Contact
Mijn UnitedConsumers

Rijden met ijzel: onze 7 tips

Bij winterse omstandigheden hoort helaas ook gladheid, zoals ijzel, op de weg. Rijden met ijzel is niet fijn, maar soms ontkomt u er niet aan. Wat kunt u het beste doen bij gladheid door ijzel? Wij geven u een aantal tips!

rijden met ijzel

Rijden met ijzel

Als iets verraderlijk is, dan is het ijzel wel. Anders dan sneeuw, is ijzel niet goed zichtbaar. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Ijzel is een dun laagje ijs dat ontstaat door regenval op een bevroren grond. Dit kan een weg zijn, maar ijzel kan in principe op elk voorwerp ontstaan.

Ijzel ontstaat meestal aan het einde van een vorstperiode. De zachtere lucht ontstaat meestal als eerste op honderden meters hoogte in de lucht. Als de lucht daaronder nog onder het vriespunt ligt, koelt de regendruppel af tot het vriespunt. Vanaf dit moment is de regen nog vloeibaar. Raakt de onderkoelde regen vervolgens iets, zoals het wegdek? Dan verandert de regendruppel meteen in ijs. We kunnen dan van ijzel spreken.

Goed om te weten: ijzel kan zeer plaatselijk zijn. Houd daarom altijd het weerbericht van uw regio in de gaten, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


Tips voor rijden met ijzel

Rijden met gladheid is zeker niet onmogelijk, maar het is wel belangrijk dat u extra alert achter het stuur zit. Wij geven u een aantal tips.

Tip 1: Controleer altijd het weerbericht voor vertrek

Zoals eerder gezegd, is ijzel niet goed zichtbaar. En juist dat maakt het een gevaarlijk verschijnsel. Controleer in winterse tijden daarom altijd het weerbericht voordat u vertrekt. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 2: Houd voldoende afstand

Voldoende afstand houden is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker tijdens het rijden met ijzel. Halveer uw snelheid en verdubbel de afstand tot uw voorganger. Deze extra meters afstand geven u voldoende ruimte om te anticiperen op onverwachte gebeurtenissen op de weg. 

Tip 3: Rijd rustig

Haastige spoed is zelden goed. Zeker in het geval van rijden met gladheid geldt dit. Neem dus uw tijd bij het rijden met ijzel. Te hard rijden met ijzel is alles behalve verstandig.

Tip 4: Trek rustig op in de tweede versnelling

Als u vertrekt vanuit stilstand, kan het zijn dat u gaat slippen bij het rijden met ijzel. Een goede tip is daarom om in de tweede versnelling op te trekken. Zorg er daarnaast voor dat u zo weinig mogelijk gas geeft en de koppeling rustig op laat komen. 

Tip 5: Noodrem met ABS

Het antiblokkeersysteem (ABS) is ervoor gemaakt dat de auto maximaal remt zonder dat de wielen blokkeren. Als u plotseling een noodstop moet maken, dan is het belangrijk dat u het rempedaal tot op de bodem intrapt. Het kan zijn dat het rempedaal begint te trillen en rare geluiden met zich meebrengt. Geen zorgen, dit is normaal.

Tip 6: Zorg voor de juiste banden en bandenspanning

De juiste bandenspanning is altijd belangrijk voor stabiliteit, maar ook de juiste banden zijn belangrijk tijdens het rijden met ijzel. Heeft u zomerbanden en wilt u rijden met ijzel? Doe dit dan vooral niet. Voor winterse omstandigheden zijn winterbanden de beste optie, maar ook met winterbanden is het belangrijk dat u voorzichtig rijdt als er ijzel op de weg ligt. 

Tip 7: Houd de situatie op de weg goed in de gaten

Of het nu gaat om autorijders, fietsers of voetgangers: blijf de situatie altijd goed in de gaten houden bij het rijden met ijzel. Door bewegingen van andere weggebruikers op te merken, kunt u sneller reageren op een onverwachte situatie.


Ook interessant voor u
 

Winterbanden

Waarom heeft mijn auto winterbanden nodig?

> Lees meer

 

Winterbanden

Hoe kan ik veilig autorijden in de sneeuw?

> Lees meer

 

All season banden

Zijn all season banden interessant voor mij?

> Lees meer

Blog homepage