Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering zwangerschap: wat is de beste keuze voor mij?

De juiste zorgverzekering bij zwangerschap is belangrijk. In de basisverzekering zijn al een aantal verschillende vergoedingen opgenomen speciaal voor zwangere vrouwen. Toch kunt u dit nog uitbreiden met een aanvullende verzekering als u wilt. Wat is de beste zorgverzekering bij zwangerschap? En moet u uw zwangerschap melden bij uw zorgverzekeraar?

Zorgverzekering en zwanger


 

Beste zorgverzekering zwangerschap

Veel vergoedingen die u nodig heeft tijdens uw zwangerschap, worden vergoed vanuit de basisverzekering. In samenwerking met VGZ bieden wij onze eigen ziektekostenverzekeringen aan. U krijgt uitstekende zorg én een scherpe premie. Zo houdt u meer over voor de komst van uw kindje!

Zorgverzekering zwangerschap afsluiten halverwege het jaar

Een zorgverzekering bij zwangerschap afsluiten kan jaarlijks van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 31 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten


 

Verzekering zwangerschap vergelijken

Weet u niet welke zorgverzekering het beste bij u past? Dan is het een goed idee om uw zorgverzekering te vergelijken. Wij bieden verschillende basisverzekeringen, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen aan. Zo is er altijd een pakket dat aansluit op uw persoonlijke situatie.


 

Vergoedingen basis zorgverzekering zwangerschap

U bent niet verplicht om uw zorgverzekering te wijzigen bij zwangerschap. Vanuit de basisverzekering wordt namelijk al veel zorg vergoed die u nodig heeft tijdens uw zwangerschap en in de periode daarna. Voor welke vergoedingen dat geldt, zetten wij op een rij voor u: 

 
Verloskundige zorg  vraagteken
 
Kraamzorg  vraagteken
 
Bevalling  vraagteken

 

Medische indicatie zwangerschap

Voor sommige vergoedingen heeft u een medische indicatie voor zwangerschap nodig. U heeft een medische indicatie nodig om de volgende zorg vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen:

  • Vlokkentest.
  • Vruchtwaterpunctie.
  • Bevalling ziekenhuis.
  • NIPT-test (ook zonder medische indicatie).
 

Medische indicatie bevalling

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie bevalling komt vaak voor in de volgende gevallen:

  • U heeft een ziekte of aandoening.
  • U heeft eerder een keizersnede gehad.
  • Er zijn problemen gedurende de bevalling.
  • Een eerdere zwangerschap heeft problemen gegeven.
  • Er zijn aandoeningen ontstaan tijdens de zwangerschap.

 

Vergoedingen aanvullende verzekering zwangerschap

Vanuit een aanvullende verzekering kunt u extra vergoedingen krijgen voor alle zorg die bij een zwangerschap komt kijken. Zo kunt u bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage van kraamzorg en wordt uw bevalling in het ziekenhuis, ook zonder medische indicatie, vergoed. Afhankelijk van welke aanvullende verzekering u kiest, worden de volgende kosten en zorg vergoed:

Bekijk aanvullende verzekeringen


 

Zorgverzekering zwanger en eigen risico

Iedereen met een basisverzekering heeft ook een eigen risico. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dat geldt ook voor uw zorgverzekering tijdens zwangerschap. Tot dit bedrag betaalt u een deel van de zorgkosten zelf.

U kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met € 500,- tot maximaal € 885,- per jaar. Dit betekent dat u de eerste € 885,- aan zorgkosten zelf moet betalen, voordat uw verzekeraar de kosten vergoed.

Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico, zoals: verloskundige hulp (behalve NIPT), kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis bij medische indicatie. Dat betekent dat deze kosten gewoon worden vergoed door uw basisverzekering.


 

Zwangerschap melden zorgverzekering

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de basisverzekering van de ouder(s). Hebben u en uw partner verschillende verzekeringen? Schrijf uw kind dan bij op de polis van de best verzekerde ouder. De polisvoorwaarden van de best verzekerde op de polis gelden namelijk ook voor uw kind.


Ook interessant voor u
 

Zwanger en overgewicht

Overgewicht tijdens de zwangerschap

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Roken tijdens de zwangerschap: hoe slecht is het?

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Alcohol tijdens zwangerschap is geen goed idee

> Lees meer

 

Blog homepage