Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Kosten tandarts: welke tandartskosten zijn er?

Tandartskosten voor een controle zijn vaak niet zo hoog. Maar de kosten van een brug bij de tandarts kunnen aardig oplopen. En hoe zit het met de spoed tandartskosten? Op deze pagina vindt u de kosten van de tandarts in 2021!

banner tandarts

 

Kosten tandarts en uw zorgverzekering

Tandarts kosten voor personen vanaf 18 jaar worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kunt u hier een tandartsverzekering voor afsluiten. Zo kunt u er toch zorgen dat uw tandartskosten worden vergoed.

Een nieuwe tandartsverzekering afsluiten kan slechts enkele weken per jaar, namelijk vanaf 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw tandartsverzekering wijzigen na 1 januari? Halverwege het jaar overstappen van tandartsverzekering kan indien:

Tandartsverzekering afsluiten

Voorkom hoge tandartskosten door kritisch te blijven

U gaat er natuurlijk vanuit dat uw tandarts u voorziet van de beste zorg. Maar om onnodige tandartskosten te voorkomen, is het belangrijk dat u kritisch blijft en vragen stelt. Want waarom wordt een bepaalde behandeling voorgesteld? En is een foto één keer per jaar echt nodig? 

Om onverwachte hoge tandartskosten te voorkomen, is het ook een goed idee om af te spreken dat u vanaf een bepaald bedrag graag vooraf een kostenoverzicht ontvangt. Zo bent u goed voorbereid en weet u zeker of een tandartsverzekering afsluiten een goed idee is - of niet!  


 

Alle tandartskosten op een rij

Maar, wat kost een tandartsbehandeling? De tandarts beslist niet zelf hoeveel hij of zij vraagt voor een behandeling. Jaarlijks stelt de Nederlandse Zorgautoriteit de Tarievenlijst tandheelkundige zorg vast met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Een factuur van uw tandarts mag 10 tot 15 procent afwijken van de begrootte tandartskosten.

In de tarievenlijst zijn de tandartskosten voor een handeling gekoppeld aan een code. Die code kunt u terugvinden op de factuur van de tandarts. Wilt u weten welke codes er aan welke tandartskosten zijn gekoppeld? 

Code A:
Verdoving
Code M:
Preventie mondzorg
Code B:
Roesje
Code P:
Kunstgebit
Code C:
Periodieke controle
Code R:
Brug
Code C:
Spoed
Code R:
Kroon
Code E:
Wortelkanaalbehandeling
Code T:
Tandvleesbehandeling
Code G:
Kaakgewrichtbehandeling
Code U:
Uurtarief
Code H:
Chirurgie
Code V:
Gaatje vullen
Code J:
Implantaten
Code X:
Foto

 

Kosten tandarts verdoving (A-codes)

Een behandeling van uw gebit bij de tandarts kan pijnlijk zijn. De een kan daar wat beter tegen dan de ander, dus soms is het noodzakelijk of prettiger om de mond te laten verdoven. De verdoving kan een tandarts op verschillende manieren toedienen. Meestal gebeurt dit door een kleine injectie in het tandvlees. 

Narcose tandarts kosten

Soms is het zelfs nodig om te kiezen voor een algehele narcose of sedatie. Gaat u bij de tandarts onder narcose? In dat geval moet er een offerte worden opgesteld, omdat hier een anesthesioloog voor nodig is. Deze anesthesist is gespecialiseerd in het onder narcose brengen van patiënten. De prijs hiervoor staat niet vast en wordt met u besproken.


 

Kosten roesje tandarts (B-codes)

Wanneer u bang bent voor de tandarts, kunt u de tandarts om een roesje (lachgas) vragen. Een roesje verdooft niet alleen, maar zorgt er ook voor dat u rustiger bent. Een roesje wordt niet middels een naald toegediend, maar met een kapje over uw mond. Een roesje wordt bij zowel kinderen als volwassen gebruikt. 


 

Kosten tandarts controle (C-codes)

Zijn de kosten van een een controle bij de tandarts? Dat ligt er uiteraard aan welke handelingen de tandarts moet uitvoeren. Heeft u een aanvullende tandverzekering? Dan wordt de periodieke controle (deels) vergoed door uw verzekeraar. Het kan ook zijn dat de tandarts een uitgebreid onderzoek opstelt en een behandelplan vastlegt. Dit brengt uiteraard meer kosten met zich mee. 


 

Spoed tandartskosten (C-codes)

Het kan zijn dat u met spoed naar een tandarts moet. Denk aan een ongelukje waardoor een tand is uitgevallen, maar ook acute pijn aan uw tanden. In het weekend zijn er meestal spoedtandartsen werkzaam, maar ook bieden bepaalde tandartspraktijken een avondbehandeling of nachtbehandeling. Voor deze behandelingen wordt een extra toeslag gerekend. 


 

Kosten wortelkanaalbehandeling tandarts (E-codes)

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt vaak wanneer de pulpa van uw kies (levende gedeelte van de kies) is ontstoken. De pijn ervaart u door de zenuw in uw kies. Om de pijn te stoppen, moet de tandarts de zenuw verwijderen. Door de verhalen van anderen bent u wellicht bang voor een wortelkanaalbehandeling, maar u krijgt een verdoving voor deze behandeling. Bang zijn is dus niet nodig!


 

Kosten tandarts kaakgewrichtbehandeling (G-codes)

Heeft u pijn bij het kauwen? Of pijnlijke of vermoeide kauwspieren? Dan is het wellicht nodig dat u kaakgewrichtbehandelingen krijgt. Kaakgewrichtbehandelingen wordt ook wel gnathologische behandeling genoemd. Er wordt onderzocht waarom u last heeft van uw kaakgewricht en spieren. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt. 


 

Tandartskosten chirurgie (H-codes)

Soms komt het voor dat er kiezen getrokken moeten worden. Wanneer een kies erg kronkelige wortels heeft, maar ook voor het verwijderen van verstandskiezen, kunt u het beste naar een kaakchirurg gaan. Wanneer u een doorverwijzing heeft van uw tandarts, worden de kosten van de kaakchirurg vergoed vanuit uw basisverzekering. U betaalt hier wel eigen risico over. 


 

Tandarts implantaat kosten (J-codes)

Uw gebit zit met wortels in uw kaakbot vast. Implantaten worden ter vervanging, als kunstwortels, in uw kaakbot gezet. Het voelt hetzelfde als een natuurlijke wortel. Zonder wortels zal uw kaakbot slinken. Het kaakbot heeft namelijk kauwkracht nodig om sterk te blijven. Hierdoor zal de vorm van uw kaak, en dus gezicht, veranderen. Een implantaat functioneert als een natuurlijke wortel, waardoor u uw kaaklijn behoudt. 


 

Kosten preventie mondzorg (M-codes)

Een gaatje voorkomen is natuurlijk veel beter dan een gaatje laten behandelen. De tandarts kan u daarom voorlichting geven in de vorm van voedingsadvies. Ook gebitsreiniging en een fluoridebehandeling valt onder preventieve mondzorg. 


 

Kosten kunstgebit tandarts (P-codes)

Om goed te kunnen eten en praten, dient er een gebitsprothese geplaatst te worden wanneer alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit is een uitneembare prothese dat op maat wordt gemaakt. 


 

Kosten brug tandarts (R-codes)

Mist u één of meerdere tanden? Dan wordt er vaak een tandheelkundige brug geplaatst. Deze 'brug' wordt bevestigd aan pijlers aan de zijkant van het gat dat is ontstaan. Op die manier worden de nieuwe tanden aan het gebit bevestigd. Wat kost een brug bij de tandarts? Daar hebben wij het antwoord op!


 

Kosten kroon tandarts (R-codes)

Als een tand vervangen moet worden, kan er ook voor gekozen worden om een kroon te plaatsen. Een kroon is simpel gezegd een kapje dat over een bestaande tand of kies geplaatst wordt. Op die manier werkt de oude tand weer als vroeger, zonder dat de tand eruit moet. Ook het plaatsen van een kroon vereist, net als een brug, veel werk en deskundigheid. Wat kost een kroon bij de tandarts? 


 

Kosten tandvleesbehandelingen tandarts (T-codes)

Pijnlijk tandvlees is natuurlijk erg vervelend. Wanneer u te lang rond blijft lopen met ontstoken tandvlees, kan dit vervelende gevolgen hebben voor uw gebit. Het is daarom raadzaam zo spoedig mogelijk uw tandvlees te laten behandelen. Het behandelen van tandvlees kan bestaan uit het verwijderen van tandsteen, maar ook het behandelen van teruggetrokken tandvlees. 


 

Kosten tandarts uurtarief (U-codes)

U-codes hebben voornamelijk te maken met tijdtarief voor behandelingen van bijzondere zorggroepen, zoals verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten of extreem angstige patiënten. De U-code heeft ook te makkelijk met behandeling van patiënten in een Wlz-instelling. 


 

Kosten tandarts gaatje vullen (V-codes)

Een van de meest voorkomende ongemakken zijn gaatjes in de tanden. De tandarts kan deze gaatjes vullen. Daarbij heeft uw tandarts keuze uit verschillende materialen en soorten vullingen. Wat zijn de kosten van een gaatje vullen bij de tandarts? Dat verschilt per soort vulling en de plek van het gaatje. De exacte kosten voor het vullen van verschillende soorten gaatjes hebben wij voor u op een rijtje gezet:


 

Kosten foto tandarts (X-codes)

De tandarts heeft in sommige gevallen (röntgen)foto's nodig om te beoordelen hoe het met uw gebit gaat. Hoe de wortels groeien is bijvoorbeeld niet aan de buitenkant te zien. Een röntgenfoto is vaak binnen een paar minuten genomen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage

Terug naar boven