Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel wegenbelasting per maand moet ik betalen?

Wegenbelasting is een belasting die iedere autobezitter in Nederland betaalt. Hoeveel wegenbelasting, en of u wegenbelasting moet betalen, hangt af van verschillende factoren. 

Wegenbelasting

 

Wegenbelasting berekenen: de wegenbelasting check

Voor het berekenen van de wegenbelasting houdt u het kenteken van de desbetreffende auto bij de hand. Het kenteken bevat veel informatie over de auto, zoals; het gewicht, de brandstof, in welke mate de auto slecht is voor het milieu en de leeftijd van de auto. Dit zijn gegevens die u - naast uw provincie - invult tijdens het berekenen van de wegenbelasting bij de Belastingdienst.

Weet u de gegevens niet uit uw hoofd? Geen probleem! Via de website van de RDW kunt u alle gegevens over uw auto via het kenteken opvragen. De gegevens zijn ook terug te vinden op het kentekenbewijs of in de advertentie van de - potentieel nieuwe - auto. 

 

Hoeveel wegenbelasting betaal ik?

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Het gewicht van uw auto.
 • De provincie waarin u woont.
 • De hoeveelheid uitstoot van CO2.
 • Het brandstofverbruik van uw auto.
 • Het soort brandstof: benzine, diesel, LPG.
 • Het soort voertuig: personenauto, bestelauto, etc.
 • De periode waarover de wegenbelasting wordt betaald.
Checklist

Het gewicht van uw auto

Het gewicht van uw auto speelt een belangrijke rol in het motorrijtuigenbelasting berekenen. U kunt ervan uitgaan dat u meer wegenbelasting betaalt voor een zwaardere auto, dan voor een klein, licht autootje.  

De provincie waarin u woont

Hoeveel wegenbelasting u betaalt hangt ook af van de provincie waarin u woont. Iedere provincie bepaalt zelf de hoogte van deze zogenaamde provinciale opcenten. Ieder jaar stelt de minister van Financiën de maximale hoogte voor motorrijtuigenbelasting vast.

De hoeveelheid uitstoot van CO²

Hoe schoner uw auto, hoe minder wegenbelasting u betaalt. Een schone auto, die weinig kg CO2 per kilometer uitstoot, is minder belastend voor het milieu. 

Het brandstofverbruik van uw auto

U betaalt minder wegenbelasting als u een zuinige auto rijdt. Een auto die weinig benzine verbruikt is minder belastend voor het milieu. Dit wordt beloond door een lagere wegenbelasting. 

Het soort brandstof: benzine, diesel, LPG

Voor diesel en benzine auto’s betaalt u vaak meer wegenbelasting dan voor een auto die op LPG rijdt. De wegenbelasting voor diesel is daarnaast gemiddeld 15% hoger dan de wegenbelasting voor benzine.

Het soort voertuig: personenauto, bestelauto, etc.

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt mede bepaald door het soort voertuig dat wordt belast. U betaalt voor een grote bestelbus meer wegenbelasting dan voor een kleine personenauto vanwege het gewicht en CO2 uitstoot.

Wegenbelasting per maand of per kwartaal

U kunt ervoor kiezen de wegenbelasting per maand of per kwartaal te betalen. Voor het niet betalen van de wegenbelasting kunt u een fikse boete krijgen! Wij raden daarom aan wegenbelasting automatisch te laten incasseren, zodat u het niet vergeet. 


 

Wanneer geen wegenbelasting betalen?

Bij bepaalde voertuigen hoeft u geen wegenbelasting te betalen, zoals:

 • Caravans.
 • Landbouwmachines.
 • Elektrische voertuigen.
 • Oldtimers van 40 jaar en ouder.
 • Betelauto met gehandicaptenregeling.
 • Voertuigen die geschorst of verkocht zijn.

Heeft u uw auto verkocht of geschorst? Dan hoeft u uiteraard geen wegenbelasting meer te betalen. Bij verkoop en schorsing zet de Belastingdienst de wegenbelasting automatisch stop. Uiteraard krijgt u te veel betaalde belasting teruggestort. Middels het vrijwaringsbewijs of schorsingsbewijs kunt tevens uw autoverzekering opzeggen


 

Besparen op uw autoverzekering

Wilt u maandelijks besparen op uw autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. U krijgt altijd 5% korting op uw premie, elk jaar weer. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kies ik voor de beste autoverzekering?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Tips bij het kiezen voor een goedkope autoverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage