Contact
Mijn UnitedConsumers
Waar ben je naar op zoek?

Simkaart: wat is een simkaart?

Bijna iedereen heeft een simkaart in zijn of haar smartphone zitten, maar waar dient een simkaart voor? Weet jij welke simkaart in jouw telefoon zit en kun je zelf je simkaart knippen naar een kleiner formaat? 

Soorten simkaarten


 

Wat is een simkaart?

Een simkaart (Subscriber Identity Module) is een kleine kaart die je in jouw smartphone plaatst, zodat je gebruik kunt maken van je bel-, sms- en internetbundel. Zodra je belt, sms't of surft op het internet, maakt jouw simkaart verbinding met het netwerk van je provider. Deze data simkaart bevat een uniek IMSI nummer. Dit nummer is gekoppeld aan jouw opgeslagen contacten, je telefoonnummer en je abonnement.


 

Simkaart knippen

Een simkaart knippen naar een kleine formaat is niet verstandig. Ga je van micro sim naar nano sim en wil je de simkaart knippen? Dan loop je het risico dat je door de koperen chip heen knipt om tot het formaat van een nano simkaart te komen. Dit leidt vervolgens tot schade aan de chip en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom raden wij het af om je simkaart te knippen. Hoe kun je dan het beste van micro sim naar nano sim gaan?


 

Micro sim naar nano sim

Jouw simkaart knippen in het formaat van een nano sim is niet verstandig, maar hoe ga je dan van micro sim naar nano sim? De oplossing is simpel. Je kunt van micro sim naar nano sim gaan door deze te bestellen bij je provider. Een nieuwe simkaart betekent ook dat je de mogelijkheid hebt tot het krijgen van een nieuw telefoonnummer. Wil je dit niet? Geef dit dan aan bij je provider. Zij kunnen voor je regelen dat je jouw huidige nummer behoudt.


 

Nano simkaart of micro simkaart; wat heb ik?

Grote kans dat je een nano simkaart hebt. Het is namelijk de meest gebruikte simkaart voor de smartphones van tegenwoordig. Wil je weten welke simkaart jij hebt? Haal deze dan uit je smartphone en bekijk hieronder welke simkaart overeenkomt met die van jou:

micro simkaart

Mini simkaart

De mini simkaart is de grootste simkaart en heeft een afmeting van 25 bij 15 millimeter.

Micro simkaart

Micro simkaart

De micro simkaart is de middelste variant en heeft een afmeting van 15 bij 12 millimeter.

Nano simkaart

Nano simkaart

De nano simkaart is de kleinste simkaart van allemaal en heeft een afmeting van 12,3 bij 8,8 millimeter.


 

Wat is dual sim?

Dual sim maakt het mogelijk om twee simkaarten in één smartphone te plaatsen. Zo ben je bereikbaar op twee telefoonnummers, wat bijvoorbeeld interessant is wanneer je een zakelijk telefoonnummer en een privé telefoonnummer hebt. Er zijn verschillende soorten dual sims, zoals: dual sim active, dual sim standby en eSIM. Wij leggen graag aan je uit wat het inhoudt:

Dual sim active

Met een active dual sim telefoon kun je twee simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Het toestel heeft twee antennes, zodat je altijd op beide nummers gebeld kunt worden.

Dual sim standby

De standby dual sim is het tegenovergestelde van de active dual sim. Je bent op beide simkaarten bereikbaar, maar als je de ene simkaart gebruikt, kun je niet worden gebeld op de andere simkaart. Dit komt doordat de smartphone in dit geval maar één antenne heeft. 

Dual sim: eSIM

Een smartphone met 2 simkaarten? Dat kan in de vorm van eSIM, ook wel bekend als duo sim. eSIM maakt het mogelijk om een tweede simkaart - digitaal - toe te voegen aan je smartphone. Met eSIM kun je dus twee abonnementen op één toestel gebruiken, zonder dat je een tweede simkaart hoeft te plaatsen.


 

Dual sim of duo sim: het verschil

Naast dual sim, bestaat er ook nog duo sim. Dit moet niet met elkaar verward worden, want een duo simkaart is iets anders dan dual sim. Waar je bij dual sim twee telefoonnummers en twee simkaarten hebt, krijg je bij duo sim één telefoonnummer op twee simkaarten. Met duo sim kun je bijvoorbeeld een simkaart in je toestel plaatsen en een simkaart in de carkit van je auto. Zo ben je met één telefoonnummer bereikbaar op meerdere apparaten.


 

Nieuwe simkaart

Je hebt een nieuwe telefoon, maar al je contacten staan op je huidige simkaart. In principe kun je jouw oude simkaart in je nieuwe telefoon plaatsen, mits de smartphone simlockvrij is. Een ander - en minstens zo belangrijk - punt is dat de simkaart in de telefoon moet passen. Heb je momenteel een smartphone met een micro simkaart en past in jouw nieuwe smartphone enkel een nano simkaart? Dan kun je deze niet in je nieuwe toestel plaatsen, omdat dit simpelweg niet past.


Ook interessant
 

Energie besparen

Hoe kan ik mijn smartphone simlockvrij maken?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Mobiele abonnementen vergelijken? Zo doe je dat!

> Lees meer

 

Energie besparen in de winter

Wat is mijn dataverbruik en hoe krijg ik hier inzicht in?

> Lees meer

 

Blog homepage