Hoe werken zonnepanelen?

Werking zonnepanelen; een erg technisch verhaal. Om de werking van zonnepanelen beter te kunnen begrijpen, is het goed om bepaalde onderdelen onder een vergrootglas te leggen, zoals zonnecellen, de omvormer en niet te vergeten: zonne-energie. Hoe werken zonnepanelen? Het antwoord vindt u op deze pagina!

Zonnepanelen banner

Werking zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u uw eigen stroom opwekken! Dat is wel zo fijn, want zo kunt besparen op uw energierekening. Een zonnepaneel werkt op zonne-energie. Het licht van de zon wordt opgevangen door zonnecellen en die zetten het zonlicht om in energie. Wij lichten de drie belangrijkste onderdelen van zonnepanelen aan u toe:

1. Werking zonne-energie

Zonne-energie is een verzamelnaam voor alle soorten energie die wordt gewonnen uit het licht van de zon. Zonne-energie is een duurzame energiebron, omdat het onuitputtelijk is. De zon zou namelijk genoeg massa hebben om nog zo'n 1,75 miljard jaar door te kunnen stralen! 

Zonne-energie kan op verschillende manieren omgezet worden in energie, namelijk:

  • Zonne-energie kan middels zonnepanelen worden omgezet in groene stroom.
  • Een zonneboiler kan middels zonnecollectoren zonne-energie omzetten in warmwater, maar daarover later meer!

2. Werking zonnecel

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen. Zonnecellen zijn gemaakt van een materiaal dat stroom geleidt zodra er licht op valt. De zon geeft natuurlijk erg veel licht af, en zodra de zon schijnt ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop en de negatieve lading onderop de cel. Dit wordt ook wel gelijkstroom genoemd.

3. Werking omvormer zonnepanelen

Via elektronische geleiders vindt het gelijkstroom zijn weg naar de omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde stroom zoals het uit uw stopcontact komt. De omvormer stuurt de stroom vervolgens het elektriciteitsnet op. Zo is de stroom klaar voor gebruik!

Werking slimme meter zonnepanelen

De meeste mensen zullen een slimme meter in huis hebben. Maar hoe zit het met de werking van een slimme meter in combinatie met zonnepanelen? 

Een slimme meter is handig, want de slimme meter houdt precies bij hoeveel stroom u zelf opwekt en teruglevert aan het net. Hier hoeft u dus niets voor te doen. U kunt hier zelfs een energieverbruiksmanager aan koppelen voor een nóg gedetailleerder inzicht in de productie en uw verbruik. Er zijn ook andere stroommeters op de markt, dus hoe zit het met de werking van deze andere soorten? Dat leggen wij graag aan u uit:

  • Zonnepanelen gaan ook perfect samen met de klassieke draaischijfmeter. Deze analoge energiemeter draait automatisch terug bij teruglevering aan het net. Het nadeel is dat u zelf geen gegevens heeft van hoeveel energie u teruglevert.
  • Het kan ook zijn dat u een digitale meter met terugleverregistratie heeft. Deze meter heeft een apart telwerk voor teruggeleverde energie en daarom is deze bijna net zo handig als een slimme meter!

Werking zonnecollector: het verwarmen van water

Een zonnepaneel-installatie is niet de enige installatie die werkt op zonne-energie. Ook zonnecollectoren werken op zonne-energie! Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat in huis - of soms zelfs ook op het dak!

In een zonnecollector loopt vloeistof. Doordat de zonnecollector zonlicht opvangt, wordt de vloeistof in de zonnecollector tot wel 90 graden opgewarmd. Middels het buizensysteem wordt de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater. Hierdoor wordt het water in het voorraadvat verwarmd en heeft u warm water!  


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage