zorg dat je auto APK gekeurd is

Het is belangrijk dat de auto APK is gekeurd. Nieuwe auto's hoeven vaak niet jaarlijks gekeurd te worden, oudere auto's wel. De RDW stuurt je automatisch bericht zodra het weer tijd is om jouw auto voor de APK weg te brengen. Doe dit op tijd, zo voorkom je een boete.

Tip: weten wat de APK-vervaldatum is van je nieuwe auto? Bekijk het gratis in onze kentekencheck.


 

Stap 5. Klaar om de weg op te gaan!

Als je de verzekering van je nieuwe auto hebt geregeld en de auto op jouw naam staat, mag je officieel de weg op met je nieuwe auto. Tip: check om regelmatig of je autoverzekering nog past bij jouw persoonlijke situatie. Ben je via ons verzekerd? Dan ontvang je ieder jaar een gratis premie-check! Zo ben jij altijd verzekerd van de beste deal en rijd je goed verzekerd rond.


Ook interessant
 

Autoverzekering UnitedConsumers

Wat is het vrijwaringsbewijs en waarom heb ik het nodig?

> Lees meer

 

autoverzekering

Een autoverzekering afsluiten voor je nieuwe auto: dat doe je zo

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Auto overschrijven: kenteken op naam zetten

> Lees meer

 

Blog homepage