Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel wegenbelasting per maand moet ik betalen?

Wegenbelasting is een belasting die iedere autobezitter in Nederland betaalt. Hoeveel wegenbelasting, en of je wegenbelasting moet betalen, hangt af van verschillende factoren. 

Wegenbelasting


 

Wegenbelasting berekenen: de wegenbelasting check

Voor het berekenen van de wegenbelasting houd je het kenteken van de desbetreffende auto bij de hand. Het kenteken bevat veel informatie over de auto, zoals; het gewicht, de brandstof, in welke mate de auto slecht is voor het milieu en de leeftijd van de auto. Dit zijn gegevens die je - naast je provincie - invult tijdens het berekenen van de wegenbelasting bij de Belastingdienst.

Weet je de gegevens niet uit je hoofd? Geen probleem! Via de website van de RDW kun je alle gegevens over je auto via het kenteken opvragen. De gegevens zijn ook terug te vinden op het kentekenbewijs of in de advertentie van de - potentieel nieuwe - auto. 

 

Hoeveel wegenbelasting betaal ik?

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Het gewicht van je auto.
 • De provincie waarin je woont.
 • De hoeveelheid uitstoot van CO2.
 • Het brandstofverbruik van je auto.
 • Het soort brandstof: benzine, diesel, LPG.
 • Het soort voertuig: personenauto, bestelauto, etc.
 • De periode waarover de wegenbelasting wordt betaald.
Checklist

Het gewicht van je auto

Het gewicht van je auto speelt een belangrijke rol in het motorrijtuigenbelasting berekenen. Je kunt ervan uitgaan dat je meer wegenbelasting betaalt voor een zwaardere auto, dan voor een klein, licht autootje.  

De provincie waarin je woont

Hoeveel wegenbelasting je betaalt hangt ook af van de provincie waarin je woont. Iedere provincie bepaalt zelf de hoogte van deze zogenaamde provinciale opcenten. Ieder jaar stelt de minister van Financiën de maximale hoogte voor motorrijtuigenbelasting vast.

De hoeveelheid uitstoot van CO2

Hoe schoner je auto, hoe minder wegenbelasting je betaalt. Een schone auto, die weinig kg CO2 per kilometer uitstoot, is minder belastend voor het milieu. 

Het brandstofverbruik van je auto

Je betaalt minder wegenbelasting als je een zuinige auto rijdt. Een auto die weinig benzine verbruikt is minder belastend voor het milieu. Dit wordt beloond door een lagere wegenbelasting. 

Het soort brandstof: benzine, diesel, LPG

Voor diesel en benzine auto’s betaal je vaak meer wegenbelasting dan voor een auto die op LPG rijdt. De wegenbelasting voor diesel is daarnaast gemiddeld 15% hoger dan de wegenbelasting voor benzine.

Het soort voertuig: personenauto, bestelauto, etc.

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt mede bepaald door het soort voertuig dat wordt belast. Je betaalt voor een grote bestelbus meer wegenbelasting dan voor een kleine personenauto vanwege het gewicht en CO2 uitstoot.

Wegenbelasting per maand of per kwartaal

Je kunt ervoor kiezen de wegenbelasting per maand of per kwartaal te betalen. Voor het niet betalen van de wegenbelasting kun je een fikse boete krijgen! Wij raden daarom aan wegenbelasting automatisch te laten incasseren, zodat je het niet vergeet. 


 

Wanneer geen wegenbelasting betalen?

Bij bepaalde voertuigen hoef je geen wegenbelasting te betalen, zoals:

 • Caravans.
 • Landbouwmachines.
 • Elektrische voertuigen.
 • Oldtimers van 40 jaar en ouder.
 • Betelauto met gehandicaptenregeling.
 • Voertuigen die geschorst of verkocht zijn.

Heb je jouw auto verkocht of geschorst? Dan hoef je uiteraard geen wegenbelasting meer te betalen. Bij verkoop en schorsing zet de Belastingdienst de wegenbelasting automatisch stop. Uiteraard krijg je te veel betaalde belasting teruggestort. Middels het vrijwaringsbewijs of schorsingsbewijs kun je tevens je autoverzekering opzeggen


 

Besparen op je autoverzekering

Wil je maandelijks besparen op je autoverzekering? Kies dan voor een autoverzekering van UnitedConsumers. Je krijgt altijd 5% korting op je premie, elk jaar weer. Zo houd je meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe kies ik voor de beste autoverzekering?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Tips bij het kiezen voor een goedkope autoverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage