Welke motorolie heb ik nodig?

Welke motorolie heeft uw auto nodig? Goede vraag! Wanneer u de motorolie in uw auto zelf wilt bijvullen, peilen of verversen, is het belangrijk dat u de juiste motorolie gebruikt. Welke olie geschikt is voor uw auto en waar u op moet letten bij de aankoop ervan, leest u op deze pagina.

Welke motorolie moet er in mijn auto?

Aan aanbod geen gebrek als het om motorolie gaat. Om de juiste keuze te maken, is het handig om te weten uit welke belangrijke eigenschappen een goede motorolie bestaat. Wij helpen u in 4 stappen naar de beste motorolie voor uw auto:

Stap 1: kies de benodigde viscositeit

De belangrijkste eigenschap van motorolie is de viscositeit. Viscositeit wordt aangeduid met de afkorting SAE, ofwel Society of Automotive Engineers. Viscositeit betekent letterlijk de dikte van de olie. Het is belangrijk dat de olie, ongeacht de temperatuur, bij alle onderdelen van de motor kan komen. Dankzij motorolie schuren de metalen delen van de motor namelijk niet tegen elkaar.

Stap 2: bepaal welke dichtheid de olie moet hebben

De dichtheid van de olie verandert door de buitentemperatuur. De dikte van de motorolie bij lage temperaturen wordt aangeduid met een cijfer en de letter W. De letter W staat voor ‘Winter’, makkelijk te onthouden dus! De dikte van de motorolie bij hoge temperaturen wordt aangeduid met een cijfer, bijvoorbeeld 40. Een 10W-40 olie is bij warm weer dikker dan een 10W-30 olie. Dit betekent hoe hoger het getal, des te beter de werking met warm weer. Voor de werking van de olie met koud weer geldt: hoe lager het getal van de W, hoe beter de werking met koud weer.

Stap 3: welke kwaliteit moet de motorolie hebben? 

Naast de dichtheid van de motorolie zijn er ook verschillende kwaliteitsclassificaties, waaronder API en ACEA.

 • API
  API (American Petroleum Institute) maakt een onderscheid tussen diesel- en benzinemotoren en wordt aangeduid met twee letters. Geschikt voor benzine? Dan begint het met de letter S. Geschikt voor diesel? Dan begint het met de letter C. De tweede letter geeft het kwaliteitsniveau aan. Hoe hoger de plek van de (tweede) letter in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit.
   
 • ACEA
  ACEA is een Europese kwaliteitsclassificatie. Het bestaat uit een letter met een cijfer erachter. Er is onderscheid tussen benzine-  (A), lichte diesel- (B) en zwarte dieselmotoren (E). Hoe hoger het cijfer achter de letter, des te hoger de kwaliteit van de olie.

Stap 4: kies het soort motorolie

Er zijn verschillende soorten motorolie voor uw auto. Zo kunt u kiezen uit minerale motorolie, synthetische motorolie of halfsynthetische motorolie.

 • Minerale motorolie
  Minerale motorolie bestaat uit ruwe aardolie en waterstof. Minerale motorolie is de goedkoopste variant van de motoroliën. Oudere auto’s gebruiken vaak enkel minerale motorolie. Doet u dit niet, dan gaat de motor kapot.
   
 • Synthetische motorolie
  Synthetische motorolie is beter bestand tegen hoge temperaturen, leidt tevens tot verlaging van brandstofverbruik en heeft vaak een reinigende werking. Synthetische motorolie is geschikt voor nieuwere auto’s. Dankzij uitgebreide behandelingen en chemisch processen heeft synthetische motorolie een verbeterde werking ten opzichte van minerale motorolie. Bij een volsynthetische motorolie worden twee soorten synthetische basisoliën gebruikt om tot het juiste resultaat te komen.
   
 • Halfsynthetische motorolie
  Synthetische motorolie is vaak wel iets prijziger dan minerale olie, daarom zijn er halfsynthetische motoroliën op de markt gebracht. Een halfsynthetische motorolie is een mix tussen minerale en synthetische motorolie. Dit maakt de aankoop wat aangenamer voor de portemonnee. Daarbij is de olie wel beter voor de motor dan puur minerale motorolie.

Motorolie advies

Twijfelt u welke motorolie in uw auto moet of wat de beste motorolie is voor uw auto? Raadpleeg dan het instructieboekje van uw auto. Zo weet u zeker welke olie in uw auto moet. 


Aanbevolen voor u


Blog homepage