Contact
Mijn UnitedConsumers

Geneesmiddelenvergoedingssysteem: hoe zit dat eigenlijk?

Het geneesmiddelenvergoedingssysteem bevat geneesmiddelen die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Het klinkt als een ingewikkeld systeem, maar dat is het niet. Wat het precies inhoudt en hoe het werkt, leggen wij graag aan je uit.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem


 

Geneesmiddelenvergoedingssysteem: wat is dat?

Het (GVS) geneesmiddelenvergoedingssysteem is een lijst met alle geneesmiddele die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem zijn daarnaast medicijnen opgenomen die je alleen vergoed krijgt als je aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Denk hierbij aan medicijnen voor een speciale aandoening of allergie.


 

Welke medicijnen worden vergoed?

Binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem geldt dat er voor elk medicijn, minimaal één soort moet worden vergoed door de basisverzekering. Per geneesmiddel zijn er verschillende fabrikanten, maar de zorgverzekeraar bepaalt zelf welke zij vergoedt. Dit heet het preferentiebeleid of voorkeursbeleid. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de goedkoopste variant van het medicijn. Wil je graag weten welke vergoeding voor welk medicijn geldt en wat de bijbehorende voorwaarden zijn? Op Medicijnkosten.nl kun je het makkelijk opzoeken.


 

Vergoeding medicijnen

Of medicijnen vergoed worden en hoe ze vergoed worden, zijn twee verschillende dingen. Voor het ene medicijn geldt het eigen risico en voor het andere medicijn geldt de eigen bijdrage. Het kan ook zo zijn dat er voor bepaalde medicijnen zowel het eigen risico als de eigen bijdrage geldt.

Medicijnen eigen bijdrage

Voor sommige medicijnen geldt een wettelijk eigen bijdrage. De overheid bepaalt welke medicijnen 'te duur' zijn en of je zelf moet bijbetalen. Het maximale bedrag voor de eigen bijdrage is vastgesteld op € 250,-. Maak je meer kosten? Dan vergoedt de zorgverzekering de rest.

Medicijnen eigen risico

Geneesmiddelen die binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem én het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar vallen, komen niet ten koste van het eigen risico. De zorgverzekering vergoedt dit medicijn dan volledig. Heeft jouw zorgverzekeraar geen voorkeursbeleid of worden medicijnen buiten het voorkeursbeleid voorgeschreven? Dan geldt wel het eigen risico.

Let op: vergoeding van de medicijnen is afhankelijk van jouw basisverzekering. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je mogelijk minder vergoed. Bij een naturapolis krijg je bijvoorbeeld vaak maximaal 80% vergoed bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, terwijl dit bij een combinatiepolis vaak wel 90% tot 100% is.


 

Welke medicijnen worden niet vergoed?

Medicijnen die niet in het geneesmiddelenvergoedingssysteem staan, worden in principe niet uit de basisverzekering vergoed. In sommige gevallen worden deze medicijnen toch vergoed:

  • Je hebt een zeldzame ziekte die bij 1 op de 150.000 Nederlanders voorkomt.
  • Je hebt een ziekte waar geen ander gelijkwaardig en geregistreerd medicijn voor is.
  • Je hebt een ziekte waar geen behandeling voor mogelijk is in Nederland. Een niet-geregistreerd medicijn is de enige mogelijkheid.

Ook interessant
 

stoppen met medicijnen

Hoe zit het met de vergoeding van medicijnen?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Waarom betaal ik terhandstellingskosten?

> Lees meer

 

basisverzekering vergoeding

Dit zijn de vergoedingen van de basisverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage