Overstappen energieleverancier: wanneer kan dat?

Overstappen energie, wanneer en waarom doet u dat? Misschien bent u bij een andere energieleverancier goedkoper uit of krijgt u juist een betere service. Overstappen van energieleverancier lijkt moeilijk, maar dat is het niet! Wanneer overstappen van energie en hoe werkt overstappen? Wij leggen het graag aan u uit in dit artikel! 

overstappen energie header

 

Overstappen energie: wanneer?

Loopt uw energiecontract bijna af en wordt uw termijnbedrag steeds hoger? Dan is het wellicht verstandig om over te stappen van energieleverancier. Maar wanneer overstappen van energieleverancier en hoe lang van te voren kunt u overstappen van energieleverancier? Er zijn grofweg twee soorten energiecontracten te onderscheiden, namelijk: een energiecontract voor onbepaalde en voor bepaalde tijd:

 • Energiecontract: onbepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor onbepaalde tijd kunt u op elk gewenst moment overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Houd hierbij wel rekening met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.
   
 • Energiecontract: bepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor bepaalde tijd kunt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer de einddatum van uw huidige contract in zicht is. U kunt dit energiecontract het beste binnen 6 tot 8 weken voor het einde opzeggen, zonder dat u hier een opzegvergoeding voor moet betalen. 

De meeste energieleveranciers bieden contracten voor bepaalde tijd aan met een looptijd van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Wilt u graag weten welke contractvorm u heeft? Raadpleeg dan uw huidige energiecontract.

 

smiley

Wanneer overstappen energie?


Wanneer kunt u overstappen van energie? Het meest voordelige moment om over te stappen is net na de zomermaanden. In de zomer heeft u waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat u nog geld ontvangt van uw oude energieleverancier. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Stap direct over


Overstappen energie grafiek

Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer energie dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden.

Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht. Overstappen net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. U heeft dan nog niet de kans gehad om uw verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat u moet bijbetalen.

 

Overstappen energie wanneer een opzegboete?

Wanneer u uw energiecontract opzegt, wilt u natuurlijk geen opzegboete krijgen! Het is daarom belangrijk dat u goed kijkt naar de einddatum van uw huidige energiecontract én het soort contract dat u heeft.

Wilt u overstappen van energie? Dan kunt u 3 maanden vóór de einddatum van uw contract een nieuw energiecontract bij UnitedConsumers afsluiten. Houd er wel rekening mee dat u zelf de juiste startdatum door moet geven. Stapt u te vroeg over? Dan pleegt u in feite contractbreuk. Uw energieleverancier kan hier vervolgens een opzegvergoeding voor in rekening brengen. 

Sommige energieleveranciers vergoeden een eventuele opzegboete tot een maximaal bedrag. Of een opzegboete vergoed wordt en wat de hoogte van de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Sommige energieleveranciers hanteren een lagere - of zelfs geen - opzegboetes bij contractbreuk. Wilt u weten of een opzegboete op u van toepassing is? Neem dan contact op met uw huidige energieleverancier. 

De maximale opzegboetes zijn wettelijk vastgelegd.

Contract loopt af binnen Maximale boete voor stroom Maximale boete voor gas 
1,5 jaar (of eerder) € 50,- € 50,-
1,5 tot 2 jaar € 75,- € 75,-
2 tot 2,5 jaar € 100,- € 100,-
2,5 jaar (of later) € 125,- € 125,-
 

Overstappen van energieleverancier

U weet nu wanneer u kunt overstappen van energieleverancier, maar is de daadwerkelijke overstap moeilijk? Absoluut niet! Wij helpen u met ons stappenplan:

 • Stap 1: kies uw product.
  U kunt kiezen uit gas, stroom of gas & stroom.
   
 • Stap 2: bereken uw verbruik. 
  Bekijk hiervoor uw energieverbruik van het afgelopen jaar.
   
 • Stap 3: kies uw contractvorm en looptijd. 
  U heeft de keuze uit vast of variabel tarief en diverse looptijden van 1 tot 3 jaar.
   
 • Stap 4: lees de voorwaarden door. 
  Vergoedt de nieuwe leverancier een eventuele opzegboete en zegt uw nieuwe leverancier uw huidige contract op? Dan kunt u voor de einddatum van uw contract overstappen. Indien de nieuwe energieleverancier uw opzegboete niet vergoedt, kunt u uw huidige contract beter binnen 6 tot 8 weken voor het einde van uw huidige contract opzeggen. Op die manier hoeft u geen opzegboete te betalen.
   
 • Stap 5: voltooi uw aanmelding.
  Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw nieuwe energieleverancier en een bevestiging van beëindiging van het contract van uw oude leverancier.

 

Besparen door over te stappen

Het overstappen van energieleverancier loont in de meeste gevallen. Bovendien krijgt u vaak een leuke welkomstbonus wanneer u kiest voor een nieuwe energieleverancier. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw energie? Doe de check en houd meer over voor een leuker leven!

1 jaar vaste prijs
gas en stroom

energie ico


vink Weten waar u aan toe bent met een korte looptijd
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 

 

3 jaar vaste prijs
gas en stroom

energie ico


vink Het voordeel van 3 jaar geen verrassingen
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 

 

1 jaar variabele prijs
gas en stroom

energie ico


vink Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen
vink Een aantrekkelijke welkomstbonus

Bereken mijn tarief 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage