Contact
Mijn UnitedConsumers

Zwarte zaterdag 2023

Wanneer u op vakantie gaat met de auto, kunt u te maken krijgen met drukte onderweg naar uw bestemming. Wanneer zijn de zwarte zaterdagen in 2023?

zwarte zaterdag


 

Zwarte zaterdag 2023

Bekijk hieronder per land van bestemming (of doorreisland) de drukke dagen van 2023:

vlag frankrijk

Frankrijk

 

vlag belgie

België

 

vlag zwitserland

Zwitserland

 

vlag duitsland

Duitsland

 

vlag oostenrijk

Oostenrijk

 

vlag italie

Italië

 

vlag spanje

Spanje


 

Wat is zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag wordt gebruikt om topdrukte op de wegen aan te duiden. Het gaat vaak om landen als: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië. Er zijn meerdere dagen in het jaar waarop het op buitenlandse wegen druk is met vakantieverkeer. De drukte geldt met name in de zomervakanties.

De term 'zwart' komt van de Franse verkeersdienst Bison Futé. Deze verkeersdienst gebruikt een viertal kleuren om de drukte op de wegen aan te geven:

  • Groen: normale drukte.
  • Oranje: enige drukte.
  • Rood: veel drukte.
  • Zwart: topdrukte.

Vrij vertaald staat 'zwarte zaterdag' dus eigenlijk voor 'topdrukte'.


 

Slim omgaan met zwarte zaterdag

Drukte op de weg is niet te voorkomen, maar u kunt wel proberen om uw reis om de drukke dagen heen te plannen. Check van tevoren op welke dagen het (extreem) druk is en op welke dagen het rustiger is op de weg. Dit scheelt een hoop reistijd!

Controleer daarnaast of er alternatieve routes zijn op het moment dat u ziet dat er drukte ontstaat op de weg. Een alternatieve route kost vaak wat extra kilometers, maar zo hoeft u ten minste niet aan te sluiten in de file.

Tot slot is het slim om vóór vertrek een tolbadge te kopen. Zo kunt u vermijden dat u in de knelpunten van de tolwegen belandt. Dit scheelt weer wachten in de rij. U kunt een tolbadge kopen bij bijvoorbeeld de ANWB.


 

Autoverzekering en zwarte zaterdag

Het is verstandig om voor vertrek uw autoverzekering eens onder de loep te nemen. Bent u momenteel verzekerd in het land van bestemming of het doorreisland? Deze informatie vindt u op uw groene kaart. Daarnaast is het ook fijn om verzekerd te zijn bij pech. U kunt pechhulp afsluiten bij de ANWB, de autodealer of uw reisverzekering. Door op de hoogte te zijn van uw dekking, komt u niet voor verrassingen te staan. Wel zo fijn!


Ook interessant voor u
 

Auto wassen en poetsen

Met de auto op vakantie? Dit zijn de beste autovakantie tips!

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waarom zijn zomerbanden beter in de zomer?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Zo kunt u uw hond veilig vervoeren in de auto

> Lees meer

 

Blog homepage