Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Rijden in de sneeuw: onze beste tips!

Sneeuw is leuk! U kunt er lekker in spelen met de kids en het geeft een knus gevoel. Tóch is sneeuw erg verraderlijk, zeker als u gaat autorijden in de sneeuw. Hoe kunt u het beste veilig rijden in de sneeuw? Wij geven u tips!

Rijden in de sneeuw

Autorijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw is heel anders dan rijden op een droog wegdek. Bij overmatig veel water, kunt u last krijgen van aquaplaning. Maar bij sneeuw glijdt u eigenlijk al veel sneller uit; of u nu remt, te snel stuurt of te veel gas geeft. Bent u van plan om op wintervakantie te gaan? Of heeft het erg veel gesneeuwd in ons land? Dan doet u er goed aan zich voor te bereiden op autorijden in de sneeuw. 

Tips rijden in de sneeuw: zo doet u dat!

Veilig autorijden in de sneeuw betekent eigenlijk dat u uw rijgedrag aan moet passen. Weet u niet goed hoe u dit aanpakt? Geen probleem. Wij geven u tips om veilig te rijden in de sneeuw.

Rijd langzaam

Tip 1: Rijd langzaam en anticipeer

De beste tip die wij u kunnen geven is dat u langzaam rijdt - én vooral kalm blijft! Door langzaam te rijden en ver zicht te hebben op de weg, kunt u ruim van tevoren inschatten of u moet remmen of voorzichtig moet sturen. Als u plotseling hard moet remmen en/of sturen, kunt u uitglijden en misschien wel tegen een boom of tegenligger terechtkomen. Dat is een situatie die u liever wilt voorkomen.

Rustig gas geven

Tip 2: Rustig gas geven

Vaak als u snel optrekt, betekent dit dat u meteen uitglijdt - of graven de banden zich dieper in de sneeuw en komt u helemaal niet meer weg! Daarom is het verstandig om rustig op te trekken in z'n twee - of soms in z'n één. Dit doet u eigenlijk net als toen u voor het eerst rijles had; laat de koppeling rustig opkomen en geef weinig gas. 

afstand

Tip 3: Afstand, afstand

Er is bovendien niets zo belangrijk als voldoende afstand houden tijdens het rijden in de sneeuw. Als u hard moet remmen, kan het namelijk zijn dat u vooruit glijdt en met sneeuw is uw remweg aanzienlijk langer. Houd daarom voldoende afstand, zodat u rustig en beheerst kunt remmen. Zo voorkomt u ongelukken!

Banden

Tip 4: Zijn winterbanden iets voor u?

Het is verstandig om uw autobanden om te wisselen in de winter én in de zomer. Zo geniet u namelijk van optimaal presterende banden, en gaat u veiliger de weg op.

Hoewel winterbanden in de winter een kortere remweg hebben dan zomerbanden, blijft het toch oppassen geblazen; winterbanden nemen het gevaar van rijden in de sneeuw nooit volledig weg! Bent u op zoek naar nog meer tips om uw auto winterklaar te maken? Wij helpen u veilig de weg op.

Auto winterklaar maken

Remmen

Tip 5: Remmen bij sneeuw; wel of niet?

Soms kunt u tijdens het rijden in de sneeuw het beste hard remmen, en soms ook niet. Bij extreme gladheid is zelfs niet remmen vaak verstandiger. Het is dan beter om het gas ruim van tevoren los te laten - bijvoorbeeld vóór u een bocht inrijdt! 

Het is ook verstandig om op de motor te remmen. Dit doet u door terug te schakelen. Dit kost u wel wat extra brandstof, maar het is tijdens het rijden in de sneeuw wel een stuk veiliger.

Bij plotseling hard remmen moet u niet schrikken van de ABS. ABS zorgt ervoor dat de wielen niet blokkeren. Zodra uw auto ABS inschakelt, kan remmen gek aanvoelen - maar blijf vooral remmen en laat de koppeling los!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage