Onbeperkt mobiel internet: zo werkt onbeperkt internet

De belofte van onbeperkt mobiel internet: zonder zorgen naar hartenlust kunnen streamen, gamen en surfen. Met onbeperkt internet op uw smartphone hoeft u niet in de gaten te houden of u uw datalimiet overschrijdt. Toch? Helaas is onbeperkt mobiel internet niet altijd zo oneindig als het klinkt. Veel providers, die een dergelijke databundel aanbieden, hanteren toch nog enkele regels en beperkingen aan onbeperkt internet. Hoe het dan wel precies werkt, leest u op deze pagina.

onbeperkt data

Onbeperkt internet en de Fair Use Policy

Onbeperkt internetten op uw smartphone is aan een paar regels gebonden. Een provider legt deze regels vast in de Fair Use Policy, waarbij het voornaamste uitgangspunt is dat het internetgebruik wel redelijk moet blijven. Wanneer u iedere dag onevenredig veel data gebruikt, draait de provider hoogst waarschijnlijk de ‘data-kraan’ dicht.

De voorwaarden voor onbeperkt mobiel internet verschillen per provider. Ook de gevolgen bij het overschrijden van deze voorwaarden is per provider anders. Bij de één mag u bijvoorbeeld tot 20 GB per maand verbruiken, terwijl de andere provider onder ‘onbeperkt’ een limiet van vijf keer het gemiddelde verstaat. Gaat u hier overheen? Dan loopt u de kans dat u toch moet bijbetalen of dat de snelheid van uw verbinding omlaag gaat.

Onbeperkt internet op uw smartphone

Dat er toch een limiet zit aan onbeperkt mobiel internet, is op zich niet zo vreemd. Als iemand iedere dag het netwerk volop belast, heeft dit immers ook gevolgen voor de kwaliteit van het netwerk. En daar zijn andere gebruikers weer de dupe van. Gelukkig kunt u met een datalimiet van 20 GB per maand nog steeds heel veel doen.

Dit is hoeveel MB’s u van uw databundel verbruikt door apps en andere online toepassingen te gebruiken:

Activiteit Dataverbruik
E-mail bekijken of versturen zonder bijlage 0,05 MB
E-mail bekijken of versturen met bijlage 0,5 – 2 MB
Mobiele website bezoeken  0,2 – 0,6 MB
WhatsApp-bericht versturen of ontvangen 0,0001 MB
WhatsApp-bericht met foto versturen of ontvangen  0,1 MB
Facebookberichten lezen 1 – 3 MB
Facebookbericht met foto plaatsen 1 – 5 MB (per foto)
Instagram bericht plaatsen / bekijken 3,6 MB
YouTube-video normale kwaliteit (480p) bekijken 2,5 MB (per minuut)
YouTube-video HD-kwaliteit (1080p) bekijken 5,5 MB (per minuut)
Spotify muziek streamen 100 – 150 MB (per uur)
Netflix kijken in HD-kwaliteit 2000 MB (per uur)

Let op: bovenstaand verbruik is gebaseerd op gemiddelden.

Onbeperkt internet in het buitenland

De onbeperkt mobiel internet is vaak alleen geldig in Nederland. Gaat u naar het buitenland en blijft u binnen de Europese Unie? Dan kunt u uiteraard uw databundel blijven gebruiken. U krijgt echter wel minder GB’s tot uw beschikking. Wij raden u aan om de voorwaarden van uw provider hiervoor na te kijken.

Buiten de Europese Unie is uw databundel vrijwel nooit geldig. In dat geval betaalt u roamingkosten, om zo van het buitenlandse netwerk gebruik te mogen maken. Hiervoor kunt u dus niet uw onbeperkt mobiel internet gebruiken.

Onbeperkt internet abonnementen

Niet alle providers bieden onbeperkt internet. Daarnaast heeft u ook de keuze uit een sim only abonnement met een onbeperkte databundel of een abonnement inclusief toestel met een onbeperkte databundel. Via UnitedConsumers kunt bij de volgende telefoonproviders een abonnement met onbeperkt internet afsluiten:

Andere providers zoals Vodafone en Ben bieden geen onbeperkt internet, maar hier heeft u wel de mogelijkheid om een grote databundel af te sluiten. 

Blog homepage