Simkaart: wat is het en welke heb ik?

Iedereen heeft een simkaart in zijn of haar smartphone zitten maar wat is een simkaart precies? Weet u welke simkaart in uw telefoon zit en heeft uw telefoon ruimte voor één of twee simkaarten? Wij leggen u uit hoe het werkt! 

Soorten simkaarten

Wat is een simkaart?

De Subscriber Identity Module, oftewel SIM, heeft u nodig om bereikbaar te zijn op uw smartphone. Zodra u belt, sms't of surft op het internet, maakt uw simkaart verbinding met het netwerk van uw provider. Uw simkaart bevat een uniek IMSI nummer. Dit nummer is gekoppeld aan uw opgeslagen contacten, telefoonnummer en uw abonnement

Welke simkaart heb ik?

Grote kans dat u een nano simkaart heeft. Het is namelijk de meest gebruikte simkaart voor de smartphones van tegenwoordig. Wilt u weten welke simkaart u heeft? Haal deze dan uit uw smartphone en bekijk hieronder welke simkaart overeenkomt met die van u:

micro simkaart

Mini simkaart

De mini simkaart is de grootste simkaart en heeft een afmeting van 25 bij 15 millimeter.

Micro simkaart

Micro simkaart

De micro simkaart is de middelste variant en heeft een afmeting van 15 bij 12 millimeter.

Nano simkaart

Nano simkaart

De nano simkaart is de kleinste simkaart van allemaal en heeft een afmeting van 12,3 bij 8,8 millimeter.

Wat is dual sim?

Dual sim maakt het mogelijk om twee simkaarten in één smartphone te plaatsen. Zo bent u bereikbaar op twee telefoonnummers, wat bijvoorbeeld interessant is wanneer u een zakelijk telefoonnummer en een privé telefoonnummer heeft. Er zijn verschillende soorten dual sims, zoals: dual sim active, dual sim standby en eSIM. Wij leggen graag aan u uit wat het inhoudt:

Dual sim active

Met een active dual sim telefoon kunt u twee simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Het toestel heeft twee antennes, zodat u altijd op beide nummers gebeld kunt worden.

Dual sim standby

De standby dual sim is het tegenovergestelde van de active dual sim. U bent op beide simkaarten bereikbaar, maar als u de ene simkaart gebruikt, kunt u niet worden gebeld op de andere simkaart. Dit komt doordat de smartphone in dit geval maar één antenne heeft. 

eSIM

Een iPhone met 2 simkaarten? Dat kan in de vorm van eSIM. Momenteel is eSIM enkel beschikbaar op nieuwe Apple smartphones. eSIM maakt het mogelijk om een tweede simkaart - digitaal - toe te voegen aan uw smartphone. Met eSIM kunt u dus twee abonnementen op één toestel gebruiken, zonder dat u een tweede simkaart hoeft te plaatsen.

Dual sim op uw smartphone

Niet alle smartphones ondersteunen dual sim. Gelukkig zijn er wel steeds meer smartphones die dual sim ondersteunen. Bent u benieuwd of u ook gebruik kunt maken van dual sim? Check het in onze tool:

Dual sim of duo sim: het verschil

Naast dual sim, bestaat er ook nog duo sim. Dit moet niet met elkaar verward worden, want een duo simkaart is iets anders dan dual sim. Waar u bij dual sim twee telefoonnummers en twee simkaarten heeft, krijgt u bij duo sim één telefoonnummer op twee simkaarten. Met duo sim kunt u bijvoorbeeld een simkaart in uw toestel plaatsen en een simkaart in de carkit van uw auto. Zo bent u met één telefoonnummer bereikbaar op meerdere apparaten.

Oude simkaart in nieuwe smartphone

U heeft een nieuwe telefoon, maar al uw contacten staan op uw huidige simkaart. In principe kunt u uw oude simkaart in uw nieuwe telefoon plaatsen, mits de smartphone simlockvrij is. Een ander - en minstens zo belangrijk - punt is dat de simkaart in de telefoon moet passen. Heeft u momenteel een smartphone met een micro simkaart en past in uw nieuwe smartphone enkel een nano simkaart? Dan kunt u deze niet in uw nieuwe toestel plaatsen, omdat dit simpelweg niet past. 

Simkaart knippen

Is uw oude simkaart te groot voor uw nieuwe smartphone? Wij horen u denken: "dan knip ik mijn simkaart toch op maat, zodat het wel past?" Geen gekke gedachte, maar dit is niet verstandig. Gaat u van micro sim naar nano sim en wilt u deze op maat knippen? Dan loopt u het risico dat u door de koperen chip heen knipt om tot het formaat van een nano simkaart te komen. Dit leidt vervolgens tot schade aan de chip en dat is natuurlijk het laatste wat u wilt. Hoe kunt u dan het beste van micro sim naar nano sim gaan?

Van micro sim naar nano sim

Als het knippen van uw micro sim in het formaat van een nano sim niet verstandig is, hoe gaat u dan van micro sim naar nano sim? De oplossing is simpel. Bij uw provider kunt u een nano simkaart bestellen. Een nieuwe simkaart betekent ook dat u de mogelijkheid heeft tot het krijgen van een nieuw telefoonnummer. Wilt u dit niet? Geef dit dan aan bij uw provider. Zij kunnen voor u regelen dat u uw huidige nummer behoudt.

Blog homepage