Verkeersregels in Frankrijk zijn heel anders dan de verkeersregels in Engeland. Gaat u binnenkort een ritje maken naar het buitenland? Dan is het goed eerst de verkeersregels in Europa van tevoren uit te zoeken. Wij helpen u graag op weg en zetten de opvallendste verkeersregels in Europa op een rij!
De Nederlandse verkeersregels zijn voor iedere bestuurder - als het goed is - wel bekend. Maar gaat u met de auto door Europa rijden? Dan zult u merken dat de verkeersregels in Europa net iets anders zijn dan u gewend bent. Het is daarom verstandig dit van tevoren uit te zoeken, zodat u niet plots voor onverwachte boetes komt te staan.
Wist u bijvoorbeeld dat u in Frankrijk, Duitsland, Italië, Engeland, Spanje én België niet tegen de richting in mag parkeren? Dat mag in Nederland over het algemeen wel. In dit artikel bespreken wij nog andere afwijkende verkeersregels in Europa.
Frankrijk is het land van de pittoreske straatjes, de baguettes en de wijn. Voor Nederlanders is Frankrijk een populair vakantieland om met de auto naartoe te gaan. Maar voor u vertrekt, is het goed om de afwijkende verkeersregels in Frankrijk door te nemen. Wij zetten ze voor u op een rij:
In Frankrijk mag u niet meer dan 0,5 promille in het bloed hebben. Beginnende bestuurders - met een rijbewijs van niet ouder dan 3 jaar - mogen niet meer dan 0,2 promille in het bloed hebben. In Frankrijk moet u verplicht een alcoholtest in de auto hebben liggen, zodat u het alcoholpromillage kunt controleren voor vertrek.
Als bestuurder dient u altijd in staat te zijn datgene te doen om veilig te kunnen rijden; dit betekent dat u dus geen appel in de hand mag houden of met slippers aan in de auto mag rijden. U kunt hiervoor beboet worden. Wist u dat het in Frankrijk zelfs verboden is voor iedere inzittende van de auto om te roken in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar?
Als bestuurder mag u uiteraard geen telefoon in de hand vasthouden - ook niet als u stilstaat. In Frankrijk mag er zelfs geen apparatuur, zoals een smartphone of tablet, in uw gezichtsveld liggen! U mag middels de carkit handsfree bellen - zonder hoofdtelefoon of oortjes. Maar als u afgeleid bent door het handsfree bellen, kunt u wel een boete krijgen.
Navigatie is wel toegestaan, maar wordt vaak afgeraden. De telefoon dient hiervoor in een houder worden geplaatst en er mogen geen berichten zoals mail, sms en WhatsApp binnenkomen. Laat de radarverklikker maar thuis, want hier kunt u in Frankrijk een fikse boete voor krijgen. Heeft u een app, zoals Flitsmeister? Verwijder deze dan helemaal van uw telefoon.
Rijden in Frankrijk is voor veel Nederlands prima te doen. Toch wijken er een aantal verkeersregels af. De belangrijkste zijn:
Duitsland staat bekend op de zogeheten Autobahn. Tot op heden is er geen maximumsnelheid vastgesteld voor de Duitse Autobahn - snelheidsduivels kunnen daarom hun geluk niet op! Er wordt echter wel een richtlijn aangehouden van 130 km/u. Buiten de Autobahn zijn er nog andere verkeersregels in Duitsland waar u rekening mee moet houden, namelijk:
Ervaren bestuurders mogen maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Beginnende bestuurders van jonger dan 21 jaar mogen helemaal geen alcohol hebben gedronken! Daarnaast is het onder invloed zijn van drugs verboden.
Een telefoon vasthouden mag als bestuurder enkel als het voertuig volledig uit- en veilig geparkeerd staat. U mag ook oortjes in hebben, mits deze zacht genoeg staan om omgevingsgeluid te horen.
Net als in Frankrijk, is het in Duitsland ook verboden om een radarverklikker in de auto te hebben liggen. Ook een app op de telefoon moet u helemaal verwijderen.
In Duitsland gelden een paar afwijkende verkeersregels op de weg. Wij zetten ze voor u op een rijtje:
Engeland is het land waar zelfs de meest ervaren bestuurders het moeilijk hebben; in Engeland moet u namelijk overal links rijden! Dit betekent rechts inhalen, de rotondes gaan met de klok mee en bij een bocht naar links pakt u de binnenste baan. Met welke verkeersregels moet u nog meer rekening mee houden in Engeland? Dat hebben wij voor u uitgezocht:
In Schotland mag u maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben, en in Noord-Ierland en Groot-Brittannië is maximaal 0,8 promille toegestaan. Drugs is streng verboden en wordt beboet, of leidt zelfs tot een gevangenisstraf.
Het is in Engeland en Noord-Ierland de bedoeling dat de bestuurder zich kan concentreren op het autorijden. Afleiding moet dus vermeden worden. U kunt in Engeland een boete krijgen voor het luisteren naar harde muziek, kaartlezen, wanneer u discussies voert met passagiers of als u iets eet, drinkt of rookt.
Handsfree bellen mag, maar uw telefoon vasthouden mag dan weer niet. Ook in Engeland mag apparatuur zoals een smartphone of tablet niet in het gezichtsveld liggen van de bestuurder. Navigatie, mits handsfree, is wel toegestaan.
Naast het feit dat iedereen links rijdt, zijn er ook andere regels waar u rekening mee moet houden. Wel zo verstandig om ze vóór uw reis even door te nemen:
Italië een land van diversiteit; u kunt er zowel skiën als heerlijk op zomervakantie. Gaat u op vakantie naar Italië? Dan zijn er enkele verkeersregels in Italië waar u rekening mee dient te houden.
Ervaren bestuurders mogen maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Beginnende bestuurders (die minder dan 3 jaar een rijbewijs hebben) mogen absoluut geen alcohol drinken. Ook is drugsgebruik streng verboden.
Als u een Italiaanse auto huurt, bent u sinds november 2019 verplicht een kinderzitje met een ingebouwd alarmsysteem in de auto te monteren. Dit alarm gaat af zodra het kind - per ongeluk - in de auto wordt achtergelaten. Roken in de auto met een kind onder de 18 jaar en/of een zwangere vrouw is verboden. Hier worden hoge boetes voor uitgedeeld.
Zowel fietsers als automobilisten mogen geen telefoon vasthouden. Hansfree bellen is wel toegestaan, maar u mag geen koptelefoon gebruiken. Een headset met één oortje is overigens prima. Het meenemen van een radarverklikker is verboden.
Er zijn een aantal verkeersregels in Italië waar u goed op moet letten. Een aantal voorbeelden zijn:
Het land van zon, zee en strand; welke Nederlander wilt hier niet naartoe op vakantie? Heeft u ook zo'n zin in tapas en cervezas in het zonnetje? Lees dan vóór u de auto pakt de belangrijkste verkeersregels in Spanje door.
In Spanje mag u niet meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben. Beginnende bestuurders (met een rijbewijs van jonger dan 2 jaar) mogen niet meer dan 0,3 promille in het bloed hebben. Onder invloed zijn van drugs is in Spanje verboden.
In Spanje is bewegingsvrijheid en een vrij gezichtsveld is erg belangrijk. Het is daarom verboden te eten, te drinken, te roken en make-up aan te brengen tijdens het autorijden. Spulletjes in het dashboardkastje kunt u ook beter laten liggen.
Het rijden met blote voeten, of het dragen van teenslippers is ook verboden. U mag daarnaast ook geen zwemkleding dragen achter het stuur. Neem daarom voor de zekerheid altijd een strandjurk of een broek en T-shirt mee.
Het vasthouden van uw smartphone is voor zowel automobilisten als fietsers verboden, ook voor het stoplicht en in de file. Handsfree bellen mag wel, maar zonder headset of oortjes. Zelfs gehoorbescherming is in Spanje verboden.
In de auto mogen geen smartphones en tablets in het gezichtsveld liggen van de bestuurder, tenzij het om de navigatie gaat. U dient de navigatie van tevoren in te stellen. Tijdens het rijden is dit verboden.
In Spanje gelden een aantal andere verkeersregels op de weg. Wij zetten ze voor u op een rijtje:
België, onze zuiderburen. Het land van de chocolade, kraftbieren en de frieten. Gaat u in België op vakantie, of bent u op doorreis naar Frankrijk of zelfs Spanje? Dan is het aan te raden de verkeersregels in België van tevoren door te nemen.
Als bestuurder mag u maximaal 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben. Drugs in het verkeer is uiteraard verboden.
De bestuurder moet in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren, zonder dat er iets in de weg zit. Zo mag u in België niet in de auto eten, drinken, roken, make-up aanbrengen of iets uit het dashboardkastje halen.
Zowel automobilisten als fietsers mogen geen telefoon in de hand houden, ook niet als u stilstaat. Handsfree bellen mag wel!
Er gelden enkele verkeersregels in België waar u extra op moet letten. Wij zetten ze op een rijtje: