UnitedConsumers
Achtergrond

Wanneer kan ik subsidie krijgen voor isolatie van mijn huis?

Heb je plannen om jouw huis beter te isoleren? Dan is het handig om te weten dat je subsidie kunt krijgen van de overheid. Wij vertellen je alles over de subsidie voor isolatie in 2024 én hoe je deze subsidie kunt aanvragen.

subside-isolatie-banner

Subsidie isolatie in 2024

In Nederland kun je subsidie krijgen van de overheid als je jouw huis wilt isoleren. Deze subsidie voor isolatie heet de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) voor particuliere woningeigenaren. De ISDE blijft nog tot 2030 bestaan (RVO). 

Veranderingen ISDE in 2024

Ben je woningeigenaar en wil je jouw huis isoleren in 2024? Het volgende verandert aan de subsidie voor isolatie in 2024:

 • Isoleer je jouw woning met biobased materialen? Daar krijg je nu extra subsidie voor. Deze materialen zijn duurder, maar ook duurzamer.
 • Bezit je een monument? De ISDE-regels voor monumenten worden soepeler, waardoor je sneller kans hebt op subsidie voor isolatie van jouw monument.
 • Je krijgt geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Voor de meest zuinige warmtepompen (energielabel A+++) wordt het subsidiebedrag juist hoger.

Waarvoor ontvang je ISDE isolatie?

Je krijgt ISDE-subsidie voor verschillende maatregelen om je woning te verduurzamen. Als je één maatregel neemt, krijg je ongeveer 15% van de kosten aan subsidie. Bij twee of meer maatregelen verdubbelt het subsidiebedrag: dan krijg je ongeveer 30% van de gemaakte kosten terug. 

Maatregelen ISDE isolatie

Voor de volgende maatregelen kun je, onder voorwaarden, ISDE-subsidie krijgen:

 • Je isoleert het dak, vloer, gevel of spouwmuur en/of je plaatst isolerend glas in je woning. 
 • Je plaatst een elektrische kookvoorziening, zoals een inductiekookplaat.
 • Je schaft een warmtepomp of zonneboiler aan en laat deze installeren.
 • Je laat jouw woning aansluiten op een warmtenet.

Voorwaarden subsidie isolatie

Om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Je moet eigenaar zijn én in de woning (gaan) wonen.
 • Voor elke maatregel moet je een minimaal aantal vierkante meters isoleren.
 • Je vraagt de isolatie subsidie aan binnen 24 maanden na het uitvoeren van de maatregelen.
 • Je moet de maatregel laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Je mag dit dus niet zelf doen.
 • Alleen een bestaande woning komt in aanmerking voor een isolatie subsidie, een aanbouw of nieuwbouwwoning dus niet.
 • Je mag meerdere keren voor dezelfde woning isolatie subsidie aanvragen, maar het moet dan wel om andere maatregelen gaan.

Goed om te weten: Dit zijn alleen de belangrijkste voorwaarden. De volledige lijst voorwaarden per maatregel vind je op de site van de RVO. Lees de voorwaarden van de maatregel die jij wilt nemen goed door. Zo voorkom je verrassingen.  


Hoeveel subsidie isolatie krijg ik?

De ISDE isolatie subsidie gelden voor maatregelen om te verduurzamen. In de tabel hieronder zetten we de verschillende energiebesparende maatregelen voor je op een rij, inclusief de subsidie per m².

Maatregel
Subsidie isolatie per m² (in 2024)
Min. en max. oppervlakte (in 2024)
Spouwmuur­isolatie subsidie
€ 4,00
10 m² / 170 m²
Subsidie dakisolatie
€ 15,00
20 m² / 200 m²
Zoldervloer of vlieringvloer
€ 4,00
20 m² / 130 m²
Subsidie gevelisolatie (buitenmuur)
€ 19,00
10 m² / 170 m²
Subsidie vloerisolatie
€ 5,50
20 m² / 130 m²
Bodemisolatie
€ 3,00
20 m² / 130 m²
HR++ glas
€ 23,00
8 m² / 45 m²
Triple glas
€ 65,50
8 m² / 45 m²
Kozijnpanelen (samen met HR++ glas)
€ 10,00
Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas
Kozijnpanelen (samen met triple glas)
€ 45,00
Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas
Goed om te weten: bovenstaande subsidiebedragen verdubbelen als je 2 of meer maatregelen neemt. Bron: Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland

Tip: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handige rekentool waarmee je zelf de hoogte van je subsidie voor isolatie in 2024 kunt berekenen. 


Subsidie aanvragen isolatie

Het is slim om de voorwaarden voor de isolatie subsidie goed te bekijken, voordat je de maatregel uit laat voeren. Zo weet je zeker dat de subsidie aanvraag goed verloopt. De isolatie subsidie vraag je aan nadat de maatregelen zijn uitgevoerd. Na het plaatsen van de isolatie heb je hier 24 maanden de tijd voor. 

Bij twee of meer isolatiemaatregelen krijg je meer subsidie, dan wanneer je maar één maatregel neemt. Neem je binnen deze 24 maanden nog een tweede isolatiemaatregel? Dan krijg je het hogere bedrag bij je subsidie aanvraag voor de tweede isolatiemaatregel. Dit hogere subsidiebedrag krijg je met terugwerkende kracht ook voor de eerste maatregel.

Hoe kan ik ISDE subsidie aanvragen?

Een ISDE subsidie vraag je, als particulier, aan bij de RVO. Om de subsidie aan te vragen, moet je inloggen met DigiD. Op de website van RVO vind je alle informatie over hoe je de ISDE-subsidie moet aanvragen. Het is slim om deze informatie van tevoren goed door te nemen en te bekijken welke gegevens je nodig hebt om een isolatie subsidie aan te vragen. 

Belangrijk: vergeet tijdens de werkzaamheden geen foto's te maken. Die hebt bij het aanvragen van de ISDE-subsidie nodig. Op de foto's moet je kunnen zien dat de isolatiemaatregelen echt in jouw woning zijn uitgevoerd. 


SVVE subsidie voor VvE's

Woon je in een appartement of flat? Dan kun je gebruikmaken van de SVVE subsidie (Subsidieregeling verduurzaming voor vereniging van eigenaren). Met behulp van deze SVVE subsidie kunnen VvE's (Vereniging van eigenaren) subsidie aanvragen voor het isoleren van het dak, de buitenmuren, spouwmuren, vloeren en glas.

Andere isolatie subsidies

Naast de ISDE en SVVE zijn er nog meer subsidies voor isolatie. Sommige gemeenten hebben nog een eigen subsidie voor isolatie. Ook kun je dankzij de energiebespaarlening geld lenen tegen een lage rente. Hiervan kun je gebruikmaken als je de maatregelen voor het verduurzamen van je woning niet in één keer kunt betalen.


Ook interessant

Gasvrij wonen thumb
Stap voor stap naar een gasloze woning!
subsidie-isolatie-thumb
Alles over de energiebespaarlening
Huis isoleren
Woning isoleren: zo kun je jouw huis isoleren in 3 stappen
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies