Contact
Mijn UnitedConsumers

Altijd goedkoop tanken

Brandstofpomp
Korting op alle brandstoffen
Brandstofpomp
Tankkaart is gratis bij gebruik
Brandstofpomp
Korting op ruim 600 locaties

Verkeerde brandstof getankt: dit kunt u doen

Verkeerd getankt? Wees gerust, want u bent niet de enige! Jaarlijks lijken een hoop mensen verkeerd te tanken. Bovendien hoeft uw auto niet direct afgeschreven te worden. Wat moet u doen als u de verkeerde brandstof heeft getankt? 

Verkeerde brandstof

Verkeerde brandstof getankt: wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Verkeerd tanken gebeurt vaak in het buitenland, bij een huurauto of als u eventjes niet oplet. Geen paniek, want uw auto is niet meteen afgeschreven. Stop wel direct met tanken, steek uw sleutel niet in het contact en volg de volgende stappen: 

  • Stap 1: Start de auto niet! De motor loopt vrijwel direct schade op.
  • Stap 2: Neem direct contact op met een pechhulpdienst. vraagteken
  • Stap 3: De pechhulpdienst zal uw motor leegpompen. 
  • Stap 4: Met een beetje geluk rijdt de auto meteen.

Verkeerde brandstof getankt: benzine vs. diesel

Benzine getankt in dieselauto, of diesel in benzineauto getankt? In beide gevallen kan de verkeerde brandstof ernstige schade veroorzaken aan uw auto. 

Benzine getankt i.p.v. diesel

Van alle keren dat er verkeerd wordt getankt, komt de fout van benzine in een dieselauto het meeste voor. Omdat diesel een smerende werking heeft - en benzine niet - kan zelfs de kleinste hoeveelheid benzine al veel schade toebrengen aan de dieselmotor. 

Diesel in benzineauto getankt

Diesel ontbrandt minder snel dan benzine. Hierdoor zult u snel merken dat de benzinemotor niet lekker loopt. Hoewel deze variant minder erg is dan benzine in dieselauto's, raden wij - zeker bij nieuwere auto's - diesel in plaats van benzine ten zeerste af. 


Verkeerde brandstof getankt en gereden

Als u toch met verkeerde brandstof heeft gereden, kan dit betekenen dat u onherstelbare schade heeft aan de motor. Laat in dat geval uw auto altijd nakijken door een garage. Reparaties die gedaan dienen te worden door verkeerde brandstof zijn niet gedekt door uw autoverzekering


Verkeerde benzine getankt: 95, 98

Als u zich een keer vergist tussen Euro 95 en Euro 98, dan is dat geen ramp. Beide soorten zijn benzine, en zijn dus bestemd voor benzineauto's. Auto's van na 1990 kunnen op Euro 95 rijden. Maar een auto die het beste presteert op Euro 98, kan ook werken op Euro 95. 


Verkeerd getankt: E10

Niet iedere auto kan rijden op E10 brandstof. E10 is een brandstof waar 10 procent bio-ethanol aan is toegevoegd. De naam is daarom gebaseerd op het percentage. Als u één keer E10 heeft getankt, terwijl uw auto daar niet geschikt voor is, zou dit geen probleem moeten zijn. Laat uw auto echter niet te lang stilstaan en vul uw tank weer bij met E5 na enkele ritten. 

Wilt u weten of uw auto geschikt is voor E10 benzine? Doe de check!

E10 check

Blog homepage

Terug naar boven