Contact
Mijn UnitedConsumers

Veilig rijden in de sneeuw: de beste tips voor rijden in de sneeuw

Autorijden in de sneeuw kan als spannend worden ervaren. Toch hoeft rijden in de sneeuw niet gevaarlijk te zijn. U kunt zelf al een hoop doen om zo veilig mogelijk te rijden in de sneeuw. Wij helpen u met onze tips voor autorijden in de sneeuw!

Rijden in de sneeuw

 

Autorijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw is heel anders dan rijden op een droog wegdek. Bij overmatig veel water, kunt u last krijgen van aquaplaning. Maar bij sneeuw glijdt u eigenlijk al veel sneller uit; of u nu remt, te snel stuurt of te veel gas geeft. Bent u van plan om op wintervakantie te gaan? Of heeft het erg veel gesneeuwd in ons land? Dan doet u er goed aan zich voor te bereiden op autorijden in de sneeuw. 


 

Rijden in de sneeuw tips

Veilig autorijden in de sneeuw betekent eigenlijk een aanpassing in uw rijstijl. Wij helpen u met onze 5 gouden tips voor rijden in de sneeuw.

Rijd langzaam

Tip 1: Rijd langzaam en anticipeer

De beste tip die wij u kunnen geven bij veilig autorijden in de sneeuw, is dat u langzaam rijdt. Door langzaam te rijden en ver zicht te hebben op de weg, kunt u ruim van tevoren inschatten of u moet remmen of voorzichtig moet sturen. Als u plotseling hard moet remmen en/of sturen, kunt u uitglijden. Dat is een situatie die u liever wilt voorkomen.

Rustig gas geven

Tip 2: Rustig gas geven

Wanneer u gaat autorijden in de sneeuw, dan is het belangrijk dat u rustig optrekt in de eerste of tweede versnelling. Dit doet u eigenlijk net als toen u voor het eerst rijles had; laat de koppeling rustig opkomen en geef weinig gas. Indien u te snel optrekt, kunt u namelijk uitglijden of uw banden diep in de sneeuw begraven.  

afstand

Tip 3: Veilig rijden in de sneeuw betekent voldoende afstand houden

Veilig rijden in de sneeuw begint met voldoende afstand houden op uw voorganger. Als u hard moet remmen, kan het namelijk zijn dat u vooruit glijdt en met sneeuw is uw remweg aanzienlijk langer. Houd daarom voldoende afstand, zodat u rustig en beheerst kunt remmen. Zo voorkomt u ongelukken.

Banden

Tip 4: Winterbanden

Met winterbanden wordt veilig rijden in de sneeuw een stuk makkelijker, want winterbanden zijn ervoor gemaakt om te rijden in de sneeuw. Hoewel winterbanden in de winter een kortere remweg hebben dan zomerbanden, blijft het toch oppassen geblazen; winterbanden nemen het gevaar van rijden in de sneeuw nooit volledig weg. Blijf dus voorzichtig tijdens rijden in de sneeuw.

Remmen

Tip 5: Wel of niet remmen?

Soms kunt u tijdens het autorijden in de sneeuw het beste hard remmen, en soms ook niet. Bij extreme gladheid is zelfs niet remmen vaak verstandiger. Het is dan beter om het gas ruim van tevoren los te laten. Het is verstandig om op de motor te remmen. Dit doet u door terug te schakelen. Dit kost u wel wat extra brandstof, maar het is tijdens het rijden in de sneeuw wel een stuk veiliger.

Bij plotseling hard remmen moet u niet schrikken van de ABS. ABS zorgt ervoor dat de wielen niet blokkeren. Zodra uw auto ABS inschakelt, kan remmen gek aanvoelen - maar blijf vooral remmen en laat de koppeling los!


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Rijden in de winter: uw auto winterklaar maken

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Waarom en wanneer heb ik winterbanden nodig?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Hoe kan ik mijn autoverzekering vergelijken?

> Lees meer

 

Blog homepage