Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

Veel mensen verwarren een WA verzekering met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Dit komt waarschijnlijk doordat WA kort is voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Er zitten echter wel belangrijke verschillen tussen deze twee verzekeringen. Op deze pagina leggen wij u uit wat het verschil is tussen een WA verzekering en een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren. 

WA of aansprakelijkheid

 

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering, kort voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, is wettelijk verplicht voor iedere autobezitter in Nederland. Door de WA verzekering te verplichten, beschermt de overheid de benadeelde partij. De WA verzekering dekt namelijk de schades die u met uw voertuig bij een ander toebrengt. 

Letselschade is gedekt tot maximaal € 6.070.000,- en materiële schade tot € 1.220.000,-. Het verzekerde bedrag kan echter per verzekeraar iets afwijken. Letselschade kan vaak erg oplopen - door ziekenhuiskosten, revalidatie en medicatie. Komt het bedrag boven het verzekerde bedrag uit? Dan bestaat de kans dat u dit zelf moet betalen. 

Geen WA verzekering? Reken maar op een boete

Heeft u geen WA verzekering voor uw auto? Dan riskeert u een fikse boete van de RDW en kunt u aangehouden worden door de politie. Ook komen eventuele schades voor eigen rekening wanneer u geen WA verzekering heeft. Bent u van plan voor een langere periode niet met uw auto te rijden? Overweeg dan uw auto tijdelijk te laten schorsen. Dan is een WA verzekering namelijk niet meer verplicht.

Wanneer biedt WA verzekering geen schadevergoeding?

Er zijn een aantal situaties waar de WA verzekering geen schades vergoedt. Deze zogeheten uitsluitingen staan in de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen (WAM). De uitsluitingen zijn als volgt:

 • Letselschade van de bestuurder is niet gedekt.
 • Schade veroorzaakt met een gestolen auto is niet gedekt.
 • Materiële schade aan zaken die worden vervoerd is niet gedekt.
 • Schade veroorzaakt tijdens deelname aan een wedstrijd is niet gedekt. 

WA verzekering uitsluitingen verzekeraars

Naast de uitsluitingen van de WAM, hebben verzekeraars vaak zelf ook enige uitsluitingen in de polisvoorwaarden staan. De meest voorkomende zijn:

 • Schade die is veroorzaakt tijdens een koeriersdienst, terwijl u slechts als particulier bekend bent bij de verzekeraar. 
 • Schade die is veroorzaakt door een bestuurder zonder geldig rijbewijs.
 • Schade die is veroorzaakt terwijl de bestuurder onder invloed is.

WA verzekering afsluiten

Wilt u maandelijks besparen op uw WA verzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. U krijgt altijd 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering (AVP)?

Een AVP, kort voor Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, is niet verplicht, maar wel erg handig! Met de AVP bent u verzekerd voor schade die u bij iemand anders veroorzaakt. Enkele voorbeelden zijn:

 • U stoot de dure, antieke vaas van uw tante omver.
 • Uw hond veroorzaakt schade aan het hek van de buurman.
 • Uw kind rijdt met de fiets tegen de geparkeerde auto van de buurvrouw aan.
 • U stoot bij iemand een glas rode wijn omver, waardoor de rode wijn vervolgens over een peperduur (wit!) kleed heen gaat.

Bij een aansprakelijkheidsverzekering kunt u vaak kiezen voor een verzekerd bedrag tot € 1.500.000,- of tot € 2.500.000,-. Daarnaast kiest u voor een alleenstaande dekking of familiedekking. Op de AVP zijn schades door logés, personeel, kinderen en huisdieren meeverzekerd. Het huisdier dient dan wel particulier eigendom te zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering uitsluitingen

Er zijn een aantal situaties waar de Aansprakelijkheidsverzekering geen dekking voor biedt. De AVP kent de volgende uitsluitingen:

 • Schades veroorzaakt met een voertuig, hier moet u een WA verzekering voor afsluiten.
 • Schades die u maakt aan gehuurde of geleende zaken/objecten.
 • Schades die u opzettelijk veroorzaakt.

 

Het verschil tussen een WA verzekering en een AVP

Het is begrijpelijk dat de WA verzekering verward wordt met de AVP, want verzekeringen zijn ingewikkeld voor wie er niet bekend mee is. En deze verzekeringen lijken erg op elkaar. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen de WA verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Wij zetten de drie belangrijkste verschillen voor u op een rij:

 • De wet: een WA verzekering is wettelijk verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) niet.
 • De premie: een AVP kost u enkele euro's per maand. De premie van een WA verzekering is vaak duurder omdat schades veroorzaakt met een (zware) auto vaak aanzienlijk groter zijn dan schades die u als persoon veroorzaakt.  
 • De dekking: een WA verzekering dekt alleen schades die met de auto zijn veroorzaakt. Een AVP vergoedt schades die u bij een ander veroorzaakt als persoon, dus als particulier.

Aanbevolen voor u


WA Aansprakelijkheid

Een goedkope autoverzekering kiezen met deze tips

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kom ik erachter of mijn auto verzekerd is?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe kies ik voor de beste autoverzekering?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven