Contact
Mijn UnitedConsumers

WA en aansprakelijkheidsverzekering: wat is het verschil?

De WA en aansprakelijkheidsverzekering worden vaak met elkaar verward. Dit komt waarschijnlijk doordat WA kort is voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Er zitten echter wel belangrijke verschillen tussen de WA en aansprakelijkheidsverzekering. Welke dat zijn, dat leggen we graag aan je uit. 

WA of aansprakelijkheid


 

Verschil WA en aansprakelijkheidsverzekering

Een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet hetzelfde. Een WA verzekering is een verzekering voor je voertuig en met een aansprakelijkheidsverzekering kun je schade die je veroorzaakt aan iemand anders of de spullen van een ander verzekeren. Dit zijn de verschillen tussen de WA verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering:

 • De wet: een WA verzekering is wettelijk verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering niet.
 • De premie: een aansprakelijkheidsverzekering kost je enkele euro's per maand. De premie van een WA verzekering is vaak duurder omdat schades veroorzaakt met een (zware) auto vaak aanzienlijk groter zijn dan schades die je als persoon veroorzaakt.  
 • De dekking: een WA verzekering dekt alleen schades die met de auto zijn veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schades die je bij een ander veroorzaakt als persoon, dus als particulier.

 

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering, kort voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, is wettelijk verplicht voor iedere autobezitter in Nederland. Door de WA verzekering te verplichten, beschermt de overheid de benadeelde partij. De WA verzekering dekt namelijk de schades die je met je voertuig bij een ander toebrengt. 

Wat valt er onder een WA verzekering?

Letselschade is gedekt tot maximaal € 6.070.000,- en materiële schade tot € 1.220.000,-. Het verzekerde bedrag kan echter per verzekeraar iets afwijken. Letselschade kan vaak erg oplopen - door ziekenhuiskosten, revalidatie en medicatie. Komt het bedrag boven het verzekerde bedrag uit? Dan bestaat de kans dat je dit zelf moet betalen. 

Wanneer biedt WA verzekering geen schadevergoeding?

Er zijn een aantal situaties waar de WA verzekering geen schades vergoedt. Deze zogeheten uitsluitingen staan in de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen (WAM). De uitsluitingen zijn als volgt:

 • Letselschade van de bestuurder is niet gedekt.
 • Schade veroorzaakt met een gestolen auto is niet gedekt.
 • Materiële schade aan zaken die worden vervoerd is niet gedekt.
 • Schade veroorzaakt tijdens deelname aan een wedstrijd is niet gedekt. 

WA verzekering uitsluitingen verzekeraars

Naast de uitsluitingen van de WAM, hebben verzekeraars vaak zelf ook enige uitsluitingen in de polisvoorwaarden staan. De meest voorkomende zijn:

 • Schade die is veroorzaakt tijdens een koeriersdienst, terwijl je slechts als particulier bekend bent bij de verzekeraar. 
 • Schade die is veroorzaakt door een bestuurder zonder geldig rijbewijs.
 • Schade die is veroorzaakt terwijl de bestuurder onder invloed is.

 

Auto aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel erg handig! Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Enkele voorbeelden zijn:

 • Je stoot de dure, antieke vaas van je tante omver.
 • Je hond veroorzaakt schade aan het hek van de buurman.
 • Je kind rijdt met de fiets tegen de geparkeerde auto van de buurvrouw aan.
 • Je stoot bij iemand een glas rode wijn omver, waardoor de rode wijn vervolgens over het kleed heen gaat.

Hoeveel vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering?

Bij een aansprakelijkheidsverzekering kun je vaak kiezen voor een verzekerd bedrag tot € 1.500.000,- of tot € 2.500.000,-. Daarnaast kiest je voor een alleenstaande dekking of familiedekking. Op de aansprakelijkheidsverzekering zijn schades door logés, personeel, kinderen en huisdieren meeverzekerd. Het huisdier dient dan wel particulier eigendom te zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering uitsluitingen

Er zijn een aantal situaties waar de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking voor biedt. De aansprakelijkheidsverzekering kent de volgende uitsluitingen:

 • Schades veroorzaakt met een voertuig, hier moet je een WA verzekering voor afsluiten.
 • Schades die je maakt aan gehuurde of geleende zaken/objecten.
 • Schades die je opzettelijk veroorzaakt.

Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

Een goedkope autoverzekering kiezen met deze tips

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kom ik erachter of mijn auto verzekerd is?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe kies ik voor de beste autoverzekering?

> Lees meer

 

Blog homepage