Youngtimers en een autoverzekering

Iedereen is wel bekend met de term oldtimer, maar tegenwoordig kennen we ook de zogenaamde youngtimer. Een auto met een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar die in de toekomst een echte klassieker wordt. Daarnaast zijn bepaalde youngtimers voor zakelijk gebruik erg voordelig. Benieuwd hoe u een youngtimer verzekerd? De voorwaarden zijn namelijk net even anders.

banner youngtimer

Een youngtimer: wat is dat?

Allereerst is het natuurlijk de vraag: wat is een youngtimer? Youngtimers zijn auto’s met een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar. Eigenlijk bestaan er twee verschillende categorieën. De youngtimer voor dagelijks gebruik, vanwege het fiscale voordeel. Daarnaast worden bepaalde youngtimers enkel hobbymatig gebruikt, vanwege het (toekomstige) exclusieve karakter van de auto.

Een youngtimer die u dagelijks rijdt, wordt met een reguliere autoverzekering verzekerd. Voor de laatste categorie kan een speciale youngtimer autoverzekering afgesloten worden. Uw youngtimer moet dan getoetst worden aan de volgende voorwaarden.

  • U gebruikt uw youngtimer niet dagelijks (bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer)
  • De auto is ten minste 15 jaar oud (in sommige gevallen zelfs 10 jaar)
  • U rijdt maximaal 5000 of 7500 kilometer per jaar

Bij een youngtimer weet u dat de auto in de toekomst een echte klassieker gaat worden. Dit is meestal, omdat er maar weinig auto’s van een bepaald model zijn gemaakt en er een ontzettend grote vraag naar dat specifieke model is. De auto stijgt dan vrijwel altijd in waarde.

Youngtimer en uw autoverzekering

Uiteindelijk bepalen de belastingdienst en uw verzekeraar of de auto voor youngtimer doorgaat. Voor een speciale youngtimer autoverzekering heeft u vrijwel altijd een taxatierapport nodig. Op die manier heeft u voor de verzekering een bewijs dat uw auto daadwerkelijk meer waard is dan de leeftijd doet vermoeden. Vaak zijn auto’s rond die leeftijd namelijk al afgeschreven.

Een youngtimer voor dagelijks gebruik verzekeren is in veel gevallen goedkoper. Dit komt doordat de auto veel minder kilometers maakt, dus er is minder risico op schade. Het is ook mogelijk om uw youngtimer voor dagelijks gebruik te verzekeren. Dan betaalt u de kosten voor een reguliere WA-, beperkt casco of allriskverzekering.

Youngtimer en bijtelling

Youngtimers zijn erg in trek bij ondernemers. De auto’s kunnen belastingtechnisch een enorm voordeel opleveren. Dat heeft te maken met de hoge bijtelling voor nieuwe auto’s en een speciaal bijtellingstarief voor auto’s ouder dan 15 jaar. U betaalt dan slecht bijtelling over de aankoopwaarde van uw youngtimer in plaats van de cataloguswaarde in het geval van een nieuwe auto.

Verder mag u, net als bij een nieuwe auto van de zaak, gebruik maken van alle aftrekposten als reparaties, benzine, tol, wegenbelasting en parkeergeld. Uiteraard heeft een youngtimer meer onderhoud nodig, want het is een oudere auto. Toch vallen die kosten in het niet bij het fiscale voordeel en de lage aanschafwaarde van een youngtimer.

Blog homepage