Zwanger zorgverzekering: de beste verzekering bij zwangerschap

De juiste zorgverzekering bij zwangerschap is belangrijk. In de basisverzekering zijn al een aantal verschillende vergoedingen opgenomen speciaal voor zwangere vrouwen. Toch kunt u dit nog uitbreiden met een aanvullende verzekering als u wilt. Wat is de beste zorgverzekering bij zwangerschap? En moet u uw zwangerschap melden bij uw zorgverzekeraar?

Zorgverzekering en zwanger

 

 

Zorgverzekering zwangerschap

U bent niet verplicht om uw zorgverzekering te wijzigen bij zwangerschap. Vanuit de basisverzekering wordt namelijk al veel zorg vergoed die u nodig heeft tijdens uw zwangerschap en in de periode daarna. Voor welke vergoedingen dat geldt, zetten wij op een rij voor u: 

 
Verloskundige zorg  vraagteken
 
Kraamzorg  vraagteken
 
Bevalling  vraagteken

 

Medische indicatie zwangerschap

Voor sommige vergoedingen heeft u een medische indicatie voor zwangerschap nodig. U heeft een medische indicatie nodig om de volgende zorg vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen:

  • NIPT-test.
  • Vlokkentest.
  • Combinatietest.
  • Vruchtwaterpunctie.
  • Bevalling ziekenhuis.

 

Medische indicatie bevalling

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie bevalling komt vaak voor in de volgende gevallen:

  • U heeft een ziekte of aandoening.
  • U heeft eerder een keizersnede gehad.
  • Er zijn problemen gedurende de bevalling.
  • Een eerdere zwangerschap heeft problemen gegeven.
  • Er zijn aandoeningen ontstaan tijdens de zwangerschap.

 

Beste zorgverzekering bij zwangerschap

Wat is de beste zorgverzekering bij zwangerschap? Allereerst zijn de vergoedingen in de basisverzekering voor iedereen gelijk. Aangezien er vanuit de basisverzekering al veel (noodzakelijk) zorg wordt vergoed, is niet elk type basisverzekering hetzelfde.

Zo kunt u kiezen uit bijvoorbeeld een naturapolis of een restitutiepolis. Deze keuze is belangrijk, want hiermee bepaalt u hoeveel keuzevrijheid in zorgverleners u heeft gedurende uw zwangerschap. Wij zetten de verschillen tussen de natura- en restitutiepolis graag voor u op een rij:

Naturapolis Restitutiepolis
Ruime keuze in zorgverleners. Volledige keuzevrijheid in zorgverleners.
Gecontracteerde zorgverleners 100% vergoed. Gecontracteerde zorgverleners 100% vergoed.

Niet gecontracteerde zorgverleners 80% vergoed

Niet gecontracteerde zorgverleners maximaal 100% vergoed van het het marktconform tarief.

Waarom kiezen voor een naturapolis?

In principe is een naturapolis een goede zorgverzekering bij zwangerschap. Bij een naturapolis is het verstandig om vooraf te controleren of uw zorgverleners gecontracteerd zijn. Denk hierbij aan uw verloskundige, het nabijgelegen ziekenhuis en de (gewenste) kraamzorg. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Waarom kiezen voor een restitutiepolis?

Heeft u liever alle keuzevrijheid en een voorkeur voor bijvoorbeeld een specifieke verloskundige, waarmee uw zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan is een restitutiepolis een betere verzekering bij zwangerschap voor u.


 

Aanvullende verzekering zwangerschap

De kosten van de bevalling en de kraamzorg worden vanuit de basisverzekering maar voor een deel vergoed. Daarom bieden veel zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen bij zwangerschap aan.

Vanuit een aanvullende verzekering kunt u namelijk extra vergoedingen krijgen voor alle zorg die bij een zwangerschap komt kijken. Zo kunt u bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage van kraamzorg en wordt uw bevalling in het ziekenhuis, ook zonder medische indicatie, vergoed. Afhankelijk van welke aanvullende verzekering u kiest, worden de volgende kosten en zorg vergoed:

Of een aanvullende zorgverzekering voor u interessant is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bedenk daarom eerst welke extra zorg u belangrijk vindt en kijk of er aanvullende pakketten zijn die hierbij aansluiten. Op die manier voorkomt u dat u verzekerd bent voor zorg die u niet nodig heeft.


 

Zorgverzekering zwanger en eigen risico

Iedereen met een basisverzekering heeft ook een eigen risico. Voor 2020 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dat geldt ook voor uw zorgverzekering tijdens zwangerschap. Tot dit bedrag betaalt u een deel van de zorgkosten zelf.

U kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met € 500,- tot maximaal € 885,- per jaar. Dit betekent dat u de eerste € 885,- aan zorgkosten zelf moet betalen, voordat uw verzekeraar de kosten vergoed.

Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico, zoals: verloskundige hulp (behalve NIPT), kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis bij medische indicatie. Dat betekent dat deze kosten gewoon worden vergoed door uw basisverzekering.


 

Zwangerschap melden zorgverzekering

Wij raden u aan om uw zwangerschap op tijd te melden bij uw zorgverzekering. Veel verzekeraars geven graag extra informatie die belangrijk kan zijn tijdens de zwangerschap, de bevalling en in de kraamtijd.

Zeker wanneer u een kraampakket wilt ontvangen of kraamzorg nodig heeft, is het belangrijk dat u dit voor de 5e maand van uw zwangerschap meldt bij uw zorgverzekeraar. U dient de geboorte van uw baby binnen 4 maanden te melden bij uw zorgverzekeraar.

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de basisverzekering van de ouder(s). Hebben u en uw partner verschillende verzekeringen? Schrijf uw kind dan bij op de polis van de best verzekerde ouder. De polisvoorwaarden van de best verzekerde op de polis gelden namelijk ook voor uw kind.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage