Contact
Mijn UnitedConsumers

Zwarte zaterdag 2023/2024

Wanneer je op vakantie gaat met de auto, kun je te maken krijgen met drukte onderweg naar je bestemming. Wanneer zijn de zwarte zaterdagen in de winter van 2023/2024?

zwarte zaterdag


 

Zwarte zaterdag winter 2023/2024

Bekijk hieronder per land van bestemming (of doorreisland) de drukke dagen in de winter van 2023/2024:

vlag frankrijk

Frankrijk

 

vlag belgie

België

 

vlag zwitserland

Zwitserland

 

vlag duitsland

Duitsland

 

vlag oostenrijk

Oostenrijk

 

vlag italie

Italië

 

vlag spanje

Spanje


 

Wat is zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag wordt gebruikt om topdrukte op de wegen aan te geven. Het gaat vaak om landen als: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië. Er zijn meerdere dagen in het jaar waarop het op buitenlandse wegen druk is met vakantieverkeer. De drukte geldt met name in de zomervakanties.

De term 'zwart' komt van de Franse verkeersdienst Bison Futé. Deze verkeersdienst gebruikt een viertal kleuren om de drukte op de wegen aan te geven:

  • Groen: normale drukte.
  • Oranje: enige drukte.
  • Rood: veel drukte.
  • Zwart: topdrukte.

 

Slim omgaan met zwarte zaterdag

Drukte op de weg is niet te voorkomen, maar je kunt wel proberen om je reis om de drukke dagen heen te plannen.

Tip 1: Check de zwarte zaterdagen 2023/2024

Check van tevoren op welke dagen het (extreem) druk is en op welke dagen het rustiger is op de weg. Probeer de zwarte zaterdagen met topdructie zo veel mogelijk te vermijden door op een andere reisdag te vertrekken. Dit scheelt een hoop reistijd!

Tip 2: Kies een alternatieve route

Controleer daarnaast of er alternatieve routes zijn op het moment dat je ziet dat er op zwarte zaterdag drukte ontstaat op de weg. Een alternatieve route kost vaak wat extra kilometers, maar zo hoef je ten minste niet aan te sluiten in de file. Soms is de alternatieve zelfs sneller!

Tip 3: Koop een tolbadge

Bovendien kan het slim zijn om vóór vertrek een tolbadge te kopen. Zo kun je vermijden dat je in de knelpunten van de tolwegen belandt. Dit scheelt weer wachten in de rij. Het tolbedrag wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Goed om te weten: je kunt een tolbadge kopen bij bijvoorbeeld de ANWB.


 

Autoverzekering en zwarte zaterdag

Het is verstandig om voor vertrek je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Ben je momenteel verzekerd in het land van bestemming of het doorreisland? Deze informatie vind je op je groene kaart. Daarnaast is het ook fijn om verzekerd te zijn bij pech. Je kunt pechhulp afsluiten bij de ANWB, de autodealer of je reisverzekering. Door op de hoogte te zijn van je dekking, kom je niet voor verrassingen te staan. Wel zo fijn!


Ook interessant
 

auto vakantie

Hoe zit het met mijn autoverzekering het buitenland?

> Lees meer

 

auto kilometers

Waarom je kilometers per jaar meetellen bij je autoverzekering

> Lees meer

 

zuinig rijden

Hoe zuinig rijdt mijn auto? Bekijk het hier!

> Lees meer

 

Blog homepage