Contact
Mijn UnitedConsumers

Windmolen kopen? Een kleine windmolen thuis

Windmolen kopen? Dat kan als particulier! En het voordeel is dat je met een kleine windturbine - oftewel een windmolen voor thuis - zelf groene stroom op kunt wekken. Maar wat kost een windmolen voor thuis? En wat zijn de voor- en nadelen van een windmolentje thuis?

Windmolen kopen thuis


 

Wat is een kleine windmolen?

Een kleine windmolen is, eigenlijk zoals de naam al zegt, een kleine windmolen, maar dan voor thuis. Dit betekent dat je als particulier een windmolen kunt kopen! Een kleine windmolen voor thuis komt in vele soorten en maten. Zo kan een windmolen thuis op je dak of in je tuin geplaatst worden. Een kleine windmolen is vaak tussen de 2 en 15 meter lang. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een windmolentje op je dak veel kleiner dan een windmolen in je tuin. Voor een redelijke opbrengst is een windmolentje ideaal voor woningen op een groot en open veld, of bovenop een flatgebouw.


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van een vast en scherp tarief. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

  • Voordelige tarieven.
  • 1 jaar lang een vaste, lage prijs.
  • 100% Nederlandse groene stroom.
     
Postcode
Huisnr.
 

 

Welk windmolentje kan ik kopen?

Welke kleine windmolen je wil kopen, hangt af van waar je woont en je persoonlijke voorkeur. Wij zetten enkele varianten van de kleine windmolen voor je op een rij:

Kleine windmolen met horizontale as

Een kleine windmolen met een horizontale as is eigenlijk hetzelfde als de grote windmolens die je ziet langs de weg, maar dan klein zodat het naast je huis of op het dak past!

Aan de kust of platteland is een horizontale-asturbine geschikt. Wanneer deze hoog wordt geplaatst, bijvoorbeeld op je dak, dan is het rendement goed te noemen! Want hoe meer wind, des te meer energie de windmolen opwekt. 

Kleine windmolen horizontaal

Kleine windmolen met verticale as (darrieus type)

Een windmolentje met een verticale as, oftewel een Darrieus windmolentje, is geschikt voor gebieden met variërende windrichtingen, zoals binnen een bebouwde omgeving. De verticale windturbine draait namelijk met de windrichting mee. 

Een Darrieus windmolentje kan hoge draaisnelheden behalen. Hierdoor produceert deze windmolen voor thuis meer energie, maar veroorzaakt ook iets meer geluidsoverlast.

Kleine windmolen verticaal

Een Savonius model windmolentje

Een Savonius windmolentje heeft bolvormige rotorbladen, en is ook een windmolen met een verticale as. Vaak zien Savonius windmolentjes er best fraai uit! Een Savonius windmolen heeft 'schoepvormige' bladen die de wind omvangen en van richting veranderen, waardoor energie wordt overgebracht op de verticale as.

En omdat er alleen door het verschil in weerstand de schoepen gaan draaien, is een Savonius windmolentje voor thuis ideaal omdat het bijna geen geluidsoverlast veroorzaakt. Daarnaast heeft het wel een lager rendement.

Savonius windmolen


 

Wat kost een windmolen?

De kosten van een windmolen voor thuis variëren tussen de € 600,- met een vermogen van ongeveer 0,5 kW, tot wel duizenden euro's voor hogere vermogens. Vooraf wordt de hoeveelheid wind in de omgeving en de dakconstructie van je huis onderzocht. Op dit moment biedt de overheid geen subsidies voor een windmolen aan huis. 

Zelfs bij de meest ideale, windrijke locaties is de investering van een kleine windmolen zelden binnen de levensduur - van ongeveer twintig jaar - terugverdiend. Een windmolen kopen doe je daarom vaak voor het milieu en omdat je duurzaam wil wonen, en niet per se voor je portemonnee.

Vergunning windmolen particulier

Voor een windmolen heb je als particulier bepaalde vergunningen nodig, zoals een omgevingsvergunning. Vraag dit daarom eerst na bij de gemeente, voor je een windmolen gaat kopen. De gemeente kan voor je nagaan of een kleine windmolen wel past in jouw omgeving, en of de windmolen niet te veel overlast geeft. Voor een kleine windmolen is het daarom vaak makkelijker om een vergunning te krijgen in een plattelandsgebied, dan in een drukke stad. 

Opbrengst kleine windmolen

De opbrengt van je kleine windmolen is afhankelijk van welke windmolen je wil kopen, de plaatsing van de windmolen thuis en hoe hoog de rotor zit. Het kan dus niet algemeen worden aangegeven wat exact de opbrengst zal zijn. Dit kan per locatie berekend en gemeten worden. Wel kunnen leveranciers van kleine windmolen vaak een inschatting maken op jaarbasis.  


 

Windmolen kopen: voordelen en nadelen

Een kleine windmolen heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Voordelen Nadelen
 
Milieubewuste investering
 
Grote investering
 
Relatief lage kosten per kWh vraagteken
 
Enkele vergunningen nodig
 
Zelfstandig groene stroom opwekken
 
Geen subsidie vanuit de overheid
 
Kleine windmolens besparen fossiele brandstoffen
 
Investering niet binnen levensduur windmolen terugverdiend

 

Groene stroom van UnitedConsumers

Is een windmolen voor thuis toch een te grote investering voor jou, maar wil je wel profiteren van duurzame windenergie? Kies dan voor energie van UnitedConsumers. Wij bieden 100% Nederlandse groene stroom tegen voordelige tarieven. Goed voor het milieu én jouw portemonnee!

Bereken mijn besparing


Ook interessant
 

WTW unit

WTW unit in de woning: hoe kun je daarmee verduurzamen?

 

 

Groen dak

Groen dak: dit zijn de voordelen van een groen dak!

 

 

zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen: waar kun je op letten?