iPhone XR review: wat zijn de iPhone XR specificaties?

Wilt u de iPhone XR kopen? Voor Apple begrippen is de iPhone XR goedkoop met een prijskaartje van € 859,-. Maar krijgt u voor minder geld ook minder kwaliteit? We delen graag onze iPhone XR ervaringen in deze iPhone XR review.

Design: oud en nieuw gecombineerd 

We beginnen onze iPhone XR review met het bekijken van het design. Het valt ons direct op dat het toestel er strak uitziet. Het design van de iPhone XR is een combinatie van twee iPhone modellen. De voorkant lijkt op de iPhone X, de achterkant op de iPhone 8.

iPhone XR Specificaties

 
 Glazen achterkant van extra krachtig glas
 
 Verkrijgbaar in zes kleuren
 
 Geen homebutton meer
 
 Aluminium rand

We zien geen homebutton op het toestel zitten. De bediening werkt anders dan oudere iPhones met een homebutton. Ontgrendelen, apps afsluiten en screenshots maken gaat tegenwoordig anders. In het begin wennen, maar eenmaal gewend werkt het perfect. De iPhone XR snel leren kennen? Wij hebben alvast 10 handige tips op een rijtje gezet.

De iPhone XR is verkrijgbaar in zes kleuren: zwart, wit, blauw, koraal, geel en rood. De matte aluminium rand vormt een mooi contrast met de glimmende, glazen achterkant. De glazen achterkant maakt draadloos opladen mogelijk en is extra krachtig gemaakt.

iPhone XR kleuren

Dit is meteen een verschil met de iPhone X, waar het extra krachtige glas ook op de voorkant zit. Dat is bij de XR niet het geval, waardoor de voorkant krasgevoeliger is dan de achterkant.

Formaat: niet te groot, niet te klein

Het formaat van de XR zit precies tussen het formaat van een iPhone 6, 7 of 8 en een iPhone Plus/Max in. Vindt u een iPhone 6, 7 of 8 te klein, maar een Plus/Max te groot? Dan is dit unieke formaat de gulden middenweg.

Met een gewicht van 194 gram weegt de iPhone XR meer dan de iPhone 8. Dit merkt u meteen wanneer u het toestel oppakt, maar went erg snel. Door het gewicht en de dikte van 8,3 mm ligt er een robuust toestel in uw handen.

Wanneer u van een kleiner model komt, dan is het formaat in het begin een uitdaging. Bent u een groter model gewend? Dan heeft u hier minder last van. De telefoon met één hand bedienen is lastig. Ons advies: houd het toestel met twee handen vast, want hij glipt zo uit uw handen. 

De iPhone XR is kleiner dan de iPhone 8 Plus, maar heeft 7 cm² meer schermoppervlak. U krijgt dus een groter scherm voor een kleiner model. Dat is toch geweldig?!

iPhone XR specificaties

 
Dikte van 8,3 mm
 
Breedte van 75,7 mm
 
Schermoppervlak van 90,4 cm²
 
Schermgrootte 6,1 inch: 150,9 mm

Scherm: levendig en scherp

Het broertje van de X heeft het nieuwste en meest geavanceerde LCD scherm van Apple. Dit is een van de redenen dat de iPhone XR goedkoper is dan andere iPhone X modellen. Andere X modellen hebben namelijk een OLED scherm. Het LCD scherm is, zoals u van Apple mag verwachten, van zeer hoge kwaliteit. De toevoeging van subpixels en True Tone zorgen voor een haarscherp beeld en brede weergave van kleuren.

Tijdens het schrijven van deze iPhone XR review valt ons op dat het toestel levendige kleuren heeft en razendsnel reageert. Bij een zachte aanraking licht het beeldscherm meteen op. Met een schermresolutie van 1792 bij 828 pixels ondersteunt de iPhone XR net geen Full-HD. Is dat een belemmering voor het dagelijks gebruik? Absoluut niet. U ziet elk detail van uw favoriete Netflix-serie prima op dit grote scherm.

Waterbestendige en stofdichte telefoon

Met een IP67 certificering is de XR volledig stofdicht en waterbestendig. Maak geen onderwaterfoto, want pas bij een IP68 certificering is een toestel volledig waterdicht. De iPhone XR is bestand tegen water, dus mocht er ooit een glas drinken overheen vallen, dan is dat niet het einde van de wereld.

Apple heeft gekozen voor Hapic Touch als vervanging van 3D Touch. In de praktijk werkt de Hapic Touch hetzelfde als de 3D Touch. Het enige verschil is dat Hapic Touch activeren iets langer duurt. Maar dat verschil is enkel één seconde.

Face ID

De iPhone XR heeft Face ID in plaats van Touch ID. Dit is niet alleen veiliger en makkelijker, maar vooral snel en secuur. Krijgt u meldingen op uw telefoon? De inhoud van de melding wordt pas zichtbaar op het moment dat u uw gezicht voor het beeldscherm houdt. Hierdoor heeft u meer privacy en leest die ene nieuwsgierige buurman of buurvrouw niet meer mee.

iPhone XR specificaties

 
IP67 certificering: stofdicht en waterbestendig
 
LCD 'Liquid Retina' scherm met True Tone
 
Resolutie: 1792 x 828 (geen Full-HD)
 
Hapic Touch
 
Face ID

Camera: een lens met veel mogelijkheden

De iPhone XR heeft een selfiecamera en een camera aan de achterkant met een enkele lens. De camera heeft bijna dezelfde mogelijkheden als de dubbele camera van de iPhone X modellen. Het nadeel van het toestel is dat er geen optische zoom aanwezig is. Digitaal zoomen is mogelijk, maar dan vermindert de kwaliteit van de foto aanzienlijk.

Door de slimme HDR-functie van de iPhone XR komen nog meer details naar voren bij het maken van een foto. Die favoriete selfie of foto van uw hond komt zo bijna tot leven. Ook fijn: in het donker maakt de camera verbazend goede foto’s.

Portretmodus

Een van de camerafuncties van de iPhone XR is de portretmodus. Naar onze mening een heel leuke functie. U kunt kiezen voor drie soorten modussen: natuurlijk, studio en contour. Via de diepteregeling stelt u het bokeh-effect in.

Dit effect bepaalt hoe wazig de achtergrond is. Zo legt u een vriend of vriendin nog mooier vast! De portretmodus werkt op basis van software in plaats van hardware. Dat is nodig, omdat de XR geen dubbele camera heeft. Met de enkele lens kunt u zo toch prachtige portretfoto’s maken.

Het enige minpunt is dat een enkele camera alleen mensen herkent. Uw huisdier vastleggen in portretmodus gaat dus niet lukken. Al met al een goede camera met leuke functies, maar voor professionelere foto’s heeft u een geavanceerdere camera nodig.

Bokeh-effect iPhone XR

iPhone XR specificaties

 
Slimme HDR
 
Portretfunctie met bokeh-effect en diepteregeling
 
7 megapixel selfiecamera en 12 megapixel camera aan de achterkant

Prestaties: snel en zuinig

Apple heeft niet bezuinigd op de snelheid van dit model. De iPhone XR is uitgerust met een krachtige A12-chip, waardoor hij razendsnel is. Daarnaast gaat de batterij tot wel twee dagen mee. Een groot pluspunt als u het ons vraagt.

Apple koos ervoor om een kleine 5 Watt-adapter bij de XR te leveren. Hierdoor duurt opladen erg lang. Naar onze mening een gemiste kans, aangezien snelladen mogelijk is. Wilt u toch snelladen? Dan moet u zelf een betere adapter aanschaffen.

De iPhone XR ondersteunt daarnaast ook dual-sim, wat erg handig is. Zo kunt u een digitale simkaart activeren. Handig wanneer u uw telefoon bijvoorbeeld zakelijk en privé gebruikt.

iPhone XR specificaties

 
Extra lange batterijduur
 
Razendsnelle A12-chip
 
3GB werkgeheugen 
 
Snelladen mogelijk
 
Dual-sim

Prijs en opslag: wat heeft u nodig?

U kunt voor drie opslagcapaciteiten kiezen, tegen drie verschillende prijzen. Voor 64 GB betaalt u 859 euro, voor 128 GB betaalt u 919 euro en 256 GB kost 1.029 euro. Bedenk vooraf goed hoeveel opslag u daadwerkelijk nodig heeft. Zo betaalt u nooit teveel.

Om een beeld te geven: wij hebben een iPhone XR getest met een capaciteit van 128 GB. Met 571 video’s, 3.303 foto’s, 70 apps hebben we nog 94,71 GB over.

Review iPhone XR: een goede prijs-kwaliteitverhouding

Bent u helemaal overtuigd van deze smartphone na het lezen van de iPhone XR review? Begrijpelijk! Wij hebben ook een top ervaring met de iPhone XR. Voor mensen die op zoek zijn naar een snelle smartphone met een lange batterijduur en mooie camerafuncties, is dit model de beste keuze tegen een goede prijs. U kunt de iPhone XR los kopen of een iPhone XR abonnement met toestel.

Pluspunten

Minpunten

 
 Hoge kwaliteit 
 
Geen Full-HD
 
 Draadloos opladen 
 
Niet volledig waterdicht
 
 Lange batterijduur
 
Beeldscherm krasgevoelig
 
 Verkrijgbaar in zes kleuren 
 
Geen snellader bijgeleverd
 
 Beeldscherm van rand tot rand 
 
Optisch zoomen niet mogelijk
 
 Razendsnelle en krachtige A12-chip
 
Enkele camera aan de achterkant met software in plaats van hardware

iPhone XR Kopen

Blog homepage