UnitedConsumers
Achtergrond

Alles over de energiebespaarlening

Ben je van plan om jouw huis energiezuiniger te maken, maar komt het financieel niet zo goed uit? Dan kan een energiebespaarlening de uitkomst zijn. Dankzij een energiebespaarlening kun je tegen lage rentes geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Wij vertellen je graag meer!

energiebespaarlening-banner

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energie Bespaarfonds) is een regeling van de Rijksoverheid die verantwoorde en betaalbare financiering biedt voor verduurzaming van huizen. Om te stimuleren dat particuliere huiseigenaren hun huizen verduurzamen, is het Nationaal Warmtefonds in het leven geroepen. Dat is voordeliger voor het milieu én jouw portemonnee.

SVn energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds werd voorheen gefinancierd door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging). Het is niet meer mogelijk om via het SVn een energiebespaarlening voor het Nationaal Warmtefonds af te sluiten.


Wat is een energiebespaarlening?

Dankzij het Nationaal Warmtefonds kunnen particuliere huiseigenaren profiteren van een voordelige lening met lage rente om hun huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatiemaatregelen, een nieuwe cv-ketel of zonnepanelen. Het energie bespaarfonds mag je inzetten voor meer dan 25 energiebesparende maatregelen.

Tip! Je kunt naast een energiebespaarlening ook een isolatie subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. 

Energiebespaarlening zonnepanelen

Het is met de energiebespaarlening mogelijk om zonnepanelen te financieren. Vanaf 1 juni 2022 mag je zelfs 100% van de energiebespaarlening gebruiken. Bij de aanvraag is het wel belangrijk dat je een omschrijving van de zonnepanelen aanlevert waarin het merk en type zonnepanelen staan vermeld.


Voorwaarden energiebespaarlening

Wil je jouw woning verduurzamen? Dan kan een energie bespaarfonds interessant zijn. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden van een energiebespaarlening:

 • Je mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Je moet eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning.
 • De energiebespaarlening is een maandelijkse annuïteitenlening.
 • De aanvraag voor de energiebespaarlening is drie maanden geldig.
 • Je voert energiebesparende maatregelen uit die op de maatregelenlijst vermeld staan.
 • Vanaf 1 juni 2022 mag je 100% van de energiebespaarlening gebruiken voor zonnepanelen.
 • Je kunt de energiebespaarlening aanvragen tot twee maanden na de uitvoerdatum van de maatregelen.
 • Je kunt minimaal € 1.000,- en maximaal € 25.000,- lenen (bij een ZEP-woning maximaal € 50.000,- en bij een NOM-woning maximaal € 65.000,-).

Kosten Nationaal Energie Bespaarfonds

Over de energiebespaarlening betaal je rente. Daarom zijn er kosten verbonden aan het Nationaal Energie Bespaarfonds. Afhankelijk van het rentepercentage en het te lenen bedrag, worden je totale kosten berekend. Wij zetten een aantal rekenvoorbeelden voor je op een rijtje:

Energie bespaarfonds
Looptijd (maanden)
Jaarrente
Totale kosten*
Energie bespaarfonds
€ 71.000,-
Looptijd (maanden)
240
Jaarrente
4,20%
Totale kosten*
€ 104.340,-
Energie bespaarfonds
€ 54.000,-
Looptijd (maanden)
180
Jaarrente
4,15%
Totale kosten*
€ 72.239,40
Energie bespaarfonds
€ 15.000,-
Looptijd (maanden)
240
Jaarrente
4,20%
Totale kosten*
€ 22.044,-
Energie bespaarfonds
€ 15.000,-
Looptijd (maanden)
180
Jaarrente
4,15%
Totale kosten*
€ 20.066,40
Energie bespaarfonds
€ 15.000,-
Looptijd (maanden)
120
Jaarrente
3,80%
Totale kosten*
€ 18.002,40
Energie bespaarfonds
€ 10.000,-
Looptijd (maanden)
120
Jaarrente
3,80%
Totale kosten*
€ 12.001,20
Energie bespaarfonds
€ 4.999,-
Looptijd (maanden)
84
Jaarrente
3,75%
Totale kosten*
€ 5.680,08
*De totale kosten bestaan uit het te lenen bedrag plus de kosten voor het terugbetalen (rente). Bron: Nationaal Warmtefonds

Effectieve jaarrente energiebespaarlening

Bij het Nationaal Warmtefonds vraag je een energiebespaarlening aan met lagere rente. Verder zijn er geen aanvullende kosten aan verbonden. Welk rentepercentage je betaalt, hangt af van de hoogte van de energiebespaarlening en de looptijd. Over het algemeen geldt:

 • Voor leningen van € 1.000,- tot € 14.999,- zijn de mogelijke looptijden 7, 10 of 15 jaar.
 • Voor leningen van € 15.000,- tot € 25.000,- zijn de mogelijke looptijden 7, 10, 15 of 20 jaar.
 • Voor leningen van € 25.001,- tot € 65.000,- (voor ZEP of ZEP+ of nul-op-de-meter woningen) zijn de mogelijke looptijden 7, 10, 15, of 20 jaar.

Dit zijn de actuele rentetarieven voor een energiebespaarlening:

Rente bij 7 jaar
Rente bij 10 jaar
Rente bij 15 jaar
Rente bij 20 jaar
3,75%
3,80%
4,15%
4,20%
Actuele rentetarieven van 2 februari 2024. Bron: Nationaal Warmtefonds

Goed om te weten: Sommige gemeenten en provincies doen een aanvullende financiële bijdrage. Hierdoor kunnen inwoners van de provincie Drenthe, Friesland en Zeeland de energiebespaarlening afsluiten tegen een aantrekkelijke lagere rente. Ook inwoners van de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg kunnen profiteren van extra rentekorting.


Energiebespaarlening aanvragen in 5 stappen

Een energiebespaarlening aanvragen is zo gepiept! Wij vertellen je hoe je een energie bespaarfonds kunt aanvragen in slechts 5 stappen.

Stap 1: vraag de energiebespaarlening aan

Je kunt de energiebespaarlening aanvragen via de website van het Nationaal Warmtefonds. Hier vul je jouw adresgegevens, jouw gewenste leenbedrag en de gewenste looptijd in. Vervolgens vul je jouw financiële en persoonlijke gegevens in en verstuur je de aanvraag.

Stap 2: activeer je account

Na het indienen van je aanvraag voor de energiebespaarlening, ontvang je een e-mail van het Nationaal Warmtefonds om je account te activeren. Je hebt dan toegang tot de klantomgeving waar je jouw aangevraagde energiebespaarlening kunt terugvinden. 

Stap 3: lever je gegevens aan

Tijdens de aanvraag heb je al enkele financiële en persoonlijke gegevens ingevuld, maar tijdens deze stap wordt je aanvraag compleet gemaakt aan de hand van extra gegevens. Denk bijvoorbeeld aan gegevens van verschillende overheidsinstanties. Middels je DigiD kun je alle benodigde gegevens uploaden in je account.

Goed om te weten: de aanvraag voor een energiebespaarlening wordt onder andere met een BKR-toets beoordeeld.

Stap 4: je aanvraag wordt beoordeeld

Het Nationaal Warmtefonds beoordeelt je aangeleverde documenten en controleert of de energiebesparende maatregelen voldoende zijn om de energiebespaarlening aan te vragen. Zodra je aanvraag voor de energiebespaarlening positief wordt beoordeeld, wordt een bouwdepot voor jou geopend. Je ontvangt hier automatisch bericht over.

Stap 5: dien de facturen in

Tot slot dien je alle facturen in middels een declaratieformulier, zodat het Nationaal Warmtefonds de aannemer of de installateur kan uitbetalen. Het is slim om alle bonnetjes en facturen te bewaren. Ook nadat de factuur is goedgekeurd en betaald.


Jouw woning isoleren en een lagere energierekening

Dankzij energiebesparende maatregelen draag je een steentje bij aan het milieu én profiteer je van een lagere energierekening. Bovendien kun je bij de meeste maatregelen nog besparen als je de maatregel hebt terugverdiend. Win-win!

Besparen op je energiekosten

Een lagere energierekening begint bij een voordelig energiecontract. Wil je maandelijks besparen op je energierekening? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons kies je voor scherpe energietarieven. Zo houd je meer over voor een leuker leven!


Ook interessant

subsidie-isolatie-thumb
Wanneer kan ik subsidie krijgen voor isolatie van mijn huis?
Huis isoleren
Woning isoleren: zo kun je jouw huis isoleren in 3 stappen
Gasvrij wonen thumb
Stap voor stap naar een gasloze woning!
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies