UnitedConsumers
Achtergrond

Stap voor stap naar een gasloze woning!

Gasvrij wonen is de toekomst! Want aardgas is niet alleen belastend voor het milieu, ook raakt deze fossiele brandstof langzaam op. Jouw huis gasvrij maken is zeker mogelijk. Van het gas af? Volg ons stappenplan!

Gasvrij-wonen-banner-

Waarom gasloos wonen?

Door gasvrij te wonen, ben je alvast goed voorbereid. Want om opwarming van de aarde door CO2-uitstoot te beperken, gaan we in Nederland langzaam maar zeker van het gas af. Het is de bedoeling dat in 2050 iedereen een gasvrije woning heeft, maar momenteel zijn toch nog zo'n 90% van de woningen in Nederland aangesloten op aardgas (Gasmonitor 2022).

Wanneer van het gas af?

Wanneer jouw woning van het gas af gaat, is afhankelijk van je gemeente. De gemeente maakt namelijk een plan waarin staat welke wijken als eerste van het gas af gaan en hoe dit geregeld wordt (RVO). Ben je benieuwd naar de plannen in jouw gemeente om van het gas af te gaan? Bekijk dan de website van je woonplaats en zoek naar 'transitievisie warmte'.

Hoe van het gas af?

Hoe je met jouw woning van het gas af gaat, hangt onder andere af van de plannen van je gemeente. Als je gemeente jouw wijk binnen enkele jaren wil aansluiten op stadsverwarming, dan is het zinvol om hierop te wachten. Duurt het wat langer voordat jouw wijk aan de beurt is? Dan kun je overwegen om zelf je huis gasvrij te maken. Hiermee druk je natuurlijk de kosten voor gas én lever je een bijdrage aan het klimaat. Win-win!


Huis gasvrij maken: stappenplan

Hoe makkelijk het is om over te stappen naar gasloos wonen, hangt geheel van je woonsituatie af. Vrijwel iedere nieuwbouwwoning wordt namelijk zo ingericht, dat de bewoners volledig gasvrij kunnen wonen. Voor bestaande woningen is dit een stuk minder vanzelfsprekend, omdat ze zijn gebouwd om door aardgas verwarmd te worden. Het bouwjaar van je woning speelt dus een belangrijke rol. Ook de mate van isolatie, de ventilatie en de oppervlakte van jouw woning zijn van invloed.

Mogelijk is gasvrij wonen in jouw huis dus makkelijk te realiseren, maar het kan ook zo zijn dat hier veel maatregelen voor nodig zijn en dat de kosten hierbij oplopen. Daarom vertellen we je stap voor stap hoe je jouw huis gasvrij kan maken. Omdat deze stappen een investering van je vragen, kun je zelf bepalen in welk tempo jij ze doorloopt. Zorg wel dat je iedere stap voltooit, voordat je de volgende stap onderneemt. We zetten de stappen voor je op een rij:

Stappenplan huis gasvrij maken

Stap 1. Je woning isoleren
Stap 2. Ventileren
Stap 3. Radiatoren checken
Stap 4. Elektrisch koken
Stap 5. Cv ketel vervangen

Stap 1: je woning isoleren

De allereerste stap naar gasloos wonen is goed isoleren. Gasvrij wonen betekent namelijk dat je gebruik gaat maken van een lage temperatuur systeem, zoals een warmtepomp. Goede isolatie zorgt ervoor dat het warmteverlies beperkt is en je woning op temperatuur blijft.

Goede isolatie aanbrengen is waarschijnlijk een iets grotere klus bij een oudere jaren 30 woning dan bij een nieuwe woning. Wanneer is je huis voldoende geïsoleerd? Milieu Centraal geeft aan dat je minimaal de volgende isolatie nodig hebt om van het gas af te gaan:

 • Spouwmuurisolatie.
 • Goede of zeer goede vloerisolatie.
 • Goede of zeer goede dakisolatie.
 • HR++ glas in de ramen van de woonkamer en slaapkamers. 

Check: Voldoet je woning aan deze voorwaarden? Ga dan door naar stap 2.


Stap 2: ventileren

Een goede ventilatie is in een gasvrije woning ook belangrijk. Ondanks goede isolatie, kan veel tocht in je woning alsnog koud aanvoelen. Bovendien kan slecht geventileerde lucht zorgen voor vochtproblemen. 

Check: Heb je natuurlijke ventilatie (bijvoorbeeld roosters of kieren) of mechanische ventilatie in huis? Ga dan door naar stap 3.


Stap 3: radiatoren checken

Om gasloos te wonen, moet jouw woning voldoende op kunnen warmen. Check daarom of je voldoende radiatoren hebt én of deze voldoende oppervlak hebben. Als je radiatoren te weinig warmte afgeven, heb je meerdere opties: je kunt meer radiatoren plaatsen, je bestaande radiatoren vervangen voor een groter formaat óf al je radiatoren vervangen voor vloerverwarming.

Check: test of je isolatie en warmte-afgifte voldoende is. Daarvoor zet je in het stookseizoen de temperatuur van jouw cv-ketel een week lang omlaag naar 55 graden Celsius. Blijft je woning warm genoeg? Ga dan door naar stap 4.


Stap 4: elektrisch koken

Je gasfornuis zorgt voor slechts zo'n 2 of 3 procent van jouw totale gasverbruik. Daarom is overstappen naar elektrisch koken één van de laatste stappen om gasloos te gaan wonen. 

Check: Heb je afstand gedaan van je gasfornuis? Dan ben je klaar om naar de laatste stap te gaan.


Stap 5: cv ketel vervangen

Als je de eerste vier stappen hebt doorlopen, is jouw woning voorbereid om van het gas af te gaan. Je cv ketel vervangen is de laatste stap bij jouw huis gasvrij maken. Waarmee vervang je de cv ketel? Je hebt meerdere opties om jouw huis elektrisch te verwarmen:  

 • Gasloze woning met een warmtepomp
  Een warmtepomp haalt duurzame energie uit het grondwater, de lucht of de bodem. De warmtepomp kan hiermee je woning aangenaam verwarmen. De warmtepomp verbruikt tijdens dit proces wel elektriciteit maar geen gas.
 • Gasloos wonen met een zonneboiler
  Middels de zonnecollector op het dak zet de zonneboiler zonne-energie om in warm water. Een zonneboilercombi kan worden aangesloten op je vloerverwarming, om zo jouw woning heerlijk te verwarmen.
 • Huis gasvrij maken met zonnepanelen
  Zonnepanelen zetten zonne-energie om in groene stroom. Omdat je in een gasloze woning mogelijk meer elektriciteit verbruikt, is het plaatsen van zonnepanelen daarnaast ook een goed idee om je woning te verduurzamen. In veel gevallen kun je voor zonnepanelen een energiebespaarlening aanvragen.
 • Gasloos wonen met stadsverwarming
  Mogelijk wordt jouw woning in de komende jaren aangesloten op stadsverwarming. Dat betekent dat warm water via een netwerk van waterleidingen warmte afgeeft in je woning. Het afgekoelde water stroomt terug het warmtenet in, en warmt hier weer op. Het warmtenet vervangt je cv ketel; deze heb je niet meer nodig.

Gasvrij wonen: wat zijn de kosten?

Je huis gasvrij maken brengt kosten met zich mee. Om je een indicatie te geven, zie je hieronder twee voorbeeldenwoningen met een opsomming van de mogelijke kosten voor een gasvrije woning.

Voorbeeld 2009 huis gasvrij maken

Deze woning heeft al energielabel A en is voorzien van een geïsoleerde vloer, gevel en dak. Bovendien heeft de woning al HR++ glas en vloerverwarming. In dit voorbeeld is het daarom relatief goedkoop en simpel om het huis gasvrij te maken. De kosten zijn gemiddeld genomen, dus zijn niet definitief.

Soort
Kosten
Warmtepomp prijs en installatie
€ 12.500,-
Subsidie warmtepomp
Minus € 3.000,-
Inductiekookplaat en aansluiting
€ 600,-
10 zonnepanelen van 4.000 Wattpiek
€ 7.500,-
Totaalkosten
€ 17.600,-
De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieu Centraal en Verbeterjehuis.nl.

Voorbeeld 1970 huis gasvrij maken

Een oudere, bestaande woning gasvrij maken, vergt wat meer werk en kost helaas ook meer geld. De voorbeeldwoning uit 1970 heeft energielabel D. Een woning die al wat jaartjes ouder is, blijkt vaak onvoldoende geïsoleerd. Zo ook de voorbeeldwoning uit 1970.

Onderstaande tabel biedt een overzicht van een praktische aanpak. Het is natuurlijk afhankelijk van de staat van je woning én jouw persoonlijke voorkeur wat er precies moet gebeuren om je woning gasvrij te maken. Bovendien zijn het gemiddelde prijzen, en zijn de kosten daarom niet definitief. 

Soort
Kosten
Spouwmuurisolatie
€ 8.400,-
Vloerisolatie
€ 2.350,-
Dakisolatie
€ 6.100,-
HR++ glas in bestaande kozijnen
€ 4.850,-
Ventilatie-unit woonkamer
€ 2.500,-
Volledige warmtepomp buitenlucht incl. vervangen radiatoren
€ 18.800,-
Subsidie warmtepomp en isolatie (indicatie)
Minus € 9.800,-
Inductiekookplaat en aansluiting
€ 600,-
10 zonnepanelen 4.000 Wattpiek
€ 6.900,-
Totaalkosten
€ 40.700,-
De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieu Centraal en Verbeterjehuis.nl.

Tip: wil je voor jouw eigen woning een indicatie welke maatregelen nodig zijn gasvrij te wonen? En wat de kosten zijn van deze maatregelen? Via het Verbeterplan van Verbeterjehuis.nl vul je in wat jouw woonsituatie is en ontdek je hoe jij gasloos kunt wonen.


Ook interessant

Huis isoleren
Woning isoleren: zo kun je jouw huis isoleren in 3 stappen
thumbnail-gaslek
Gaslek herkennen: wat te doen bij een gaslek?
subsidie-isolatie-thumb
Alles over de energiebespaarlening
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies