Contact
Mijn UnitedConsumers

Overstappen energieleverancier: wanneer kan dat?

Overstappen energie, wanneer en waarom doet u dat? Misschien bent u bij een andere energieleverancier goedkoper uit of krijgt u juist een betere service. Overstappen van energieleverancier lijkt moeilijk, maar dat is het niet! Wanneer overstappen van energie en hoe werkt overstappen? Wij leggen het graag aan u uit in dit artikel! 

overstappen energie header


 

Overstappen energie: wanneer?

Loopt uw energiecontract bijna af en wordt uw termijnbedrag steeds hoger? Dan is het wellicht verstandig om over te stappen van energieleverancier. Maar wanneer overstappen van energieleverancier en hoe lang van te voren kunt u overstappen van energieleverancier? Er zijn grofweg twee soorten energiecontracten te onderscheiden, namelijk: een energiecontract voor onbepaalde en voor bepaalde tijd:

 • Energiecontract: onbepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor onbepaalde tijd kunt u op elk gewenst moment overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Houd hierbij wel rekening met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.
   
 • Energiecontract: bepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor bepaalde tijd kunt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer de einddatum van uw huidige contract in zicht is. U kunt dit energiecontract het beste binnen 6 tot 8 weken voor het einde opzeggen, zonder dat u hier een opzegboete voor moet betalen. 

De meeste energieleveranciers bieden contracten voor bepaalde tijd aan met een looptijd van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Wilt u graag weten welke contractvorm u heeft? Raadpleeg dan uw huidige energiecontract.


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang € 120,00 extra korting
 • 1 jaar lang zekerheid
   
Postcode
Huisnr.
 

 

Wanneer overstappen energie?

Wanneer kunt u overstappen van energie? Het meest voordelige moment om over te stappen is net na de zomermaanden. In de zomer heeft u waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat u nog geld ontvangt van uw oude energieleverancier. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


 

Overstappen energie grafiek

 

Uw maandbedrag wordt berekend op basis van uw gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruikt u vaak meer energie dan waar u per maand voor betaalt. In de zomermaanden verbruikt u vaak een stuk minder, maar blijft u evenveel betalen als in de wintermaanden.

Met de zomermaanden trekt u daarom als het ware het hoge verbruik van de winter weer recht. Overstappen net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. U heeft dan nog niet de kans gehad om uw verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat u moet bijbetalen.


 

Overstappen energie wanneer een opzegboete?

Wanneer u uw energiecontract opzegt, wilt u natuurlijk geen opzegboete krijgen! Het is daarom belangrijk dat u goed kijkt naar de einddatum van uw huidige energiecontract én het soort contract dat u heeft.

Wilt u overstappen van energie? Dan kunt u 3 maanden vóór de einddatum van uw contract een nieuw energiecontract bij UnitedConsumers afsluiten. Houd er wel rekening mee dat u zelf de juiste startdatum door moet geven. Stapt u te vroeg over? Dan pleegt u in feite contractbreuk. Uw energieleverancier kan hier vervolgens een opzegboete voor in rekening brengen. 

Of een opzegboete vergoed wordt en wat de hoogte van de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. De opzegboete wordt berekend aan de hand van uw energietarieven, de markttarieven en uw jaarverbruik. Wilt u weten of een opzegboete op u van toepassing is? Neem dan contact op met uw huidige energieleverancier. 

> Meer over opzegboetes


 

Overstappen van energieleverancier

U weet nu wanneer u kunt overstappen van energieleverancier, maar is de daadwerkelijke overstap moeilijk? Absoluut niet! Wij helpen u met ons stappenplan:

 • Stap 1: kies uw product.
  U kunt kiezen uit gas, stroom of gas & stroom.
   
 • Stap 2: bereken uw verbruik. 
  Bekijk hiervoor uw energieverbruik van het afgelopen jaar.
   
 • Stap 3: kies uw contractvorm en looptijd. 
  U heeft de keuze uit vast of variabel tarief en diverse looptijden.
   
 • Stap 4: lees de voorwaarden door. 
  Vergoedt de nieuwe leverancier een eventuele opzegboete en zegt uw nieuwe leverancier uw huidige contract op? Dan kunt u voor de einddatum van uw contract overstappen. Indien de nieuwe energieleverancier uw opzegboete niet vergoedt, kunt u uw huidige contract beter binnen 6 tot 8 weken voor het einde van uw huidige contract opzeggen. Op die manier hoeft u geen opzegboete te betalen.
   
 • Stap 5: voltooi uw aanmelding.
  Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging van uw nieuwe energieleverancier en een bevestiging van beëindiging van het contract van uw oude leverancier.

 

Vergelijken en overstappen

Wanneer u wilt overstappen, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten bij welke energieleverancier u het goedkoopste uit bent. Met UnitedConsumers wordt energie vergelijken gemakkelijk.

Energie vergelijken


 

Overstappen naar UnitedConsumers

Wilt u 100% Nederlandse groene stroom én besparen op uw vaste lasten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Bij ons kiest u voor voordelige stroom en/of gastarieven. Wilt u weten waar onze groene stroom precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

energiecontract

Direct een voordelig energiecontract kiezen

> Bereken mijn tarief

 

Zonneboiler of warmtepomp

Energieleverancier kiezen: waar op letten?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Eenvoudig energie vergelijken met deze tips!

> Lees meer

 

Blog homepage