Olie verversen

Eens in de zoveel tijd moet je de olie verversen van de auto. Je denkt waarschijnlijk: ‘dát laat ik wel door een garage doen!’, terwijl je dit klusje prima zelf kunt doen! Graag lopen wij op deze pagina de stappen samen met je door. Vanaf nu kun je het prima zelf!

Olie verversen

Motorolie zorgt ervoor dat je auto goed functioneert. Hoe vaak je de olie moet verversen, hangt af van jet type auto en de hoeveelheid kilometers die je rijdt. Let op! Gebruik altijd de juiste motorolie: verkeerde motorolie kan namelijk schadelijk zijn voor de motor! 

Tip: Voor de juiste motorolie en termijn voor het verversen van de olie check je het instructieboekje van de auto.

Bereid je goed voor! Wanneer er geen olie in de auto zit, kunt je namelijk niet met de auto snel even iets gaan halen zonder de motor flink te beschadigen. Daarom geven wij je eerst een lijstje met benodigdheden:

  • Een trechter 
  • Een oliefiltersleutel
  • Een nieuw oliefilter 
  • Een paar oude doeken 
  • Een steeksleutel of dopsleutel
  • Een opvangbak (minimaal 5 liter)
  • Een nieuwe ringetje voor de aftapplug
  • De juiste (hoeveelheid) verse motorolie (+/- 4 liter)

Zelf olie verversen in 5 stappen

Volg de volgende stappen en ververs eenvoudig zelf je motorolie. Je hebt hier nooit meer een garage voor nodig, scheelt je weer mooi geld voor de leukere dingen in het leven.

1. Koude motor

Rijd een klein rondje met de auto, zo zorg je ervoor dat al het vuil wordt meegenomen. Laat de motor daarna een redelijke tijd afkoelen. De onderdelen waar je mee in aanraking komt (mogelijk ook de olie) kunnen gloeiend heet zijn!

2. Vlakke ondergrond

Zet de auto op een vlakke ondergrond, zodat de olie naar het laagste punt zakt. Krik eventueel de voorkant van de auto iets op. Zo kun je namelijk beter bij de aftapplug.

3. Olietank legen

Zet de opvangpak goed onder de aftapplug, draai de aftapplug eraf (grote bout, los te draaien met een moersleutel of inbussleutel).  Laat de olie uit de motor stromen. Draai de aftapplug terug erin met het nieuwe ringetje. Voor een optimale werking smeer je eerst  de ring in met verse olie.

4. Oliefilter vervangen

Draai het oliefilter uit de motor. Zit het oliefilter goed vast? Gebruik dan de oliefiltersleutel om het filter te verwijderen. Draai met je hand het nieuwe oliefilter vast. Maak de aftapplug en het raakvlak op de carterpan met een oude doek schoon.

5. Olie vullen

Vul de olietank vervolgens met de verse olie. Gebruik een trechter, zodat je niet knoeit. Controleer het oliepeil, zo zie je meteen of er voldoende olie in de motor zit. 

Tip: de oude motorolie kun je met een trechter terug in de verpakking van de nieuwe motorolie gieten. Deze verpakking kun je afgeven bij de milieustraat. Dan ben je ook meteen van je oude motorolie af!

Blog homepage