Welke motorolie heb ik nodig?

Wilt u zelf de olie bijvullen,  peilen of verversen? Zorg er dan voor dat u zeker de juiste motorolie heeft. Verkeerde motorolie kan namelijk blijvende schade aanrichten aan de motor. Toch geldt altijd dat een andere motorolie nog altijd beter is dan te weinig of helemaal geen motorolie! Op deze pagina leest u meer informatie over motorolie en welke verschillende soorten er zijn.

Welke motorolie moet er in mijn auto?

Om beter te kunnen begrijpen welke motorolie u nodig heeft, leggen we eerst een aantal technische zaken uit:

De belangrijkste eigenschap van motorolie is de viscositeit. Viscositeit wordt aangeduid met de afkorting SAE, ofwel Society of Automotive Engineers. Viscositeit betekent letterlijk de dikte van de olie. Het is belangrijk dat de olie, ongeacht de temperatuur, bij alle onderdelen van de motor kan komen. Dankzij motorolie schuren de metalen delen van de motor namelijk niet tegen elkaar.

De dichtheid van de olie verandert door de buitentemperatuur. De dikte van de motorolie bij lage temperaturen wordt aangeduid met een cijfer en de letter W. De letter W staat voor ‘Winter’, makkelijk te onthouden dus! De dikte van de motorolie bij hoge temperaturen wordt aangeduid met een cijfer, bijvoorbeeld 40.

Een 10W-40 olie is bij warm weer dikker dan een 10W-30 olie. Dit betekent hoe hoger het getal, des te beter de werking met warm weer. Voor de werking van de olie met koud weer geldt: hoe lager het getal van de W, hoe beter de werking met koud weer.

Kwaliteitsclassificaties 

Naast de dichtheid van de motorolie zijn er ook  verschillende kwaliteitsclassificaties, waaronder API en ACEA.

API

API (American Petroleum Institute) maakt een onderscheid tussen diesel- en benzinemotoren en wordt aangeduid met twee letters. Geschikt voor benzine? Dan begint het met de letter S. Geschikt voor diesel? Dan begint het met de letter C. De tweede letter geeft het kwaliteitsniveau aan. Hoe hoger de plek van de (tweede) letter in het alfabet, hoe hoger de kwaliteit.

ACEA

ACEA is een Europese kwaliteitsclassificatie. Het bestaat uit een letter met een cijfer erachter. Er is onderscheid tussen benzine-  (A), lichte diesel- (B) en zwarte dieselmotoren (E). Hoe hoger het cijfer achter de letter, des te hoger de kwaliteit van de olie.

Welke olie: minerale of synthetische motorolie? 

Er zijn twee verschillende soorten motorolie, namelijk minerale en synthetische motorolie. 

Minerale motorolie

Minerale motorolie bestaat uit ruwe aardolie en waterstof. Minerale motorolie is de goedkoopste variant van de motoroliën. Oudere auto’s gebruiken vaak enkel minerale motorolie. Doet u dit niet, dan gaat de motor kapot.

Synthetische motorolie

Dankzij uitgebreide behandelingen en chemisch processen heeft synthetische motorolie een verbeterde werking ten opzichte van minerale motorolie. Bij een volsynthetische motorolie worden twee soorten synthetische basisoliën gebruikt om tot het juiste resultaat te komen.

Synthetische motorolie is beter bestand tegen hoge temperaturen, leidt tevens tot verlaging van brandstofverbruik en heeft vaak een reinigende werking. Synthetische motorolie is geschikt voor nieuwere auto’s. 

Halfsynthetische motorolie

Synthetische motorolie is vaak wel iets prijziger dan minerale olie, daarom zijn er halfsynthetische motoroliën op de markt gebracht. Een halfsynthetische motorolie is een mix tussen minerale en synthetische motorolie. Dit maakt de aankoop wat aangenamer voor de portemonnee. Daarbij is de olie wel beter voor de motor dan puur minerale motorolie.

Welke motorolie past bij mijn auto?

Raadpleeg altijd eerst het instructieboekje van de auto. Zo weet u zeker welke olie er in uw auto moet. In het instructieboekje vindt u onder andere de vereiste viscositeit. 

Blog homepage